Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykwity na kostce granitowej

Recommended Posts

Witam

Mam taki dość dziwny problem.

Mam ułożony taras i podjazd z kostki granitowej; podbudowa piach, kliniec, miał granitowy, wypełnienie między kostkami również miał granitowy.

Wszędzie jest dobrze, kostka stabilna, nie rusza się, a przerwy powoli zarasta mech (mi to odpowiada).

Problem jest niestety w ganku tuż przy murze na kostce i wypełnieniu pojawiły się brunatne przebarwienia, które nachodzą na strukturę.

Nie jest to grzyb (chyba), użyłem 3 różnych środków i nic się nie zmieniło. Nalot jaśnieje w upalne dni i ciemnieje w deszczowe.

Deszcz tam nie sięga pomimo zachodniej strony. Podsypka po wyciągnięciu kostki wygląda na suchą.

Sąsiad ma podobny problem i w ganku położył kostkę na posypce betonowej, ale mi się to nie podoba.

Proszę o radę jak to zlikwidować. W załączeniu zdjęcia.

DSCF2259.jpg DSCF2260.jpg DSCF2261.jpg DSCF2262.jpg

Robert

Dla uratowania sytuacji można puścić rządek białych kafelek jako cokolik zabezpieczający.

... i następnej wiosny co czwartą przyklejać ponownie - bo trzymać to się nie będą.

Mróz potrafi podnieść kostkę, która zerwie kafelki - jako specjalista od kostki powinieneś to wiedzieć:eek:

Między kostkę a ścianę ja dałem folię kubełkową (taras z kostki) i papę lub folię (przy chodniczku), żeby wilgoć z tarasu/chodnika nie wchodziła w ścianę. No i na dole ściany dałem tynk żywiczny.

Edytowane przez panfotograf

Ty masz dobrze zrobione a on ma totalnie źle i stara się uratować sytuację. Moim zdaniem, jeżeli próbować ratować, to przez wkucie się w ten tynk ze styropianem, bo na samym tynku to faktycznie może nie powisieć za długo. A poza tym jeżeli on nie ma izolacji dobrze zrobionej, to w chacie zaczną się większe problemy niż na elewacji.