draco20051 10.09.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam serdecznie. Na około 30 m kwadatowych domu będe miał wsypany piasek miedzy sciany fundamentowe. Teren ze spadkiem, ława schodkowa. Zaczyna się na głebokości 130 cm a kończy na głębokości 290 cm. Mimo iż piasek sypany warstwami i zagęszczany skoczkiem, boję się osiadania chudziaka. Według mnie na 290 cm istnieje ryzyko że to jeszcze siądzie 1 lub 2 cm. Zastanawiam się teraz czy nie zrobić zbrojonej siatki z prętów fi 8mm w spodniej warstwie chudziaka. Pręty te mogę zakotwić w ostaniej warstwie bloczków fundamentowych, na zasadzie wiercenia otworów i wkładania w nie prętów. Pytanie czy takie zbrojenie utrzyma 8 cm chudziaka w razie siadania gruntu pod nim? Pomijam tutaj aspekt ekonomiczny całego przedsięwzięcia. Chce mieć poprostu pewność, że nie zetnie mi rur ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.09.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam serdecznie. Na około 30 m kwadatowych domu będe miał wsypany piasek miedzy sciany fundamentowe. Teren ze spadkiem, ława schodkowa. Zaczyna się na głebokości 130 cm a kończy na głębokości 290 cm. Mimo iż piasek sypany warstwami i zagęszczany skoczkiem, boję się osiadania chudziaka. Według mnie na 290 cm istnieje ryzyko że to jeszcze siądzie 1 lub 2 cm. Zastanawiam się teraz czy nie zrobić zbrojonej siatki z prętów fi 8mm w spodniej warstwie chudziaka. Pręty te mogę zakotwić w ostaniej warstwie bloczków fundamentowych, na zasadzie wiercenia otworów i wkładania w nie prętów. Pytanie czy takie zbrojenie utrzyma 8 cm chudziaka w razie siadania gruntu pod nim? Pomijam tutaj aspekt ekonomiczny całego przedsięwzięcia. Chce mieć poprostu pewność, że nie zetnie mi rur ogrzewania podłogowego. Absolutnie tak nie można robić. Skoczkiem sie nie zagęszcza piasku pod podkład betonowy tylko płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 10.09.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Absolutnie tak nie można robić. Skoczkiem sie nie zagęszcza piasku pod podkład betonowy tylko płytą. A możesz mi wyjąsnić dokładniej dlaczego nie skoczkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.09.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 A możesz mi wyjąsnić dokładniej dlaczego nie skoczkiem? Skoczek jest do zagęszczania np. w wąskich/małych/ciasnych wykopach ,które ograniczają boki. Jeśli nie ma ograniczenia spada efektywność zagęszczania. Łączenie na sztywno chudziaka ze ścianą nie wchodzi w grę - chudziak powinien osiadać równomiernie dlatego lepiej go nawet paskami folii oddzielić od ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 10.09.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ale mnie chodzi właśnie o to żeby nie osiadał. Chcę zrobić coś w rodzaju stropu na piasku czy płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.09.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ale mnie chodzi właśnie o to żeby nie osiadał. Chcę zrobić coś w rodzaju stropu na piasku czy płyty fundamentowej. Żeby nie osiadał musiałby być tak skonstruowany jak strop kondygnacji wyższej a tak jest czy nie ? Czy nie ma różnicy w klasie betonu, grubości (wysokości) i ilości zbrojenia czy jest różnica ? Chyba raczej z kartonu Ferrari nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S76 10.09.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Draco20051, warunki na działce masz takie, że aż by się prosiło o częściowe podpiwniczenie budynku - czy rozważałeś taką opcję? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 11.09.2012 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Draco20051, warunki na działce masz takie, że aż by się prosiło o częściowe podpiwniczenie budynku - czy rozważałeś taką opcję? Pozdrawiam Budynek mam w połowie podpiwniczony. Reszta to około 80 m2 bez podpiwniczenia. Najwięcej piasku jest nasypane w miejscu gdzie jest ława schodkowa. Myślałem o robieniu siatki o oczkach 20 cm z drutu fi 8 lub 10 i kotwieniu jej w scianach w celu wzmocnienia chudziaka. Wykop aktualnie zasypuję i ubijam warstwami co 20 cm. Ale naczytałem się tyle o osiadających podłogach (nawet takich gdzie było poprawnie zagęszczone), że wolę dmuchac na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 13.09.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Aedifico, a czy mogę uzyć do zagęszczania zageszczarki płytowej 100 KG. Taką moge mieć za free, pytanie tylko czy nie za lekka. Moge sypać warstwami nawet co 10 cm. nie spieszy mi się z tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts