Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann vitocal 222s

michal.bdg

Recommended Posts

Witam,

Jak w temacie. Jest to kompaktowa pompa P-W o mocy 5,6 kW. Cena w raz z montażem 26 000 brutto. Warto?? Czy może wybrać coś innego??

Czas nagli a ja dalej nie wiem czym grzać. Dom 110m2 Ostatnio rozważam nawet Gaspol cena kpl. usługi wraz z dobrym kondensatem 11 000 tyś Na gaz wydam ok. 6-7 tyś na sezon grzewczy a jak to może wyglądać przy PPC na prąd wydam dużo mniej??

-pozdrawiam

Michał

Moc raczej powinna być większa choć nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie na ciepłoTwojego domu, ale choćby ze względu na Cw większa moc była by wskazana. Jeśli PC ma być jedynym źródłem ciepła powietrzną należałoby przewymiarować. Co do kosztów 2 do max.3 tyś ale może być i 1,5 tyś. wszystko zależy od zapotrzebowania domu na energię cieplną, stylu życia i preferowanych temperatur.:cool:

To trochę jak wróżenie z fusów. Troszkę mało konkretnych danych by cosik doradzić w tym temacie.

Jak to mało konkretów? Wystarczy przeczytać ulotkę firmy V:

"Pompy ciepła typu split pracują szczególnie ekonomicznie. Modulowana moc grzewcza (i chłodnicza) pompy ciepła zapewnia płynne dopasowanie ilości wytwarzanego ciepła do zapotrzebowania budynku na ciepło przy zmieniających się temperaturach zewnętrznych. Dzięki temu, pompa ciepła pracuje szczególnie efektywnie przy obciążeniu częściowym, dostarczając zawsze tylko tyle ciepła ile potrzebuje budynek do jego komfortowego ogrzania"

W związku z powyższym wydaje mi się, że te 26 KPLN to za mało. Gdyby kosztowała 52, to by było w sam raz. Chodzi o to, żeby znajomi bogaci ludzie sukcesu nie posądzili o człowieka o dziadostwo.

• 4 weeks później...
Witam,

Jak w temacie. Jest to kompaktowa pompa P-W o mocy 5,6 kW. Cena w raz z montażem 26 000 brutto. Warto?? Czy może wybrać coś innego??

Czas nagli a ja dalej nie wiem czym grzać. Dom 110m2 Ostatnio rozważam nawet Gaspol cena kpl. usługi wraz z dobrym kondensatem 11 000 tyś Na gaz wydam ok. 6-7 tyś na sezon grzewczy a jak to może wyglądać przy PPC na prąd wydam dużo mniej??

-pozdrawiam

Michał

Porównaj sobie jeszcze gaz Amerigas. Ja mam u siebie i jestem bardzi zadowolony. Rachunki takie jak wspomniałeś lub mniejsze a mam dom 140 m2. Poza tym świetna obsługa i doradzą ci jaki zbiornik wziąć najlepeij.

Porównaj sobie jeszcze gaz Amerigas. Ja mam u siebie i jestem bardzi zadowolony. Rachunki takie jak wspomniałeś lub mniejsze a mam dom 140 m2. Poza tym świetna obsługa i doradzą ci jaki zbiornik wziąć najlepeij.

Mogę poprosić o wiecej szczegółów?

Jaką masz cenę za litr/m3 propanu?

Ile płacisz za dzierżawę zbiornika?

Jaka była opłata wstępna za instalację?

Który rok umowy?