Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Cześć,

Ja zamierzam kupić Nastkę tylko zaskoczony jestem kubaturą, która według autora projektu wynosi 828 m3. To trochę dużo biorąc pod uwagę powierzchnię zabudowy wynoszącą 128 m2. Czy w projekcie jest to podane? Kolejny problem to wysokość budynku, kąt nachylenia dachu i jego powierzchnia. Czy w projekcie coś na ten temat wspominają bo w danych na stronie internetowej ani w katalogu nie ma tych informacji.

Domek jest prześliczny, jak z bajki. My z żona zaczynamy na wiosnę. Ciekawe czy znajdzie sie osoba która taki domek już zbudowała?

Pozdrawiam

Barti

Moi Drodzy,

Prosze o pomoc w wyborze projektu. Jest to już drugie moje podejście do wyboru projektu, pierwsza była IRMA Archipelagu, teraz padło na NASTKĘ - też Archipelagu. Czy ten śliczny domek ma jakieś znaczące wady. Może będzie drogi w budowie? Może drogi w utrzymaniu? Licze na Waszą pomoc.

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=368&ExtraNavText=Nastka

Na stronie jest poważny błąd: kubatura netto = 482 m3

Poza tym nie ma takich danych jak: wysokość budynku 9,36m, kąt nachylenia dachu 47st., powierzchnia dachu 310m2.

Pozdrawiam

Barti

Jak dla mnie bardzo ciekawy domek - zwłaszcza układ pomieszczeń :)

Kuchnia z przejściem do jadalni i salonu, dodatkowy pokój na parterze (może się przydać przy późniejszym wykańczaniu poddasza), wygodna kotłownia, miejsce na duż aszafę w przedsionku...

Zewnętrznie - plusy to prosty dach, zwarta bryła budynku...

Zastanawia mnie tylko dlaczego komin jest na zewnętrznej ścianie - może warto byłoby go trochę przesunąć i "odwrócić" - ale to tylko moja skromna opinia.

No i uważaj na piękne okno balkonowe - zaokrąglenia mogą podwyższyć koszt okna.

A jeszcze - zmiast dwóch okien połaciowych w pokojach warto dołożyć jedno do suszarni :)

A do czego służą te schody obok pokoju na parterze..?

POWODZENIA!!!!

Bardzo mi się podoba ten projekt... :lol:

Projekt bardzo mi się podoba.

Na +: duże pomieszczenie gospodarcze, na górze wygodna łazienka i suszarnia - bardzo przydatne, dach prosty - który jest ozdobą tego domu, powierzchnia użytkowa rozsądna.

Na - : brak spiżarni, najlepsze rozwiązanie to spiżarnia dostępna bezpośrednio z przedsionka, wiatrołapu.

Okno z salonu na taras jest piękne, ale też sporo będzie kosztować.

JA mógłbym w takim domu mieszkać. :)

magi,

jak zrobi przejście między kuchnią a korytarzem, to nie będzie mógł w wiatrołapie zrobić szafy ubraniowej na całej długości, a szkoda byłoby takiej szansy nie wykorzystać. To idealne miejsce na zostawianie butów, płaszczy, kapeluszy, czapek, szalików, rękawiczek, parasoli.......... wiesz ile takich rzeczy jest w okresie zimy, a jak domowników jest kilku, to gdzie to wszystko nieść - na pokoje ?

Ogólnie niewiele zmieniłabym w tym domu, jest funkcjonalny.

Dla mnie dużą zaletą jest gabinet na dole i obszerne sypialnie na górze.

Pochwalam wybór.

WITAM! TAK SAMO JAK TY Z ZONA PLANUJEMY RUSZYC Z BUDOWA NA WIOSNE TAK ZE MAM NADZIEJE ZE BEDZIEMY NA BIEZACO SIE INFORMOWAC I SLEDZIC PRZEIEG NASZYCH ROBOT ORAZ WYMIENIAC SIE DOSWIADCZENIAMI

ODPOWIEM NA KILKA TWOICH PYTAN

KAT NACHYLENIA DACHU TO 47, 26.5 STOPNI

MAX WYSOKOSC KALENICY NAD POZOIMEM TERENU 9,36m

POWIERZCHNIA DACHU 310,2 m LUB 250,5m niestety w projekcie sa podane dwie zupelnie inne dane

WYSOKOSC BUDYNKU 9,36

Pozdrawiam

Rafaljot

Ładny dom. Brak mi tylko pomieszczenia na składowanie WIELU RÓZNYCH RZECZY (przydałaby się piwniczka). Duży błąd: brak wejścia do kuchni od strony korytarza, daje się później we znaki. Duży plus: kominki i komin, zdobi i praktyczne.

Hej,

nam tez sie bardzo podoba ten domek - zastanawiamy sie miedzy Nastka a Cyprysem z Horyzontu

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=9

Cyprys ma ta przewage ze bardzo latwo mozemy powiekszyc garaz na dwustanowiskowy, w Nastce chyba tak latwo sie nie da (ale moge sie mylic)

pzdr.

Brzuzens

• 1 month później...

Czy ktoś zdecydował się na "NASTKĘ" ? Może ktoś już buduje ten dom ? Bo razem z żoną byliśmy zdecydowani na "HANIĘ" , ale ostatnio jak zobaczyliśmy "NASTKĘ" to mamy poważny dylemat co wybrać , czy Nastka nie będzie za duża i jak wyglądają koszty jej budowy ?

Pozdrawiam MAŁY

Jeżeli chodzi o rozwiązania funkcjonalne to na parterze wszystko ok, na piętrze nie podobają mi się drzwi do sypialń umieszczone na rogu pokoju- to błąd. Za dużo szaf w wiatrołapie mało w holu. Brak miejsca na TV.

Zmieniłbym:

- schody zabiegowe na wspocznik

- usunąłbym elementy ozdobno-bajkowe z elewacji i bryły

Obawiam się, że projekt nie jest dobrze zrobiony i mogą być problemy:

- co to za schody na ścianie zewnętrznej obok gabinetu?

- propozycja schodów zabiegowych

- drzwi w narożach pokoji

- kominy na ścianach zewnętrznych

- nie widzę wentylacji w kuchni i WC

może tyle, ale domek podoba mi się trzeba tylko dobrze sprawdzić projekt i wprowadzić parę niezbędnych zmian.