miki121 09.09.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Ostatnio wykonaliśmy wiele ogrzewań podłogowych i wielu klientów zadawało pytania na temat systemu ogrzewania podłogowego tak aby rura była zawieszona w powietrzu - "oblana dookoła" swojej całej powierzchni. Próbowaliśmy wiele systemów: - uchwyty dystansowe; - płyty wavina; - listwy montażowe; - płyta systemowa hoterfield; I cały czas zastanawiam się nad różnicą w efektywności ogrzewania podłogowego wykonanego tradycyjną metodą a na płytach systemowych Poniżej kilka zdjęć z ostatniego montażu I chciałbym forumowiczów wciągnąć na temat dyskusji czy podłogowe tradycyjne czy systemowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.09.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Hm... to juz wydaje sie dzieleniem wlosa na czworo. Pewnie duzo wiekszy wplyw (tak o rzad wielkosci) bedzie mialo to, co klient polozy juz na gotowa posadzke. Jesli pod plyta izolacja bedzie wystarczajaca, to taki szczegol jak to, czy pod rurka jest jeszcze 3mm czy 3 cm betonu niewiele zmieni, bo jaka tej grubosci jego warstwa moze miec izolacyjnosc cieplna? IMHO przy porownaniu z 12 czy 15 cm styro pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.09.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 U siebie 10 lat temu kładłem dostępny styropian 5cm na poddaszu i 10 (2x5) na parterze, na to siatka zbrojeniowa, o ile sobie przypominam to z prętów 2 albo 3mm, do niej mocowałem rurę pcv i to było zalane w płycie, przy zalewaniu siatka zbrojeniowa była nieco unoszona i beton odpowietrzany. System działa do dzisiaj. Czy gotowy, systemowy jest lepszy - nie wiem, ale na pewno droższy - przynajmniej tak było wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.09.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 U siebie 10 lat temu kładłem dostępny styropian 5cm na poddaszu i 10 (2x5) na parterze, na to siatka zbrojeniowa, o ile sobie przypominam to z prętów 2 albo 3mm, do niej mocowałem rurę pcv i to było zalane w płycie, przy zalewaniu siatka zbrojeniowa była nieco unoszona i beton odpowietrzany. System działa do dzisiaj. Czy gotowy, systemowy jest lepszy - nie wiem, ale na pewno droższy - przynajmniej tak było wtedy. Droższy w zakupie a w montażu tańszy Ogólnie 10m2 płyty systemowej Hotterfield kosztuje klienta 150zł. Pytanie czy to drożej czy taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Bo rurki należy ułożyć normalnie na gładkim styropianie a potem zalać jastrychem anhydrytowym, rurka będzie bardzo dokładnie zalana. Ciepło i tak pójdzie w stronę mniejszego oporu tzn w jastrych a nie w styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts