piotrekla 09.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 WitamMoi Drodzy.mam dom piętrowy. robię teraz remont łazienki na piętrze. W niej mam zwykły bojler podłączony do pieca kaflowego kuchennego, który umiejscowiony jest na parterze.Słyszałem, że bojlery dwupłaszczowe sa duże lepsze. Chciałbym taki zakupić i podłączyć go zamiast tego zwykłego bojlera tyle czy to będzie pasować do takiego typu pieca?? dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Wymiennik płaszczowy ma zdolność do przenoszenia większej mocy cieplnej niż wężownica. Wynika to wprost z większej powierzchni takiego wymiennika. Czyli jest w stanie, dysponując źródłem ciepła o większej mocy, szybciej zagrzewać wodę. W twoim przypadku większe źródło ciepła oznacza z kolei większy ogień w trzonie kuchennym oraz odpowiednio dużą w nim "podkowę". Pytanie - czy dziś jesteś w stanie wyprodukować w kuchni więcej ciepła niż zasobnik z wężownicą jest w stanie przyjąć ? Tzn. czy mając zimny zasobnik jesteś w stanie ostrym paleniem zagotować wodę w obiegu kotłowym ? Jeśli tak to wymiennik o większej mocy będzie potrafił to skonsumować. Jeśli nie to nic się dla ciebie nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekla 10.09.2012 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 aha, okW kuchni raczej nie wyprodukuje więcej ciepła - będzie go tyle samo. Czyli mam rozumieć, że nagrzewanie tego bojlera będzie odbywać sie dłużej??A czy bojler dwupłaszczowy nie będzie trzymał dłużej ciepła?? na tym także mi zależy bo przy tym starym bojlerze z wężownicą bardzo szybko woda staje sie zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 aha, ok W kuchni raczej nie wyprodukuje więcej ciepła - będzie go tyle samo. Czyli mam rozumieć, że nagrzewanie tego bojlera będzie odbywać sie dłużej?? A czy bojler dwupłaszczowy nie będzie trzymał dłużej ciepła?? na tym także mi zależy bo przy tym starym bojlerze z wężownicą bardzo szybko woda staje sie zimna. Czas nagrzewania zapewne się nie zmieni. Wyznacza go bardziej wydajność podkowy w piecu niż wymiennik w zasobniku. Jeśli woda w zasobniku sama się wychładza to trzeba szukać źródła ucieczki ciepła, czyli starać się go docieplić styropianem, pianką wszędzie gdzie tylko czuć ręką ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekla 14.09.2012 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 czyli mam rozumieć, że nie będę widział różnicy między bojlerem dwupłaszczowym a zwykłym opalanym piecem kuchennym?? myślałem, że chociaż woda będzie dłużej ciepła w takim dwupłaszczowym.po opiniach sąsiadów, że ogólnie lepszy, trzy dni woda trzyma po jednym paleniu itp utd.tyle, że oni mają piece centralne.zapewne w piecach centralnych lepiej się to sprawdza???i jeszcze widziałem coś takiego - bojler dwupłaszczowy z podłączeniem do trzonu kuchennego.i tak sobie myśle, że może sam bojler dwupłąszczowy tym bardziej nie będzie działał dobrze na takim piecu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.09.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Dłużej ciepła będzie w tym, który ma grubszą izolację, a nie w tym, który ma dwa płaszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts