Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowe zapasy czas zacząć.


Recommended Posts

Witam.

 

Czy robicie przetwory na zimowe wieczory?

 

U nas standardowo ogórki, buraczki, grzybki (jak są).

 

Kilka przepisów:

 

Ogórki curry - przepis tradycyjny

 

Składniki:

 

2 kg ogórków

1 litr wody

1 szklanka octu

1/3 szklanki cukru

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki przyprawy curry

liście selera

gorczyca

cebula

 

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Zalewę przestudzić. Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki na ogórki wyparzyć, na dno położyć po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Ogórki curry - przepis tradycyjny pasteryzować około 5 minut.

 

Przepis z papryką

 

Ogórki curry - przepis z papryką

 

Składniki:

 

2, 5 kg ogórków

3 cebule

2 łyżki soli

2 łyżki pieprzu

4 szklanki wody

1, 5 szklanki octu

1, 5 szklanki cukru

2 łyżeczki curry

2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach

 

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Warzywa posypać solą, odstawić na kilka godzin. Wodę zagotować z cukrem i octem. Dokładnie przestudzić. Pieprz, curry, słodką paprykę oraz gorczycę dokładnie wymieszać, dodać do ogórków, ponownie wymieszać. Ogórki i cebulę poukładać w słoikach, zalać zalewą. Ogórki curry - przepis z papryką pasteryzować około 5-10 minut.

 

Ogórki curry - Przepis z marchewką

 

Składniki:

 

2, 5 kg ogórków- 3 cebule

1 marchewka

1 paczka gorczycy

kilka liści selera

 

 

Na zalewę:

- 2 szklanki wody

- 1 szklanka octu 10%

- 2 szklanki cukru

- 2 łyżki soli

- 1 paczka curry

 

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać, pokroić na ćwiartki. Cebule i marchew obrać, pokroić w plasterki. Słoiki na ogórki curry - przepis z marchewką wyparzyć, ułożyć w nich po plastrze cebuli, liściu selera, kilka plasterków marchwi i niepełną łyżeczkę gorczycy. Następnie dość ciasno poustawiać ogórki. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól i curry, dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować. Gorącą zalewą zalać słoiczki z ogórkami. Słoiki dokładnie zakręcić. Ogórki curry przepis z marchewką pasteryzować 5 minut.

 

Cebulka marynowana

 

SKŁADNIKI:

 

- 1 kg drobnych cebulek (dymka, szalotka)

- 8 szklanek wody

- 4 łyżki soli

- 2 szklanki 6% octu

- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego

- 4 liście laurowe

- 4 łyżki cukru

- gorczyca po ok 10 ziarenek na słoik

 

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku zagotować ocet wraz z przyprawami, nakryć pokrywką i za lewę ostudzić. W emaliowanym garnku zagotować wodę z solą, włożyć cebulki i gotować na małym ogniu 10 min. Od cedzić cebulki na durszlaku, osączyć i ułożyć w słoikach. Zalać zimną zalewą, słoiki zamknąć nakrętkami i odstawić w chłodne, suche miejsce.

 

W przepisie nie było słowa o pasteryzacji. Ja pasteryzowałem ok 5min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...