Robert70 10.09.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam Mam taki dość dziwny problem. Mam ułożony taras i podjazd z kostki granitowej; podbudowa piach, kliniec, miał granitowy, wypełnienie między kostkami również miał granitowy. Wszędzie jest dobrze, kostka stabilna, nie rusza się, a przerwy powoli zarasta mech (mi to odpowiada). Problem jest niestety w ganku tuż przy murze na kostce i wypełnieniu pojawiły się brunatne przebarwienia, które nachodzą na strukturę. Nie jest to grzyb (chyba), użyłem 3 różnych środków i nic się nie zmieniło. Nalot jaśnieje w upalne dni i ciemnieje w deszczowe. Deszcz tam nie sięga pomimo zachodniej strony. Podsypka po wyciągnięciu kostki wygląda na suchą. Sąsiad ma podobny problem i w ganku położył kostkę na posypce betonowej, ale mi się to nie podoba. Proszę o radę jak to zlikwidować. W załączeniu zdjęcia. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 10.09.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Zwykle dla zabezpieczenia 0,5 do 1 m od ziemi daje się tynk struturalny (grysik) lub kafelki a dopiero wyżej kładzie się zwykły tynk. Ja tu widzę, że tynk schodzi do samej ziemi. Może to jest przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 10.09.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Dla uratowania sytuacji można puścić rządek białych kafelek jako cokolik zabezpieczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Dla uratowania sytuacji można puścić rządek białych kafelek jako cokolik zabezpieczający. ... i następnej wiosny co czwartą przyklejać ponownie - bo trzymać to się nie będą. Mróz potrafi podnieść kostkę, która zerwie kafelki - jako specjalista od kostki powinieneś to wiedzieć Między kostkę a ścianę ja dałem folię kubełkową (taras z kostki) i papę lub folię (przy chodniczku), żeby wilgoć z tarasu/chodnika nie wchodziła w ścianę. No i na dole ściany dałem tynk żywiczny. Edytowane 14 Września 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.09.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ty masz dobrze zrobione a on ma totalnie źle i stara się uratować sytuację. Moim zdaniem, jeżeli próbować ratować, to przez wkucie się w ten tynk ze styropianem, bo na samym tynku to faktycznie może nie powisieć za długo. A poza tym jeżeli on nie ma izolacji dobrze zrobionej, to w chacie zaczną się większe problemy niż na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts