JK2010 10.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Działka w średniej wielkości mieście. Gaz w drodze asfaltowej ok. 200m od działki. Od tej drogi asfaltowej odchodzą boczne, w których jest gaz !!!!! Nawet domy z tyłu mojej działki mają gaz. Razem ze mną chcą się podłączyć do gazu 3 działki , w sumie więc 4 działki w trakcie budowy. I otrzymaliśmy odpowiedź odmowną. Uzasadnienie: podłączenie 4 działek nieopłacalne ekonomicznie. Odwołaliśmy się do lokalnej dyrekcji , a potem do Urzędu Regulacji Energetyki, który przyznał rację gazowni. Co możemy jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.09.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Olać ich. Zmienić system ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 10.09.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ale zależy mi na systemie małoobsługowym. Poza gazem pozostaje tylko pompa ciepła. Chyba mnie nie stać.... Niestety, skończy się pewnie na jakimś paliwie stałym. Strach pomyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.09.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 sprawdź ile będzie kosztować cię gaz ze zbiornika. Zawsze kiedyś można wymienić dysze i ogrzewać gazem sieciowym jak monopolista zmieni zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 10.09.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 BYłem w bardzo podobnej sytuacji. Przypomina mi to jak kiedyś tp za przyłącze telefonu chciała kosmiczne pieniądze a dzisiaj podłączają za 1 zł. Wtedy zainwestowalem w ocieplenie dzisiaj grzeje prądem a w kuchni indukcja - nic lepszego nie może być. Jakieś dwa miesiące temu powstał na ulicy temat gazu ale teraz ja ich olałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Sprawdźcie czy wspólnie nie możecie ponieść części kosztów przyłączy. Np zaproponujecie wykonanie projektu i uzyskanie PnB - na PGNIG, gazownie czy kogo tam będą chcieli.Nie wiem tylko czy przepisy jeszcze na to pozwalają.My tak zrobiliśmy w 13 osób - ale to było 4 lata temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 11.09.2012 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Dom 150m2 dobrze ocieplony (mam nadzieję). Pompa ciepła gruntowa to około 30-40 tys. drożej niż instalacja na paliwo stałe. Niby w porównaniu do kosztów budowy domu niewiele, ale jednak.... Wrzucę pieniądze w pompę ciepła zabraknie na wykończenie.. Pompa powietrzna jakoś mnie nie przekonuje, niska sprawność poniżej -5st C. i konieczność dogrzewania grzałką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 11.09.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Dom 150m2 dobrze ocieplony (mam nadzieję). Pompa ciepła gruntowa to około 30-40 tys. drożej niż instalacja na paliwo stałe. Niby w porównaniu do kosztów budowy domu niewiele, ale jednak.... Wrzucę pieniądze w pompę ciepła zabraknie na wykończenie.. Pompa powietrzna jakoś mnie nie przekonuje, niska sprawność poniżej -5st C. i konieczność dogrzewania grzałką elektryczną. Ja widzę nastepujące opcje małoobsługowe : - dogadać się z sąsiadami jak radzi q-bis. Z konkretną ofertą pójść do gazowni, rozmowa może być inna. - kupujesz swój zbiornik gazu LPG i w gaz zaopatrujesz się w hurtowni gazu a nie firmie dystrybucyjnej gaz ze zbiornikiem. Są na ten temat wątki, zresztą sam liczyłem kiedys koledze i wychodzi tak samo jak za gaz ziemny. Instalacja w zbiornik trochę kosztuje ale przyłącze ziemne tez nie jest za darmo. Kocioł jest identyczny wiec po stronie instalacji wew. różnic nie ma. - droższa - PC z kolektorem poziomym, jezeli jest wystarczająco duża działka. Ale nie kompleksowo przez firmę tylko samodzielnie. Kolega robił niedawno kolektor poziomy, koparka kopła rów on układał, jeden dzień i po temacie. Koszt jakies 7-8 kpln (w sumie 500m, kolektor z miedzi, bez łączeń, pętle po 50 mb). Samą pompę można trafić na "promocjach"w cenie ponizej 20kpln i to markowe. Dobry kocioł na paliwo stałe też swoje kosztuje - ok 10 -12 kPLN trzeba liczyć. Gdybyś dopiero budował dom to mozna by wywalić jeden komin spalinowy, to również dość wymierne oszczędnosci, ale zapewne juz za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.09.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Poza tym, oprócz kotła, trzeba jeszcze mieć:* pomieszczenie kotłowni, którego nie użyjesz do niczego innego z powodu brudu,* komin,* kanał wentylacji grawitacyjnej w kotłowni,* nawiew zimnego powietrza do kotłowni. Już sama powierzchnia kotłowni, te kilka m2, które zmarnujesz na postawienie kotła, może Cię kosztować 20 000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts