brunet wieczorową 10.09.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam, jak tynkowaliście słupy na poddaszu? Na te słupy idzie normalnie tynk czy płyta kartongips? A może w ogóle nie są tynkowane, tylko zostawione drewno na wierzchu? Chodzi mi o coś takiego:http://img190.imageshack.us/img190/48/p1050532l.jpg Poradźcie, bo wkrótce wchodzą tynkarze i w sumie nie wiem jak to powinno być zrobione. U mnie będą tynki cementowo - wapienne maszynowe. Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 13.09.2012 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Nie ma generalnie dobrych pomysłów co zrobić z tymi słupami. Postanowiłem, że po prostu zostaną one na wierzchu, potem się je ohebluje, pomaluje. A z drugiej strony, gdzie licują się ze ścianą, zostanie nałożona płyta kartongipsowa i zostanie to zatynkowane. Chyba nic lepszego nie wymyślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.09.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Chyba masz rację - nic lepszego nie wymyślisz. Kiedyś próbowałem zatynkować belkę która była w płaszczyżnie ściany - efekt był do przewidzenia mimo siatki specjalnej do tynków i tak pękło. Może gdyby zastosować siatkę rabitza byłoby lepiej? Ja już na kolejnych budowach nie eksperymentowałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 14.09.2012 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Chyba masz rację - nic lepszego nie wymyślisz. Kiedyś próbowałem zatynkować belkę która była w płaszczyżnie ściany - efekt był do przewidzenia mimo siatki specjalnej do tynków i tak pękło. Może gdyby zastosować siatkę rabitza byłoby lepiej? Ja już na kolejnych budowach nie eksperymentowałem. Pozdrawiam. Jaką siatkę zastosowałeś? Znam 2 rodzaje siatek: jedna to taka typowa elewacyjna (z włókna szklanego), a druga to metalowa (tzw. siatka Rabitza). Mój przyszyły wykonawca od tynków poleca jednak zupełnie inną siatkę, podobno jest to siatka z przeznaczeniem pod tynk cementowo - wapienny. Ma większe oczka w stosunku do siatki elewacyjnej. Gdy pytam w składzie budowlanym o taką siatkę, to robią wielkie oczy. Co to za siatka, gdzie znaleźć, kupić? Czy się różni od zwykłej siatki elewacyjnej? Jeśli jej nie znajdę, to zastosuję albo właśnie siatkę elewacyjną albo metalową. Metalowa źle się układa na ścianie i odstaje. A czy zwykła siatka elewacyjna nadaje się pod tynk CW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.09.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 jest specjalna siatka do tynków - niebieska - z oczkami 9*9 mm lub 10*10 mm.Zwykła elewacyjna nie nadaje się do tego, ponieważ ma za małe oczka i tworzy warstwę ścinającąGdzie kupić? W każdym porządnym sklepie: BMB technologie - praga północ, na kłobuckiej - putz system itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Problem z tynkowaniem drewna polega na tym że drewno wchłania wilgoć z tynku i pęcznieje i pęcznieje i pęcznieje, a tynk pęka, pęka, pęka i może odpaść.Można próbować zaimpregnować drewno i owinąć folią, ale to wszystko są półśrodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 16.09.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ja mam karton gips (wersja żony wygrała), ja osobiście byłem zwolennikiem zostawienia słupów drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 17.09.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 jest specjalna siatka do tynków - niebieska - z oczkami 9*9 mm lub 10*10 mm. Zwykła elewacyjna nie nadaje się do tego, ponieważ ma za małe oczka i tworzy warstwę ścinającą Gdzie kupić? W każdym porządnym sklepie: BMB technologie - praga północ, na kłobuckiej - putz system itd. Dzięki za namiary! Kupiłem taką siatkę. Materiał z którego jest wykonana wydaje się być taki sam jak zwykłej siatki elewacyjnej, ale może niekoniecznie tak jest. Oczka są większe, ok. 1cm na 1cm. Siatka ma kolor niebieski. Zapłaciłem ok. 120zł za rolkę 50m2. Kupiłem w sklepie z materiałami tynkarskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts