Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - rurka w całość "oblana"

miki121

Recommended Posts

Ostatnio wykonaliśmy wiele ogrzewań podłogowych i wielu klientów zadawało pytania na temat systemu ogrzewania podłogowego tak aby rura była zawieszona w powietrzu - "oblana dookoła" swojej całej powierzchni.

Próbowaliśmy wiele systemów:

- uchwyty dystansowe;

- płyty wavina;

- listwy montażowe;

- płyta systemowa hoterfield;

I cały czas zastanawiam się nad różnicą w efektywności ogrzewania podłogowego wykonanego tradycyjną metodą a na płytach systemowych :)

Poniżej kilka zdjęć z ostatniego montażu :)

SAM_0263.jpg

SAM_0273.jpg

SAM_0262.JPG

SAM_0268.jpg

SAM_0270.jpg

I chciałbym forumowiczów wciągnąć na temat dyskusji czy podłogowe tradycyjne czy systemowe :)

Hm... to juz wydaje sie dzieleniem wlosa na czworo. Pewnie duzo wiekszy wplyw (tak o rzad wielkosci) bedzie mialo to, co klient polozy juz na gotowa posadzke. Jesli pod plyta izolacja bedzie wystarczajaca, to taki szczegol jak to, czy pod rurka jest jeszcze 3mm czy 3 cm betonu niewiele zmieni, bo jaka tej grubosci jego warstwa moze miec izolacyjnosc cieplna? IMHO przy porownaniu z 12 czy 15 cm styro pomijalna.

U siebie 10 lat temu kładłem dostępny styropian 5cm na poddaszu i 10 (2x5) na parterze, na to siatka zbrojeniowa, o ile sobie przypominam to z prętów 2 albo 3mm, do niej mocowałem rurę pcv i to było zalane w płycie, przy zalewaniu siatka zbrojeniowa była nieco unoszona i beton odpowietrzany. System działa do dzisiaj. Czy gotowy, systemowy jest lepszy - nie wiem, ale na pewno droższy - przynajmniej tak było wtedy.

U siebie 10 lat temu kładłem dostępny styropian 5cm na poddaszu i 10 (2x5) na parterze, na to siatka zbrojeniowa, o ile sobie przypominam to z prętów 2 albo 3mm, do niej mocowałem rurę pcv i to było zalane w płycie, przy zalewaniu siatka zbrojeniowa była nieco unoszona i beton odpowietrzany. System działa do dzisiaj. Czy gotowy, systemowy jest lepszy - nie wiem, ale na pewno droższy - przynajmniej tak było wtedy.

Droższy w zakupie a w montażu tańszy :)

Ogólnie 10m2 płyty systemowej Hotterfield kosztuje klienta 150zł.

Pytanie czy to drożej czy taniej :)