rajmundos 09.09.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam Wydaje sie ze pojawiła się oczyszczalnia działająca na tej samej zasadzie co Biorock, a mianowice Epurfix. Tak jak w watku "Ranking oczyszczalni" o Biorocku ciezko cos sie dowiedziec, ale o Epurfixie to juz wogule brak jakichkolwiek informacji. Takze szanowni uzytkonicy podzielcie sie swoimi spostrzezeniami. Moze ktos z was ma juz ktoras z tych oczyszczalni i moze sie podzielic informacjami. Obie dzialaja na zasadzie oczyszczalni biologicznych bez uzycia pradu. A moze jest jeszcze jakas oczyszczalnia dzialajaca bez drenazu i zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.09.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Wspominałem o tych obu oczyszczalniach już dawno, ale faktycznie, o Biorocku jakoś łatwiej się czegoś dowiedzieć. Technologie podobne. Jedna zasadnicza różnica to taka, że w Epurfiksie wypełnieniem są włókna kokosowe, a więc materiał, który w jakimś czasie ulega rozkładowi i trzeba go wymieniać. Podobno w Biorocku nie trzeba. Inne technologie wykorzystują różne inne materiały na podłoże dla bakterii - keramzyt, kształtki plastikowe, jakieś włókniny, ale te dwie to jedyne, jakie znam, które nie mają pompy recyrkulacyjnej, czyli faktycznie działają bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmundos 10.09.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 No wlasnie, tez tak z mojich poszukiwan wynika. Ceny obu z montazem w okolicach dobijaja w okolice 20tys. Takze dobzre by bylo dowiedziec sie od jakiegos uzytkownika cos na ich temat jak i eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.09.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Inne technologie wykorzystują różne inne materiały na podłoże dla bakterii - keramzyt, kształtki plastikowe, jakieś włókniny, ale te dwie to jedyne, jakie znam, które nie mają pompy recyrkulacyjnej, czyli faktycznie działają bez prądu. Pytanie czy działają czy też "działają'? Wszelkie drenażowe wynalazki też "działają" bez prądu. W większości prądożernych mamy sprawdzoną technologię i możliwość weryfikacji u kogoś, kto to już ma od jakiegoś czasu. Dobrze działająca (ta na prąd) jest o kilka klocków tańsza. Ja tam wolę wydawać systematycznie na prąd za zaoszczędzone pieniążki w inwestycji - starczy do końca żywota. Jakoś mało opinii użytkowników o tej rewelacyjnej metodzie w Biorocku ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.09.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Pytanie czy działają czy też "działają'? Masz jakieś konkretne informacje albo przemyślenia? Podziel się z nami. A jeśli nie masz, to możemy się opierać tylko na informacjach od producentów, a szczególnie na certyfikatach CE, bo to jest jak do tej pory najbardziej obiektywne kryterium porównawcze. W większości prądożernych mamy sprawdzoną technologię i możliwość weryfikacji u kogoś, kto to już ma od jakiegoś czasu. Ja lubie tylko te melodie, które już kiedyś słyszałem (inż. Mamoń). Dobrze działająca (ta na prąd) jest o kilka klocków tańsza. Ja tam wolę wydawać systematycznie na prąd za zaoszczędzone pieniążki w inwestycji - starczy do końca żywota. Obyś się mylił. W każdym razie życzę ci, żebyś żył znacznie dłużej, niż będziesz wydawał tę górę zaoszczędzonych pieniędzy. Policzyłeś to sobie kiedyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.09.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Obyś się mylił. W każdym razie życzę ci, żebyś żył znacznie dłużej, niż będziesz wydawał tę górę zaoszczędzonych pieniędzy. Policzyłeś to sobie kiedyś? Dzięki za życzenia . A co do obliczeń: 40Wx24hx365dni=350kWh rocznie. Na dzień dzisiejszy u mnie daje to 160 PLN (wg faktur z energetyki - mam taryfę G12). Po dziesięciu latach łącznie z wymianą kompresora wyjdzie jakieś 2 kPLN. Za oczyszczalnię (w zaprzyjaźnionej hurtowni) dałem niecałe 6 kPLN. W ubiegłym roku pytałem w sklepie - chcieli 6800 (z transportem). Mam plan dociągnąć do setki - czyli moje wydatki wyniosą 11 tysiączków. Przy Biorocku wymiana złoża pewnikiem połowa z tego. Da się kupić ten wynalazek za max 12 kPLN? Jeżeli nie to mam taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.09.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Moja POŚ działa od niemal roku. Karmi ją 5 osób, a w osadniku wstępnym nie ma osadu. Wstawiłem listewkę do samego dna - weszła bez wyczuwalnego oporu, a po wyciągnięciu tylko mokra (nie ma żadnej przyklejonej śmierdzącej brei). Powiedzcie pompować, czy nie? No i teraz w twojej taniej, dobrej oczyszczalni po roku użytkowania nie możesz się doszukać osadu. Możliwe, że powodem jest właśnie ta "taniość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.09.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Wybierałem tanią z sprawdzonych. Jak Ci się sprawdzi jakaś lepsza, daj znać. Jeżeli nie ja, to może ktoś inny skorzysta. Ja eksperymentowałem z pompą ciepła, na królika oczyszczalnianego brakło odwagi (i kasy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmundos 12.09.2012 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Odnosnie wypowiedzy uzytkownikow Biorocka. Jak narazie ja nie moge sie doszukac zadnych. Kontakt z firma tez bardzo slaby. Jednakze jak widze zadnych wypowiedzy uzytkownikow chyba sie nie doczekamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmundos 05.10.2012 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam ponowne mam Biorocka juz u siebie. Na dniach montuje. Takze bede z Wami mogl sie podzielic uwagami jak i pomoc w montazu, dobraniu sprzetu etc. Ale to jeszcze kilka miesiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 08.10.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam ponowne mam Biorocka juz u siebie. Na dniach montuje. Takze bede z Wami mogl sie podzielic uwagami jak i pomoc w montazu, dobraniu sprzetu etc. Ale to jeszcze kilka miesiecy. Zrób fotostory z montażu, może kogoś to przekona lub mu pomoże w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmundos 09.10.2012 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Mam wszystko sfotografowane. Wczoraj wkopywalem po pracy popoludniem. W tygodniu polacze rury. Mysle ze do konca tygodnia jakims popoludniem kopara zasypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 09.10.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Mam wszystko sfotografowane. Wczoraj wkopywalem po pracy popoludniem. W tygodniu polacze rury. Mysle ze do konca tygodnia jakims popoludniem kopara zasypie. No to czekamy na piękny opis z fotkami Jestem bardzo ciekaw tej nowinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmundos 20.10.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Zdjecia z montazu jak obiecywalem. Mam nadzieje ze uda sie jeszcze opis zrobic.http://www.fmix.pl/my_slideshow/23877/96762/oczyszczalnia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.10.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Super! To teraz czekamy na zdjęcia z montażu Epurfixa i porównanie. Taki drobny żarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Zdjecia z montazu jak obiecywalem. Mam nadzieje ze uda sie jeszcze opis zrobic. http://www.fmix.pl/my_slideshow/23877/96762/oczyszczalnia.html Zawodowo Ja niestety nie zdążyłem zrobić zdjęć z montażu mojej. A szkoda bo taka dokumentacja sporo początkującym pomaga. Z całą pewnością pomogłeś innym amatorom samodzielnego montażu . Daj znać za jakiś czas jak się sprawuje Twoja oczyszczalnia, nie ma to jak opinia użytkownika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedek76 14.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zawodowo Ja niestety nie zdążyłem zrobić zdjęć z montażu mojej. A szkoda bo taka dokumentacja sporo początkującym pomaga. Z całą pewnością pomogłeś innym amatorom samodzielnego montażu . Daj znać za jakiś czas jak się sprawuje Twoja oczyszczalnia, nie ma to jak opinia użytkownika. Pozdrawiam - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelnice 29.05.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Cena Epurfixa z montażem faktycznie wynosi 20 tys. brutto. W zakupie jest droższa od innych oczyszczalni typu SBR, ale w kosztach eksploatacji wychodzi taniej i jest prawie bezobsługowa (dotyczy zbiornika z kompaktowym filtrem kokosowym). Po 10 latach trzeba wymienić w niej zużyte wkład kokosowy (wióry).To kosztuje 1,5 tys. brutto. Dostaje nowy i mam odnawialną gwarancję na kolejne 10 lat. Zużyte wióry mogę wyrzucić na działce bo jest to naturalne i posłuży mi jako kompost więc odchodzą mi koszty utylizacji. Osadnik gnilny opróżnia się raz na 2 lata lub później bo ma 3000l objętości. Trzeba za to płacić tak samo jak w innych oczyszczalniach. Dostałem zestawienie kosztów eksploatacji i wynika z nich, że po 20 latach użytkowania zapłacę razem z zakupem ok. 19 tys. netto.Biorock był nieznacznie tańszy w zakupie, ale przekonały mnie koszty eksploatacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Body 30.05.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 W Biorocku odstraszyła mnie wymiana tych worków. Handlowiec powiedział, że będę musiał wybulić 3500 za wymianę. Nie wiem ile kosztuje wywóz i utylizacja ale na działce nie mogę tego wyrzucić Jak zapytałem o gwarancję to okazało się, że zbiorniki produkują gdzie indziej a worki i wyposażenie gdzie indziej. Handlowiec firmy Techneau zapewnił mnie, że cała oczyszczalnia Epurfix jest produkowana w Polsce i wszystkie elementy są dostępne w razie czego od ręki. Tak czy inaczej przekonuje mnie ta technologia bezobsługowa. Mam tylko ulotkę Epurfix-a z parametrami podczyszczenia. Czy ma ktoś zdjęcia tych zbiorników lub jakieś foty z instalacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosialuz 30.05.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Mówisz i masz:) Zbiorniki Epurfixa są solidne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts