Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biorock a Epurfix - Oczyszczalnie biologiczne bez drenazu i zasilania.

rajmundos

Recommended Posts

Witam

Wydaje sie ze pojawiła się oczyszczalnia działająca na tej samej zasadzie co Biorock, a mianowice Epurfix. Tak jak w watku "Ranking oczyszczalni" o Biorocku ciezko cos sie dowiedziec, ale o Epurfixie to juz wogule brak jakichkolwiek informacji. Takze szanowni uzytkonicy podzielcie sie swoimi spostrzezeniami. Moze ktos z was ma juz ktoras z tych oczyszczalni i moze sie podzielic informacjami. Obie dzialaja na zasadzie oczyszczalni biologicznych bez uzycia pradu. A moze jest jeszcze jakas oczyszczalnia dzialajaca bez drenazu i zasilania?

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wspominałem o tych obu oczyszczalniach już dawno, ale faktycznie, o Biorocku jakoś łatwiej się czegoś dowiedzieć. Technologie podobne. Jedna zasadnicza różnica to taka, że w Epurfiksie wypełnieniem są włókna kokosowe, a więc materiał, który w jakimś czasie ulega rozkładowi i trzeba go wymieniać. Podobno w Biorocku nie trzeba.

Inne technologie wykorzystują różne inne materiały na podłoże dla bakterii - keramzyt, kształtki plastikowe, jakieś włókniny, ale te dwie to jedyne, jakie znam, które nie mają pompy recyrkulacyjnej, czyli faktycznie działają bez prądu.

Inne technologie wykorzystują różne inne materiały na podłoże dla bakterii - keramzyt, kształtki plastikowe, jakieś włókniny, ale te dwie to jedyne, jakie znam, które nie mają pompy recyrkulacyjnej, czyli faktycznie działają bez prądu.

Pytanie czy działają czy też "działają'? Wszelkie drenażowe wynalazki też "działają" bez prądu. W większości prądożernych mamy sprawdzoną technologię i możliwość weryfikacji u kogoś, kto to już ma od jakiegoś czasu. Dobrze działająca (ta na prąd) jest o kilka klocków tańsza. Ja tam wolę wydawać systematycznie na prąd za zaoszczędzone pieniążki w inwestycji - starczy do końca żywota. Jakoś mało opinii użytkowników o tej rewelacyjnej metodzie w Biorocku ......

Pytanie czy działają czy też "działają'?

Masz jakieś konkretne informacje albo przemyślenia? Podziel się z nami.

A jeśli nie masz, to możemy się opierać tylko na informacjach od producentów, a szczególnie na certyfikatach CE, bo to jest jak do tej pory najbardziej obiektywne kryterium porównawcze.

W większości prądożernych mamy sprawdzoną technologię i możliwość weryfikacji u kogoś, kto to już ma od jakiegoś czasu.

Ja lubie tylko te melodie, które już kiedyś słyszałem :) (inż. Mamoń).

Dobrze działająca (ta na prąd) jest o kilka klocków tańsza. Ja tam wolę wydawać systematycznie na prąd za zaoszczędzone pieniążki w inwestycji - starczy do końca żywota.

Obyś się mylił. W każdym razie życzę ci, żebyś żył znacznie dłużej, niż będziesz wydawał tę górę zaoszczędzonych pieniędzy. Policzyłeś to sobie kiedyś?

Obyś się mylił. W każdym razie życzę ci, żebyś żył znacznie dłużej, niż będziesz wydawał tę górę zaoszczędzonych pieniędzy. Policzyłeś to sobie kiedyś?

Dzięki za życzenia :). A co do obliczeń: 40Wx24hx365dni=350kWh rocznie. Na dzień dzisiejszy u mnie daje to 160 PLN (wg faktur z energetyki - mam taryfę G12). Po dziesięciu latach łącznie z wymianą kompresora wyjdzie jakieś 2 kPLN. Za oczyszczalnię (w zaprzyjaźnionej hurtowni) dałem niecałe 6 kPLN. W ubiegłym roku pytałem w sklepie - chcieli 6800 (z transportem). Mam plan dociągnąć do setki ;) - czyli moje wydatki wyniosą 11 tysiączków. Przy Biorocku wymiana złoża pewnikiem połowa z tego. Da się kupić ten wynalazek za max 12 kPLN? Jeżeli nie to mam taniej.

Moja POŚ działa od niemal roku. Karmi ją 5 osób, a w osadniku wstępnym nie ma osadu. Wstawiłem listewkę do samego dna - weszła bez wyczuwalnego oporu, a po wyciągnięciu tylko mokra (nie ma żadnej przyklejonej śmierdzącej brei). Powiedzcie pompować, czy nie?

No i teraz w twojej taniej, dobrej oczyszczalni po roku użytkowania nie możesz się doszukać osadu. Możliwe, że powodem jest właśnie ta "taniość".

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Zdjecia z montazu jak obiecywalem. Mam nadzieje ze uda sie jeszcze opis zrobic.

http://www.fmix.pl/my_slideshow/23877/96762/oczyszczalnia.html

Zawodowo :D

Ja niestety nie zdążyłem zrobić zdjęć z montażu mojej. A szkoda bo taka dokumentacja sporo początkującym pomaga. Z całą pewnością pomogłeś innym amatorom samodzielnego montażu :).

Daj znać za jakiś czas jak się sprawuje Twoja oczyszczalnia, nie ma to jak opinia użytkownika.

Pozdrawiam

• 3 months później...
Zawodowo :D

Ja niestety nie zdążyłem zrobić zdjęć z montażu mojej. A szkoda bo taka dokumentacja sporo początkującym pomaga. Z całą pewnością pomogłeś innym amatorom samodzielnego montażu :).

Daj znać za jakiś czas jak się sprawuje Twoja oczyszczalnia, nie ma to jak opinia użytkownika.

Pozdrawiam

-

• 3 months później...

Cena Epurfixa z montażem faktycznie wynosi 20 tys. brutto. W zakupie jest droższa od innych oczyszczalni typu SBR, ale w kosztach eksploatacji wychodzi taniej i jest prawie bezobsługowa (dotyczy zbiornika z kompaktowym filtrem kokosowym). Po 10 latach trzeba wymienić w niej zużyte wkład kokosowy (wióry).

To kosztuje 1,5 tys. brutto. Dostaje nowy i mam odnawialną gwarancję na kolejne 10 lat. Zużyte wióry mogę wyrzucić na działce bo jest to naturalne i posłuży mi jako kompost więc odchodzą mi koszty utylizacji. Osadnik gnilny opróżnia się raz na 2 lata lub później bo ma 3000l objętości. Trzeba za to płacić tak samo jak w innych oczyszczalniach. Dostałem zestawienie kosztów eksploatacji i wynika z nich, że po 20 latach użytkowania zapłacę razem z zakupem ok. 19 tys. netto.

Biorock był nieznacznie tańszy w zakupie, ale przekonały mnie koszty eksploatacji:)

W Biorocku odstraszyła mnie wymiana tych worków. Handlowiec powiedział, że będę musiał wybulić 3500 za wymianę. Nie wiem ile kosztuje wywóz i utylizacja ale na działce nie mogę tego wyrzucić:no: Jak zapytałem o gwarancję to okazało się, że zbiorniki produkują gdzie indziej a worki i wyposażenie gdzie indziej. Handlowiec firmy Techneau zapewnił mnie, że cała oczyszczalnia Epurfix jest produkowana w Polsce i wszystkie elementy są dostępne w razie czego od ręki. Tak czy inaczej przekonuje mnie ta technologia bezobsługowa. Mam tylko ulotkę Epurfix-a z parametrami podczyszczenia. Czy ma ktoś zdjęcia tych zbiorników lub jakieś foty z instalacji???