Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzór o?wiadczenia o zgod? na budow? <4m od p?otu

Bard13

Recommended Posts

Zadna zgoda sasiada nic Ci nie pomoze, jezeli plany zagospodarowania gminy nie przewiduja zabudowyw granicy dzialki. Mozesz zblizyc sie do granicy do 1,5 m jesli jest to zgodne z w/w planami albo jezeli na sasiedniej dzialce stoi juz dom w takiej odleglosci. Zgoda sasiada nie jest potrzebna!!!! Pisal o tym Murator, ale nie pamietam juz w jakim numerze. My mielismy pisemna zgode sasiada, ktora po rozpoczeciu przez nas robot zostala przez niego odwolana. Okazalo sie jednak, ze niepotrzebnie prosilismy go o te przysluge. Pozdrowienia

czy ta odległość liczy się dokładnie w prostej linii od okna

czy od ściany. Dla mnie bardzo istotna różnica ponieważ dom będzi umiejscowiony pod dużym kątem w stosunki do granicy z sąsiadem. Od rogu budynku jest 3m ale od okna już 5m. Nie wiem czy muszę je wykreślić je z projektu czy mogę zostawić??

Rany Boskie....

Właśnie ominąłem pierwszą dużą minę w budowie mojego domku.

Zgodę sąsiada na usytuowanie domu bliżej granicy miałem w kieszeni (wlazł mi murowanym płotem prawie 0,5 m w działkę) więc luźno podchodziłem do sprawy uspokajany przez lokalnych "fachowców", że takie oświadczenie wystarczy w zupełności.

Gdybym się nie zainteresował jego treścią nikt by mnie nie uświadomił (urzędnikom itp się nie chciało, chociaż wspomniałem o planowanej odległości), że jest to wymagane w decyzji o warunkach zabudowy.

Udało mi się panią oderwać od maszyny do pisania a sąsiada wysłać ze szwagrem do urzędu gminy, żeby poświadczył oświadczenie i żeby zmienić treść decyzji (bez tego miałbym standard - 4m)

Dziękuję wszystkim w tym wątku...