chrisowaty 08.09.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Witam. Czy robicie przetwory na zimowe wieczory? U nas standardowo ogórki, buraczki, grzybki (jak są). Kilka przepisów: Ogórki curry - przepis tradycyjny Składniki: 2 kg ogórków1 litr wody1 szklanka octu1/3 szklanki cukru3 łyżeczki soli3 łyżeczki przyprawy curryliście seleragorczycacebula Sposób przygotowania:Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Zalewę przestudzić. Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki na ogórki wyparzyć, na dno położyć po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Ogórki curry - przepis tradycyjny pasteryzować około 5 minut. Przepis z papryką Ogórki curry - przepis z papryką Składniki: 2, 5 kg ogórków3 cebule2 łyżki soli2 łyżki pieprzu4 szklanki wody1, 5 szklanki octu1, 5 szklanki cukru2 łyżeczki curry2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach Sposób przygotowania:Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Warzywa posypać solą, odstawić na kilka godzin. Wodę zagotować z cukrem i octem. Dokładnie przestudzić. Pieprz, curry, słodką paprykę oraz gorczycę dokładnie wymieszać, dodać do ogórków, ponownie wymieszać. Ogórki i cebulę poukładać w słoikach, zalać zalewą. Ogórki curry - przepis z papryką pasteryzować około 5-10 minut. Ogórki curry - Przepis z marchewką Składniki: 2, 5 kg ogórków- 3 cebule1 marchewka1 paczka gorczycykilka liści selera Na zalewę:- 2 szklanki wody- 1 szklanka octu 10%- 2 szklanki cukru- 2 łyżki soli- 1 paczka curry Sposób przygotowania:Ogórki obrać, pokroić na ćwiartki. Cebule i marchew obrać, pokroić w plasterki. Słoiki na ogórki curry - przepis z marchewką wyparzyć, ułożyć w nich po plastrze cebuli, liściu selera, kilka plasterków marchwi i niepełną łyżeczkę gorczycy. Następnie dość ciasno poustawiać ogórki. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól i curry, dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować. Gorącą zalewą zalać słoiczki z ogórkami. Słoiki dokładnie zakręcić. Ogórki curry przepis z marchewką pasteryzować 5 minut. Cebulka marynowana SKŁADNIKI: - 1 kg drobnych cebulek (dymka, szalotka)- 8 szklanek wody- 4 łyżki soli- 2 szklanki 6% octu- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 4 liście laurowe- 4 łyżki cukru- gorczyca po ok 10 ziarenek na słoik PRZYGOTOWANIE:W rondelku zagotować ocet wraz z przyprawami, nakryć pokrywką i za lewę ostudzić. W emaliowanym garnku zagotować wodę z solą, włożyć cebulki i gotować na małym ogniu 10 min. Od cedzić cebulki na durszlaku, osączyć i ułożyć w słoikach. Zalać zimną zalewą, słoiki zamknąć nakrętkami i odstawić w chłodne, suche miejsce. W przepisie nie było słowa o pasteryzacji. Ja pasteryzowałem ok 5min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 05.11.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Ja robię dżemiki w wersji niskokalorycznej. Kupuję owoce świeże lub mrożowe, wrzucam do wielkiego gara i je gotuję godzinami na wolnym ogniu, co jakiś czas dosypując stewię (żeby dosłodzić). Właściwie postaje w ten sposób bardziej marlomada, ale i tak pyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.