mobyk888 09.09.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam. Tym razem chciałem zapytać czy mogę w poniżej opisany sposób przerobić wentylację w kuchni. Problem tkwi w tym, że właściciel kamienicy ma do komina wentylacyjnego podpięty okap i w okresie od wiosny do jesieni kiedy jest cieplej nawet jeżeli mam otwarte okna to zawsze porze obiadowej mam wszystkie jego zapachy z gotowania u siebie w kuchni. zatem zaślepiam ten otwór bo smród jest nie do wytrzymania i jest wstyd jak ktoś przychodzi - przypominam, że okna są cały czas otwarte, W zimę sytuacja jest inna gdyż jak wszyscy wiemy wentylacja grawitacyjna działa efektywniej. Moim pomysłem jest - jak na rysunku - wpuszczenie rury do komina z kolankiem wychodzącym u mnie w kuchni, (komin o wymiarach wewn. ok 50cm na 20 cm) wszystko uszczelnione np pianką montażową. na rysunku przedstawione jest to jako niebieski komin. Jeżeli coś w rysunku jest niezrozumiałe to proszę pisać. Dodam, że kuchnia ma ok. 10m kw powierzchni a rura wpuszczona w komin miała by długość ok 6 -7 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Tylko po co te kombinacje, jeśli sąsiad łamie prawo? Próbowałaś napisać na niego mały "donosik" do administratora (właściciela)? Przy wspólnym kanale wentylacyjnym podłączanie okapu jest zabronione!! Rura (zapewne z PCW) byłaby źródłem nowego problemu - SKROPLIN Musiałbyś jakoś te skropliny "łapać" i odprowadzać do kanalizy a sam nie występując o zgodę do tego samego administratora też złamałbyś prawo zabudowując nielegalnie kanał wentylacji grawitacyjnej. Edytowane 10 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 11.09.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) Przyjacielu na początku mojego zapytania napisałem, że to właśnie WŁAŚCICIEL KAMIENICY ma taką kombinację zrobioną a co do skroplin to można na kolanku zamontować odskraplacz i niech leci do komina... Edytowane 11 Września 2012 przez mobyk888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) a co do skroplin to można na kolanku zamontować odskraplacz i niech leci do komina... ... i to tak, aby leciały ... do kuchni właściciela(?) A tak na poważnie - aby skropliny nie leciały do Twojej kuchni, tylko ... do właściciela, to zamiast kolanka trzeba zastosować coś w rodzaju "syfonu" ze zbiorniczkiem na skropliny położonym niżej, niż wylot kolanka w Twojej kuchni. No i trzeba tę "instalację" wykonać wtedy, gdy właściciel wyjdzie na dłuższą "balangę" Pozdr. Edytowane 11 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 14.09.2012 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Nie no do kuchni mu nie będzie lecieć on nie ma kolanka włożonego do komina tylko wpiętą rurę która kończy się na krawędzi pionowej komina, więc ew. skropliny polecą na sam dół. a po za tym nie ma tego tak dużo, żeby jakaś powódź z tego była. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.09.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Oj - w kuchni jest sporo pary wodnej więc i skroplin okresowo będzie sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts