platka 09.09.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 W ślad za moją koleżanką - weteranką tego forum, chciałabym poprosić Was o poradę jak rozplanować układ salonu. Myślałam, że będę miała na to trochę czasu, bo budynek odbieramy dopiero pod koniec lutego, a okazuje się, że niedługo wejdą elektrycy i mogliby rozmieścić gniazdka według naszych preferencji. Niestety nie potrafię pracować w jakichś fachowych programach, więc załączam po prostu zdjęcie wstępnej wersji koncepcji tego salonu. Jeśli mielibyście inną wizję tego salonu, to bardzo proszę o opinie. Teraz trochę szczegółów: pokój ma prawie 31 metrów, okno jest dość spore, bo 4m szerokie a 2,4 m wysokie, ale tylko połowa jest otwierana (prawa strona). Koniecznie musi być mała jadalnia i kominek. Kominek na rysunku wyszedł dość spory, bo widzieliśmy u znajomych, ze zajmuje on ok 1,3 m od ściany. Niestety temat kominków jest nam jeszcze zupełnie obcy i może uda się jakoś zrobić żeby był węższy. Dodatkowo, chcielibyśmy mieć jeszcze akwarium w salonie, ale nie potrafimy znaleźć odpowiedniego miejsca dla niego. Z góry dziękuję za wszystkie propozycje, pozdrawiam serdecznie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.09.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Ale o co pytasz: aranżację czy układ funkcjonalny? Do obydwu odpowiedzi potrzeba więcej danych: Wasze preferencje, tryb życia, liczba domowników, ulubione/znienawidzone kolory, kolor stolarki okiennej itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platka 09.09.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witaj, przede wszystkim pytam o układ funkcjonalny, mam wątpliwości czy taki narożnik może być na środku pokoju, czy nie lepiej umieścić go gdzieś w rogu? Tylko nie mam pomysłu gdzie, bo albo kaloryfer, albo blisko kominek. A może w ogóle kupić podłużną sofę i postawić ją gdzieś pod ścianą. Z drugiej strony narożnik pomieści więcej osób, a my mamy sporo znajomych i lubimy spędzać z nimi czas, dlatego tez zależy mi na dużym stole. Mamy małego synka-straszny Łobuziak cała nasza trójka dużo spędza ze sobą czas i podejrzewam, że salon będzie naszym ulubionym miejscem. Mój mąż kocha rybki, mamy teraz akwarium w mieszkaniu i marzy nam się akwarium w nowym domu, ale ten pokój jest od strony zachodniej a rybki nie lubią dużo światła nie mogą też być blisko kominka i grzejników, bo jest za ciepło. Na razie mój pomysł na urządzenie to dość dużo drewna (stół z krzesłami, szafka tv w prostym stylu kolonialnym-proste, ciemne drewniane meble, bez okuć zdobionych), ściany na bardzo jasny kolor i podłoga drewniana. Stolarka okienna i parapety też są drewniane - mahoniowe. na kominek nie mam w ogóle jeszcze pomysłu. Także oświetlenie mnie strasznie stresuje wiem, że to jest bardzo ważne. Na razie myślałam o lampie nad stołem, druga nad sofą i wąż ledowy na ścianie po lewej stronie, tam gdzie kominek i tv. co o tym sądzisz? strasznie się rozpisałam ale za wszystkie uwagi będę strasznie wdzięczna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platka 09.09.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 chciałam jeszcze dopisać zapytanie, czy Waszym zdaniem kanapa postawiona tak na środku pokoju nie będzie wyglądała za masywnie tak od razu na wejściu? Boje się, że tył kanapy widoczny na wejściu nie będzie ładnie wyglądać. z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 10.09.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja osobiście lubię tak ustawione kanapy, narożniki. Jeżli na rysunku zachowałas skalę, to nie powinno to źle wyglądać. Musisz tylko zwrócić uwagę na tył narożnika, nie wszystkie się nadają do takiego ustawienia. Mnie jednak "zgrzytnęło" podczas czytania o meblach kolonialnych i wężu ledowym:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.09.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 i mahoniach w oknach i parapetach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platka 10.09.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Jaksie, dzięki za komentarz. Meble mają być baaaardzo proste z pełnego drewna, coś jak w poniższych załącznikach. Czy uważacie, że wąż ledowy przy samym suficie, który ma dać stonowane światło po jednej stronie będzie wyglądać kiczowato? Aleksandryta, możesz napisać o co chodzi, bo czuję się lekko zdezorientowana Okna drewniane, mahoniowe (deweloper określił, że będzie to drewno matoa) to jest standard deweloperski i oglądając wcześniejsze inwestycje tego dewelopera, gdzie są te same materiały wygląda to bardzo estetycznie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 20.09.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Cześć platka, chciałam się przywitać u Ciebie W wolnej chwili spróbuję sobie rozrysować, ale póki co, wrzucam Ci kilka inspiracji kominków, może coś Ci się spodoba. Też jestem przeciwna wężowi ledowemu, to chyba będzie się gryzło z klimatem kolonialnym, bardziej pasują mi jakieś "cięższe" lampy, kinkiety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.09.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ja w sprawie narożnika, nie rozumiem dlaczego jego tył ma źle wylądać, a narożnik czy sofa na srodku pokoju to super pomysł. Zobacz jak to jest u nas - my mamy wielki narożnik 2 m x 2,2 m - nie wyobrażam sobie go gdzieś pod ścianą: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/5AdO3ukLLYnOlOxqBB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 21.09.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Monia, niekóre kanapy mają szmatę z tyłu, a nie takie obicie jak reszta kanapy. Ale to chyba częściej dzieje się w przypadku kanap niż narożników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 21.09.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) platka chodzi mi o to, zeby nie wprowadzac do jednego pomieszczenia kilku rodzajow drewna. Jesli juz masz mahon OK trudno , to powinnas uwzglednic to w wyborze kolorystyki pozostalego drewna. A jakie bedziesz mial drzwi? tez mahoniowe???? Jak mahoniowe to meble najlepiej tez albo w podobnym odcieniu drewna, podloga drewniana z czego ?z mahoniu ? Hmmmm..... Ja jak bym byla na twoim miejscu przede wszystkim ten mahon zlamalbym bialymi drzwiami, potem bardzo jasna podloga i meble w odcieniu podobnym do mahoniu. Po prostu nie wiem, czy wybrane przez ciebie meble sa w podobnej kolorytyce do tego mahoniu. A kuchnia bedzie otwarta na salon? Jesli tak to w jakim stylu bedzie twoja kuchnia? Kolonialnym? Ja dalabym prosciutka, nowoczesna w bieli..... monikaa13 z calym szacunkiem, bo uwielbiam twoja kuchnie , ale nie podoba mi sie uklad twojego naroznika w salonie. Dla mnie taki uklad pasuje to bardzo duzych salonow (50-60 m2), tym bardziej, ze twoj naroznik ma wyjatkowo wysokie oparcie. Nie wiem, moze w realu inaczej naroznik wyglada w twoim salonie...... Edytowane 21 Września 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.09.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Trzeba zetem poszukać takiej kanapy/narożnika, która nie ma szmaty z tyłu. Mi tam nie przeszkadza, a oparcie jest takie jakie jest, może dlatego, że ten narożnik jest dość stary, ma chyba z 8 lat i nadal się trzyma i w miarę pasuje do trendów Poza tym wysokość oparcia może wynika też z faktu, że jest to nasze łóżko więc musi być w miarę szerokie ale rozumiem twoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 21.09.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Płatka, czy dasz radę odszukać zdjęcia w necie okien, jakie będziecie mieli? Czy planujecie dodany i zasłony? Chodzi o to, czy te okna będzie widać... Ja bym nie dopasowywala całego wnętrza do ram okiennych. Szkoda rezygnować z wymarzonych mebli z powodu okien. Narożnik jak najbardziej pasuje na środku, tak jak pokazała monikaa13. Dzisiaj chyba każda firma zrobi Ci na zyczenie obite plecy, ale faktycznie trzeba na to zwracać uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 22.09.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Platka, dobrze by było, gdybyś wrzuciła wymiary salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platka 22.09.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam wszystkich, bardzo Wam dziękuję za wszystkie uwagi i propozycje. Straciłam nadzieję, na jakiekolwiek wpisy i dlatego dawno już tutaj nie zaglądałam, ale za moment nadrobię wszelkie zaległości Moorela, kominki są piękne, myślałam o czymś bardzo podobnym jak na zdjęciu numer 1 i 5-wielkie dzięki. Salon ma wymiary 6,65 na 4,72. Temat kanapy też zaczęłam zgłębiać i jeśli chodzi o tył, to sporo firm obszywa już tył tak samo jak całość kanapy, więc powinno być ok. Monikaaa, dzięki za zdjęcie - mnie w ogóle nie razi wysokość narożnika. I teraz te nieszczęsne okna, poniżej przesyłam kilka zdjęć. Ostatnie zdjęcie było robione przy pełnym słońcu więc jest trochę jaśniejsze drewno. Tak jak pisała Moorela najprawdopodobniej będę miała jakieś rolety wewnętrzne, lub zasłony, bo domek jest w mieście i lasu za oknem nie mam, więc sąsiad może czasami zaglądać, więc może nie stresować się tak tymi oknami, co? Drzwi ten pokój w ogóle nie ma, więc jeden problem z głowy Do reszty pomieszczeń myślałam nad drzwiami ciemniejszymi, pełnymi, przy małych dzieciach dla mnie warunek konieczny. Myślałam o drzwiach dębowych wybarwionych na orzech lub coś w tym tonie - już się boję co na to Aleksandryta Kuchnie mam zamkniętą (załączam plan), żeby była pełna jasność. Pierwsza wizja mojej kuchni to meble białe drewniane, ale nie jestem tak na 100% przekonana, wiem na pewno, że nie chcę kuchni na wysoki połysk z płyty. W salonie projektant pokazał mi wizualizację mebli dębowych w kolorze orzecha i przy jasnej podłodze i ścianach też wyglądało ładnie. Jak pisze teraz ten wpis to zaczynam wątpić w moją wizje wykończenia tego domu może rzeczywiście za bardzo mieszam ze wszystkim pocieszam się, że to dopiero początek i mam jeszcze trochę czasu na poukładanie sobie tego wszystkiego. Jeszcze Was trochę pomęczę i napiszę jak to sobie wszystko wyobrażałam. Salon: ściany bardzo jasne wpadające lekko w beż (boję się dać w jasno szary, żeby nie było za zimno). Podłoga drewniana, dębowa coś w tym stylu http://moderndizajn.blogspot.com/2009/09/dab-na-pododze.html, do tego ciemnobrązowa kanapa i kominek jasny z dodatkami ciemniejszymi. Stół drewniany, tak ja na powyższym zdjęciu. Korytarz miał być tez pomalowany na jasno i do tego grafitowe płytki. Schody drewniane (też raczej w orzechu). Kuchnia raczej biała, drewniana. wszelkie uwagi mile widziane, baaardzo dziekuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 22.09.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Eeeee, nie jest zły ten mahoń! Myślałam, że będzie bardziej czerwony. A to raczej w jakiś dąb uderza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platka 22.09.2012 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Dzięki Moorela. Ja tez uważam, ze on nie jest czerwony. Naprawdę nie wygląda źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 22.09.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Platka, możesz powklejać zdjęcia rzeczy, które już wstępnie wybrałaś? Np. gres, podłoda... to dałoby jakiś pogląd, jaką masz wizję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platka 23.09.2012 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Niestety niewiele mam wybranym rzeczy. Na korytarz i wiatrołap spodobał mi się poniższy gres;Piemme Valentino Fashion Coffee Gres 30x60, ale na pewno będę jeszcze szukać czegoś podobnego. Trochę więcej mam wybranych płytek do łazienki, ale tylko na podłogę i obudowę wanny, bo całość łazienki chciałabym pomalować jasną farbą (oczywiście taką specjalną do łazienek) i dodatki z drewna (rama lustra, podwieszany blat i szafkę) zamówić u stolarza. PIEMME VALENTINO - FASHION FASHION IVORY lapp/rett 30x60 GPV545TAU - Corten - Corten Beige 30x60Halcon Look Perla 20x50 cmCasalgrande Padana – porto rotondoIMOLA-travertinoCasalgrande Padana - Meteor AlmondCasalgrande - Marte - Botticino [30x60]Nowa gala – travertinoIMOLA - KOSHI 36A 30x60 PŁYTKA GRESOWAIMOLA - Time - Time 12M Naturalecasalgrande padana lavagna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 01.10.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A nie boisz się, ze coś się ze scianą będzie działo, jak pomalujesz ściany tylko farbą, bez kładzenia płytek? Ja tak miałam kiedyś w łazience, farba olejna niby do łazienek, i odpadała farba razem ze scianą :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts