jack_ 10.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Czy stosuje ktoś, najlepiej z powodzeniem, 3-drogowe zawory termostatyczne w trybie rozdzielacza w celu ochrony powrotu ?? Mam teraz 3-drogowy ręczny w trybie mieszania, tzn. część z powrotu miesza się i wraca na dom. Teoretycznie temperatura w domu spada i jest OK, tylko, że powrót również leci w dół na łeb na szyję. Dotychczasowe metody to: - zawór 3-drożny ręczny/sterowany - w trybie rozdzielacza[lub mieszacza jak u mnie] - zawór 4-drożny ręczny/sterowany - pompa mieszająca - pompa CWU załączana również jako mieszająca gdy opada temperatura powrotu. Mam więc pytanie o zastosowanie 3-drożnego zaworu termostatycznego, np. ESBE VTA370. Ma większy duży przepływ na części zimnej. Jak temperatura by opadła to wtedy się otworzy i dopuści ciepłej z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts