Gość Konto usunięte_12* 15.09.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Co wobec tego było wg Ciebie przyczyną, że WSZYSTKIE 5 kominów w rozbieranych przeze mnie dwóch starych domach miało poluzowane cegły?Nadmienię przy tym, że były budowane w różnym czasie w odstępie ok. 30 lat, a więc na pewno przez innych murarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.09.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nie piszę o domach stawianych w komunie gdzie robiono z tego co było, piszę o domach np. z 1900 - 1910 roku, które stoją do dziś w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.09.2012 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) No to powiem precyzyjniej: rozszerzają się pod wpływem wzrostu temperatury WE WSZYSTKICH KIERUNKACH. Jedne materiały mniej, inne więcej (różne wspólczynniki rozszerzalności liniowej). Cegła i zaprawa, to przecież trochę różne materiały . Proponuję małą powtórkę z fizyki Mędrkowanie tu na niewiele się zda....Trudno powiedzieć dlaczego Twoje cegły w Twoim kominie się ruszają. Najprawdopodobniej przyczyną mogły być częste pożary sadzy i i używanie wapna do murowania. Wapno reaguje z sadzą, powodując deprecjację powiązań. Tak się kiedyś murowało i dlatego większość kominów można rozebrać dość łatwo. Z pewnością nie unosiły się tak jak to ma miejsce w kominach systemowych (nie są to jednak centymetry, tylko wartości mierzone w mm). Edytowane 16 Września 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.09.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) (nie są to jednak centymetry, tylko wartości mierzone w mm). A cóż ja pisałem powyżej? Przecież o milimetrach a nie o decymetrach (jak "dowcipniś" marcin2372) Te milimetry przesunięcia wkładu ceramicznego wzgędem pustaka systemowego wystarczą w zupełności, aby zerwać każde uszczelnienie typu kit dekarski lub silikon. Edytowane 16 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.09.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Nigdy nie kwestionowałem "pracy" rur w kominach systemowych, tylkobzdury o unoszących się kominach z cegieł : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207274-Wyprowadzenie-wentylacji-na-kominie-g%C3%B3r%C4%85&p=5534666&viewfull=1#post5534666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.09.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) Nigdy nie kwestionowałem "pracy" rur w kominach systemowych, tylko bzdury o unoszących się kominach z cegieł Wszystko, co się nagrzewa - ROZSZERZA SIĘ (nie tylko wszerz ale i wzwyż/wzdłuż). Jeśli Sz.P. twierdzi, że cegła wraz z zaprawą w czasie rozpalania W OGÓLE SIĘ NIE ROZSZERZA, a ceramiczny wkład systemowy TAK, to Sz.P. tym bardziej prawi BZDURY Edytowane 16 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.09.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Dyskusja na forum nie wymaga robienia z siebie pajaca. Nie potrafisz zachowywać się jak dorosły facet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.09.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Dyskusja na forum nie wymaga robienia z siebie pajaca. Nie potrafisz zachowywać się jak dorosły facet? Jeśli jesteś taki Fachowiec, za jakiego chcesz uchodzić, to pokaż choć odrobinę Klasy. Tej jednak (jak do tej pory) nieustannie ci brakuje Potrafisz jedynie tupać i lżyć Forumowiczów nie usiłując nawet spierać się na argumenty. Już kiedyś pisałem - żałosny mniemanolog i uzurpator w głoszeniu Jedynie Słusznej Prawdy Edytowane 17 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.09.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Nie piszę o domach stawianych w komunie gdzie robiono z tego co było, piszę o domach np. z 1900 - 1910 roku, które stoją do dziś w całości. Najstarszy z tych przeze mnie rozbieranych był budowany właśnie gdzieś ok. 1900 -1910 roku Zaprawa - czysty piasek z wapnem - nic poza tym Edytowane 17 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts