Smalcmen 10.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu przeglądam to forum i w dalszym ciągu nic nie wiem.1. Jakiej wielkości kratka musi być w komorze bezpośrednio nad wkładem? Czy wystarczy jedna 17X50cm?2. Jakiej wielkości kratka musi być w komorze dekompresyjnej? Czy wystarczą dwie 17X11, czy może być jedna o powierzchni tych dwóch. Przez tą komorę centralnie "przechodzić" będzie rura kominowa.3. DGP vs. kratka, czyli jak to jest z tym zasysaniem powietrza prze turbinę? - "Tworzę" kominek oparty na wkładzie Maxflam retro turbo jakoby 14KW. Kominek będzie stał w salonie (jakieś 40m2) i ma dogrzać dwa pokoje (po 20m2 każdy). . Na wyjście kominowe wkładu założona jest rura z radiatorami (50cm) po czym komin bezpośrednio do góry i przez dach.Za tym moje pytanie brzmi, gdzie umieścić rurę zasycającą gorące powietrze do turbiny, chodzi mi o wysokość w stosunku do kratki i wkładu. Zakładam, że kratka takowa musi być, by w razie braku zasilania turbiny nie "ugotować" wkładu.Tak jak pisałem kwestia komina bezpośrednio nad wkładem podyktowana jest kilkoma względami i nie powinna być tematem tego postu.Z góry dziękuję za pomoc, może kogoś kto ma tak zrobione i już to przetestował.P.S. macie może jakieś proste rozwiązanie uszczelnienie przejścia rury przez płytę Firerock, może lepiej w tym miejscu dać płytę Silca? Edytowane 10 Września 2012 przez Smalcmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts