vioris 09.09.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Niestety przez najbliższe 5 lat będziemy mieszkać w mieszkanku 51 m2. Niewielkie mieszkanie i ma 2 pokoje. Jeden dla córki, drugi dla nas. Nie przeżyję kolejnych 5 lat bez normalnego łóżka z materacem sypiając na rozkładanej kanapie (problemy z kręgosłupem) więc koniecznie musi być sypialnia. Może to być tylko kąt w którym będzie łóżko. Byle ono było Wymyśliłam aby postawić ściankę w pokoju, taką na wysokość około 2-2,2m i z jednej strony wykończyć drzwiami przesuwnymi. W planach są szklane matowe, ale zobaczymy jak to wyjdzie finansowo. Ciężko trochę inwestować w mieszkanie które nie będzie docelowym,ale gdzieś i "jakoś" trzeba na razie mieszkać Pokój ma wymiary 5,20 m x 4 m i jedno okno na krótszej ścianie. Zrobiłam taki projekt i wydaje mi się optymalny. Jednak fajnie jakby ktoś się jeszcze wypowiedział Inspirowałam się tym: jednak nie chcę, aby łóżko było widoczne dlatego pomysł aby wstawić drzwi. Oprócz tego muszę wymyślić jakieś kolory do salonu (meble,ściany). Co myślicie o takiej ilości mebli i takim ustawieniu? Proszę nie patrzeć na kolory i rodzaj mebli (niestety tylko takie są w programie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.09.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Skoro mieszkanie nie jest docelowe, nie inwestowałabym w drzwi - przemyślcie może zasłonę na szynie? Kilka inspiracji: http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57600,8630736,Aranzacje__aneks_sypialny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobRoy876 10.09.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Fajny pomysł z wydzieleniem mini sypialni, ale nie podoba mi się jedna rzecz. Według Twojego projektu wejście do pokoju będzie wejściem od razu do sypialni. No chyba że te drzwi przesuwne nie będą biegły w linii utworzonej ścianki, tylko prostopadle do ściany, na której znajdują się drzwi. Jeśli tak właśnie miałoby być to ta mini sypialnia będzie bardzo ciasna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vioris 10.09.2012 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Fajny pomysł z wydzieleniem mini sypialni, ale nie podoba mi się jedna rzecz. Według Twojego projektu wejście do pokoju będzie wejściem od razu do sypialni. No chyba że te drzwi przesuwne nie będą biegły w linii utworzonej ścianki, tylko prostopadle do ściany, na której znajdują się drzwi. Jeśli tak właśnie miałoby być to ta mini sypialnia będzie bardzo ciasna! Jest dokładnie tak jak mówisz. Drzwi będą prostopadle do ściany z drzwiami w innym wypadku wchodziłoby się przez sypialnie co mija się z celem. Wiadomo, że sypialnia ma też na celu ukrycie bałaganu rozłożonego łóżka przed niespodziewanymi gośćmi. Nie przeszkadza nam to, że będzie mikro. Mamy zamiar wstawić łóżko i obudować je praktycznie ścianą i drzwiami. Nie potrzeba nam przestrzeni w sypialni. Wolimy mieć więcej przestrzeni w salonie który i tak będzie już zmniejszony sporo. Myśleliśmy jednak, że może ktoś wpadnie na jeszcze inne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zouza 10.09.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Śledzę wątek, bo sama mam podobnej wielkości mieszkanie i czeka mnie niedługo banicja do salonu. Mam trochę inny (gorszy) rozkład pokoju, ale chyba nie dałabym rady wcisnąć tam łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vioris 10.09.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Śledzę wątek, bo sama mam podobnej wielkości mieszkanie i czeka mnie niedługo banicja do salonu. Mam trochę inny (gorszy) rozkład pokoju, ale chyba nie dałabym rady wcisnąć tam łóżka. Pokaż może szkic salonu z rozmieszczeniem okien i drzwi. Czasem ktoś może wymyślić coś na co sami byśmy nie wpadli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eveee 10.09.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Vioris zerknij, tutaj są bardzo fajne rozwiązania (zamiast drzwi przemyślałabym tę zasłonę na szynach), może coś cię zainspiruje: http://www.digsdigs.com/how-to-design-40-square-meter-apartment-comfy/ http://www.digsdigs.com/small-40-square-meter-apartment/ A łóżko to bardzo ważna rzecz, choć materac ważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 11.09.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 eveee piękne te apartamenty z linków. Bardzo ciekawe rozwiązanie z sypialnią za szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobRoy876 11.09.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Tu się z Tobą zgodzę, lepiej zarezerwować więcej przestrzeni na salon. Jak się dysponuje niewielką powierzchnią, trzeba umiejętnie ją wykorzystywać. A sypialnia lepsza maleńka niż żadna. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby zawieszenie w aneksie sypialnianym jakichś półeczek. Takich nawet niewielkich, na których jednak będzie można umieścić podręczne rzeczy, świeczkę, ramkę ze zdjęciem itp. Na pewno będzie przytulniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 11.09.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 RobRoy, zlituj się - w aneksie o wymiarach 2x2, gdzie mieści się tylko łóżko, do którego trzeba się wczołgać, Ty chcesz jeszcze wieszać półki? Klaustrofobii można się nabawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobRoy876 11.09.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Nie mam na myśli typowych półek tylko takie mini półeczki. Listwy głębokie dosłownie na 7cm. Przydadzą się nawet po to, żeby budzik sobie na nich położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vioris 14.09.2012 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 RobRoy, zlituj się - w aneksie o wymiarach 2x2, gdzie mieści się tylko łóżko, do którego trzeba się wczołgać, Ty chcesz jeszcze wieszać półki? Klaustrofobii można się nabawić... RobRoy miał na myśli cokolwiek na czym można by coś położyć. W naszym zamierzeniu jest jedna półka "za głową" na szerokość łóżka. Wąska i nisko. Łóżko będzie odsunięte od ściany na jej szerokość. Chyba, że uda nam się kupić takie łóżko które ma taki zagłówek jak półka Coś takiego, albo po prostu płaska powierzchnia. joliska wiem, że trzeba będzie się wczołgać, ale wolimy to niż codzienne rozkładanie narożnika i spanie na niewygodnym "czymś" co robimy obecnie i mamy dość W dodatku okazało się, że mam chory kręgosłup więc konieczny dla mnie jest materac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobRoy876 27.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Vioris jak idzie przebudowa salonu? sypialnia już gotowa? Jeśli chcecie choć trochę powiększyć optycznie swój aneks sypialniany, warto byłoby wyłożyć ścianę tapetą, ewentualnie fototapetą. Tutaj znajdziesz bardzo bogaty wybór http://www.dekoruj.pl/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 27.09.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 W naszym pierwszym małym mieszkaniu także spaliśmy w pokoju dziennym, ale nie wydzielaliśmy osobnej sypialni, tylko kupiliśmy rewelacyjny zestaw wypoczynkowy. Nie była to rogówka z niewygodną, rozkładaną leżanką, ale coś w rodzaju mebla z dwóch elementów, które łączyło się na noc ze sobą. "Rogówka" miała bardzo grube materace sprężynowe, w jednej z części była skrzynia na pościel. Mebel produkowała jakaś firma, która szyła na rynek zachodni, coś pięknego, a przy tym niebywale praktycznego. Ja bym poszła raczej w tym kierunku, przy dziecku lepiej mieć więcej miejsca w salonie, wszak to rodzinny pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 27.09.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 p.s mebli, które są wygodne po rozłożeniu jest teraz wiele... http://www.livingroom.eu/pictures/fragment_1993.jpg "black jack 3xxl" może mieć głębokość nawet 150 cm, nie trzeba wcale rozkładać, tylko zdjąć poduchy i ewentualnie nałożyć jeszcze dodatkowy materac z pianki termoelastycznej ... Fakt faktem, nie zawsze rano był na to czas, by składać pościel i poduchy i robiliśmy to dopiero po powrocie z pracy. http://www.livingroom.eu/pictures/fragment_3363.jpg http://www.livingroom.eu/pictures/fragment_3714.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 29.09.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Tak obudowane łóżko nie za bardzo mi się widzi. Będzie bardzo trudno z niego korzystać. Samo w nocy wstawanie do toalety będzie bardzo utrudnione. Dla osoby z problemami z kręgosłupem jest to nie najlepsze rozwiązanie, ponieważ trzeba będzie wykonywać ewolucje aby się położyć i wstać. Jeśli wygodne łóżko to priorytet to zrezygnowałabym z narożnika na rzecz trochę mniejszej sofy i z małego stolika - wystarczyłby duży stół i mimo wszystko przeznaczyłabym większą przestrzeń na aneks sypialniany. Pomysł z zasłonami jak najbardziej fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zouza 29.09.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Myśmy ostatnio oglądali kanapy w Ikei i zaskoczyła mnie sofa Beddinge. Nigdy nie brałam jej pod uwagę, bo jeśli chodzi o wygląd to nie jest to szczy moich marzeń. Pomajstrowaliśmy przy nich trochę i okazało się, że do wyboru są 4 materace m.in kieszeniowy i lateksowy, a sama kanapa rozkłada się na idealnie płaskie łóżko, fajnie też, że można wymienić pokrowiec, ale to w Ikei norma. No i teraz tak za cenę koło 1000zł mam tanie, wygodne (jak na rozkładane) łóżko z pojemnikiem na pościel co o dziwo nie jest takie oczywiste. Może nie jest to wyjście idealne, ale mam niemowlaka, 3 koty i psa i budowę domu w planach... może to jest jakieś wyjście... myślę, myślę.A czy ktoś w ogóle to użytkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 29.09.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Wystarczy poszukać: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13345-sofa-Beddinge-lub-inna-wygodna-do-codziennego-spania&highlight=beddinge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zouza 29.09.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 O super dzięki, hmm jakieś zaćmienie miałam, że nie pomyślałam, że to pewnie już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 29.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Super ta aranżacja z turkusową zasłoną! Natomiast drzwi przesuwne na bank będą bardzo drogie, tu się nie ma co oszukiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts