Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie wentylacji na kominie górą

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Co wobec tego było wg Ciebie przyczyną, że WSZYSTKIE 5 kominów w rozbieranych przeze mnie dwóch starych domach miało poluzowane cegły?

Nadmienię przy tym, że były budowane w różnym czasie w odstępie ok. 30 lat, a więc na pewno przez innych murarzy.

No to powiem precyzyjniej: rozszerzają się pod wpływem wzrostu temperatury WE WSZYSTKICH KIERUNKACH. Jedne materiały mniej, inne więcej (różne wspólczynniki rozszerzalności liniowej). Cegła i zaprawa, to przecież trochę różne materiały :D.

Proponuję małą powtórkę z fizyki :)

Mędrkowanie tu na niewiele się zda....Trudno powiedzieć dlaczego Twoje cegły

w Twoim kominie się ruszają. Najprawdopodobniej przyczyną mogły być częste

pożary sadzy i i używanie wapna do murowania. Wapno reaguje z sadzą, powodując

deprecjację powiązań. Tak się kiedyś murowało i dlatego większość kominów można

rozebrać dość łatwo. Z pewnością nie unosiły się tak jak to ma miejsce w

kominach systemowych (nie są to jednak centymetry, tylko wartości mierzone w mm).

Edytowane przez eniu

Gość Konto usunięte_12*
(nie są to jednak centymetry, tylko wartości mierzone w mm).

A cóż ja pisałem powyżej? Przecież o milimetrach a nie o decymetrach (jak "dowcipniś"

marcin2372) :)

Te milimetry przesunięcia wkładu ceramicznego wzgędem pustaka systemowego wystarczą w zupełności, aby zerwać każde uszczelnienie typu kit dekarski lub silikon.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Nigdy nie kwestionowałem "pracy" rur w kominach systemowych, tylko

bzdury o unoszących się kominach z cegieł

Wszystko, co się nagrzewa - ROZSZERZA SIĘ (nie tylko wszerz ale i wzwyż/wzdłuż). Jeśli Sz.P. twierdzi, że cegła wraz z zaprawą w czasie rozpalania W OGÓLE SIĘ NIE ROZSZERZA, a ceramiczny wkład systemowy TAK, to Sz.P. tym bardziej prawi BZDURY ;)

Gość Konto usunięte_12*
Dyskusja na forum nie wymaga robienia z siebie pajaca. Nie potrafisz

zachowywać się jak dorosły facet?

Jeśli jesteś taki Fachowiec, za jakiego chcesz uchodzić, to pokaż choć odrobinę Klasy. Tej jednak (jak do tej pory) nieustannie ci brakuje ;)

Potrafisz jedynie tupać i lżyć Forumowiczów nie usiłując nawet spierać się na argumenty.

Już kiedyś pisałem - żałosny mniemanolog i uzurpator w głoszeniu Jedynie Słusznej Prawdy :lol2:

Gość Konto usunięte_12*
Nie piszę o domach stawianych w komunie gdzie robiono z tego co było, piszę o domach np. z 1900 - 1910 roku, które stoją do dziś w całości.

Najstarszy z tych przeze mnie rozbieranych był budowany właśnie gdzieś ok. 1900 -1910 roku ;)

Zaprawa - czysty piasek z wapnem - nic poza tym