Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

małygg i barti, my też z mężem- w końcu, chyba! -zdecydowaliśmy się na Nastkę. Najpierw był LMP 01, potem Elwira ale zeszło na Nastkę. Zaczniemy w przyszłym roku. Jeśli znajdziecie pierwsi już gdzieś wybudowaną to dajcie znać, też chciałabym zobaczyć ją gotową.

maag, te drzwi w rogu pokoju są jak najbardziej OK - u mnie w mieszkaniu było oryginalnie na środku ściany, musiałam przesuwać, bo inaczej w pokoju nie zmieścicłyby się żadne meble. Tak to przynajmniej będzie można zabudować meblami, bardzo funkcjonalne, tylko drzwi w rogu pokoju.

Nie bardzo rozumiem po co suszarnia na piętrze - czyżby projektant przewidywał robienie prania w głównej łazience domu? :o Może zamienić tę suszarnię na bardziej funkcjonalną garderobę, a pranie i suszenie robić w pomieszczeniu gospodarczym, co ma jeszcze tę zaletę, że w lecie i tak będziesz suszyć na tarasie.

Ta suszarnia to jedyny minus.

Dom wygląda na wysoki, może jest tam jeszcze mozliwość zrobienia stryszku=składowiska?

• 7 months później...
  • 8 months później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie !!

Ja od dawna usilnie poszukuję wiadomości na temat tego projektu. Jesteśmy chyba jednymi z nielicznych jak się okazuje, którzy wybrali ten projekt i wytrwaliśmy w swoim wyborze. Mam już zakupiony projekt i właśnie daję do adaptacji.

Mam kontakt z Panią z Będzina która już wybudowała i niedługo się wprowadza, przesłala mi kilka zdjęć.

Jeżli ma Pan ochotę i czas wymienić się informacjami to bardzo chętnie przyjmę do wiadomości każdą uwagę. Ja zaczynam budowę na wiosnę, a teraz przygotowuję media żeby ruszyć z kopyta.

Mam na początek skoro Pan już zaczął kilka pytań:

czy Pan coś zmieniał w projekcie

z czego Pan buduje

w jakim mieście

i wogóle wszystko

Pozdrawiam serdecznie Leszek i Karina mój email [email protected]

• 4 months później...
  • 2 months później...

Witam ponownie!

Powoli ale do przodu. Projekt mam, ale..., z pewnych powodów zmieniliśmy technologię. Będziemy stawiać dom w technologii szkieletu drewnianego. Jeśli chodzi o koszty to stan surowy zamknięty wykonany przez jedną firmę ma kosztować 130 tys zł. Umowa podpisana i zadatek już wpłacony. Śniegi ustąpiły więc zaczynamy niebawem grodzić posiadłość :D Płyta fundamentowa ma być zalana pod koniec kwietnia lub w pierwszym tygodniu maja. Konstrukcja ścian, stolarka okienna i dach kryty gontem bitumicznym mają stanąć do końca lata, choć ze względu na inne budowy prowadzone przez firmę założyliśmy w umowie, możliwe niewielkie opóźnienie. Instalacje i pozostałe prace wykończeniowe mają potrwać max do końca listopada. Całość pod klucz ma się zamknąć w kwocie 266 tys. zł wykończone z użyciem dobrych materiałów. Jakich o tym innym razem. Pewne jest że kwota końcowa się zwiększy, ja zakładam że do ok. 290 tys. ze względu na moje spore wymagania. Jeśli kogoś interesuje szczegółowy kosztorys to mogę wysłać.

Na 95% rezygnujemy z komina zewnętrznego, drzwi i okno od pomieszczenia gospodarczego zamieniamy na małe okienko jak w garazu, podobnie zamieniamy okrągłe okienko przy wejściu, rezygnujemy z bocznego wyjścia na taras ale dodajemy okno po przeciwnej stronie. W domu będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania i inne fajne rzeczy ale jest późno i oczka mi się kleją. Może ktoś inny napisze o swoich bojach budowlanych.

Pozdrawiam

My tez budujemy Nastke w tym roku . Planowany termin rozpoczecia to 3 Lipiec br. 8)

Technologia : Ceramika poryzowana25 + styropian15

Ze zmian, które wprowadzilismy to wykusz w miejscu 3 okien jadalni zwiekszajacy jej powierzchnie i powiekszajacy balkon na pietrze, likwidacja drzwi balkonowych obok kominka i rowniez małe okienko jak garazowe w kotłowni w miejsce drzwi duzego okna - to zgubsza tyle. Pozwolenie juz mamy i jeszcze troche czasu na przygotowania ale brak pradu :evil: :wink:

• 1 year później...

Jak wyżej... Na razie kupiliśmy projekt i jesteśmy w trakcie adaptacji. Podobno teraz jest najgorszy czas na ruszanie z budową- ceny materiałów diametralnie ruszyły w górę i nie wiemy czy wyrobimy się w 500 000 pod klucz. Budowa ma ruszyć na jesieni.

Zmiany, jakie wprowadziliśmy:

PARTER:

- powiększenie garażu o 1,5 m. Garaż w projekcie jest mały a my mamy długi i szeroki samochód, no i jeszcze musi zmieścić się motocykl ;-) Będzie to kosztem zmian konstrukcyjnych i powierzchnia użytkowa zwiększy się o jakieś 20 m2

- wydłużenie garażu o 1 m

- dodanie jednego okna w garażu (kwadratowego, o takiej samej wielkości jak reszta okien)

- poszerzenie łazienki na parterze o 30 cm

- wydłużenie łazienki o 50 cm (by się zmieścił bidet)

- "Wbicie" komina w bryłę budynku- chcemy mieć ogrzewanie kominkowe z rozprowadzeniem ciepła do in.pomieszczeń

- likwidacja łuku w oknach z wyjściem na taras

- dodatkowe okno w salonie (150x150)

- likwidacja wyjścia/ okna na parterze (znajdującego się przy kominie)

- dodatkowe okno w gabinecie

- schody żelbetowe (w projekcie są drewniane)

- wejście do piwnicy z domu

- likwidacja wejścia do piwnicy od zewnątrz

- zamiana schodów zabiegowych na dwubiegowe (z półpiętrem)- bo jest chyba 7 trójkątnych, więc nie będzie można z nich zbiegać, mamy też małe dzieci a takie schody nie są najbezpieczniejsze

- zmiana wielkości okna na klatce schodowej (luksfery???), może okno dachowe (pociągniecie linii dachowej do daszku nad salonem?)-do przemyślenia

PODDASZE:

- zamiana miejsca łazienki z pok. 4- niestety mamy front od południa

- likwidacja jednego okna dachowego w łazience i dodanie 1 okna umiejscowionego bliżej schodów (tam, gdzie ma być suszarnia)-łazienka na górze będzie duża, więc spokojnie zmieści się suszarnia

- zamknięcie ściany między pok. 5 (obecnie łązienka) a suszarnią

- likwidacja ścianki między pok. 2 a obecną suszarnią (wydzielenie garderoby, w której znajdowało by się okno dachowe)

- 2 okna dachowe w pok. 5 (obecną łazienką)

- 2 okna dachowe w pok. 2

STRYCH: prostokątne okno

Poza tym będziemy budować z silikatów i ocieplać wełną, okna plastikowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Dom będzie stał w Rembertowie.

Pozdrawiam!

KasiaMN

• 9 months później...

Typowa sytuacja: klientka zamawia usługę wraz z towarem. data montażu ustalona na powiedzmy dzień x. Klientka przesuwa w dniu x-1, na dzień x+3.ok, ale wychodzi na to, że podnajęta przeze mnie ekipa (znam ją i wynajmuję od lat ale wystawia mi fv za montaże) wtedy nie może. Ja przesuwam termin na x+4 (niestety robię to w dniu x+3, kiedy klientka czeka na ekipę-oferuje za to tzw. gratisa , koszt gratisa ok. 50 zeta). Klientka za pomoca sms-ów ŻĄDA natychmiastowego zwrotu zaliczki. Tłumaczę jej że z przyczyn niezaleznych nastapiło przesunięcie terminu, proszę o inny termin, dowolny, pasujący itd. , kwestia 2 dni i będzie po robocie. Odsetki za zwłoke -ok. Ale klientka nieugięta, żąda, rezygnuje, itd. , podaje mnie na Policję, idę wyjasniam sprawę...

Zastanawiam się czy:

a. ONA faktycznie chciała skorzystać z usługi czy tylko udawała

b. jest taka upierdliwa całe życie

c. miała zły dzień

Wyślij sms z treścia a,b lub c na nr klientki...

Towar który zamówiła a nie odebrała ja i tak wezmę z fabryki i zapłacę za niego, ale go odsprzedam komuś innemu.

Zalecam szczególna ostrożność w kontaktach z Panią: Violettą Siedlińską z Krakowa, zam. ul. Wielicka....

(tyle lat w biznesie a sie nie kapłem że Wioletta przez V ma nie po kolei...)

• 3 months później...
  • 5 months później...
  • 3 years później...
  • 2 months później...
Ja zaczynam Nastkę w okolicach wiosny,

troche pozmieniałam, nie ma suszarni na poddaszu, przeniesiona do pomieszczenia gospodarczego na dół, z górnej suszarni będzie zrobiona garderoba

czy ktoś NASTKĘ wybudował?

Witam serdecznie :)

Polecam mój temat na forum, jedyny aktywny założony w 2005r

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?42092-Jest-nas-już-trzech-budujemy-dom-Nastka