Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje piwnica ?

T0mek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strop i ściany to pryszcz, bo i tak w kolejnej kondygnacji istnieją. Wydaje mi się, że tu (piwnica+parter zamiast parter+poddasze) koszt nawet jest mniejszy, bo odpada ściana fundamentowa, a jest tylko ława+ściana. Prace ziemne i związane z tym problemy z poziomem wody oraz izolacje - to jest to przepłacanie.

Czy tak w ogóle potrzebne Ci piwnice? A może zrobisz sobie osobny garaż podpiwniczony. Tam masz mniej do dłubania (albo tyle samo jeżeli tylko chciałeś częściowo podpiwniczać dom) i niższe wymagania. Teraz już na ogół nie robi się kotłowni z magazynem na węgiel i zapasów żywności na zimę.

ogrzewanie planuje i tak gazowe, takze odchodzi problem gromadzenia wegla, a piwnice chcialem z zamiarem ulokowania tam jakies pralni, suszarni, jakiegos miejsca na trzymanie konfitur i wina, aha i ulokowania sauny.

Na razie jestem na etapie wyboru projektu i piwnice to powazny dylemat dla mnie, tym bardziej ze staram sie podchodzic do tego jak najbardziej praktycznie, ale koszt 20-30% wartosci inwestycji daje do myslenia czy lepiej nie zrezygnowac z piwnic.

Czesciowe podpiwniczenie to jest chyba dobre rozwiazanie, o ile jest znacznie tansze niz cala piwnica

wlasnie przeczytalem rozmowy na temat piwnicy z grudnia ub.r. Jak widze jest wiele za i przeciw. Czyli najlepiej chyba to rozpatrzyc indywidualnie, ale jak ? Czy ktos moze mi podac czynniki ktore mozna okreslic przy decyzji czy budowac piwnice ? chodzi mi o to:

1. okreslic rodzaj gruntu

2. okreslic potrzebe, po co ta piwnica ? do czego chcesz wykorzystywac ?

3. okreslic wielkosc dzialki

4. okresl koszt porownujac dom bez i z , bo jak widze w szczegolnych przypadkach koszt piwnicy moze byc niewielki ?

Jakie znacie jeszcze czynniki wpywajace na decyzje ?

Jak zauważyłeś są różne zdania. Jakby był "wzór na piwnicę", to by go podali w "Muratorze" i każdy by sobie obliczył.

Idź w tej kolejności:

- określ sobie co potrzebujesz (jakie powierzchnie gospodarcze i po co). W skrajnych przypadkach stwierdzisz, że na kij Ci piwnica, lub dasz każde pieniądze,

- jeżeli masz wysoki stan wody gruntowej (pytaj sąsiadów) - daruj sobie (tu jest ten koszt). A sąsiedzi mają piwnice? Może mają z tego powodu problemy - daruj sobie.

- chcesz trzymać 1 tonę ziemniaków na zimę i 2000 słoików, siłownię w piwnicy - rób,

- chcesz mieć 3 kondygnacje - rób,

- działkę masz malutką (np.18x25m) - rób, masz dużą (np.22x50) - daj sobie spokój,

itd.

Alanta - ale stęchlizna może wynikać z braku poprawnej wentylacji. Tak czy inaczej wydaje mi się, że facet za bardzo nie wie co chce i po co, ale chyba się napatrzył na domy z piwnicami i wydaje mu się, że tak musi być. Odwagi! Dom z piwnicą odchodzi do lamusa. Trochę więcej plusów da się jeszcze znaleźć na wsi, ale tam też już nie jest niezbędny. Jak stwierdzisz, że jednak potrzebujesz, to też odwagi i rób!

Frankai, wydaje mi sie ze ten facet (czyli ja) wie co chce, Chce miec dom, ktory po 30 - 40 latach bedzie w dobrym stanie, a nie taki jak widzialem u niektorych po 10-20 latach bez piwnic podloga stawala sie wilgotna przy zmianach temeratur. Zdaje sobie sprawe z tego ze obecne materialy izolacyjne sa na prawde dobre, ale zeby moc o nich cos powiedziec trzeba poczekac. Bardziej sklaniam sie mimo wszystko by budowac dom bez piwnic, ale czym wiecej opinii i danych z roznych zrodel tym wybor jest lepszy.

TOmek - nie obrażaj się. Pytanie nr 2 wskazywało na niezdecydowanie. Jeżeli chcesz mieć dobrze wykonany dom (bez piwnic), to po prostu pytaj jak to zrobić, opisując jakie masz obawy. Opisany problem z domami 10-20 letnimi wynika zapewne z faktu złego ocieplenia podłogi i może braku drenu. Niech się wypowie ktoś lepszy w tej dziedzinie.

Numerze specjalnym "Ciepły i such dom" 1/2001, masz opisane + i - piwnicy. Ten numer Murator rozdawał na Budmie.

• 2 years później...

Witam !

Szacuje sie że obecnie metr kwadratowy domu kosztuje 1500-2000zł, bez wykończeń i bez kosztów działki. Kto szacuje ? Tu i ówdzie można takie wyliczenia zobaczyć. Ja mam jednak pytanie ile kosztować może mkw. piwnicy ? Wiem że zależy od terenu, materiału itd. ale może szacunkowo chociaż dom z piwnicą i bez ile % tańszy ?

tOMEK[/code]