invx 06.04.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 podraza i to durzo jak wczesniej pisaliscie nawet do 30% wiec nie warto jej budowac lepiej sobie na powiezchni wybudowac dodatkowe 50m za to sama cene niz 25m piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 28.02.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Podoba mi się projekt małego domku (http://www.ciepledomy.pl/23992.xml?asotherversion=yes&page=1.), mam jednak problem. Projekt ten przystosowany jest do ogrzewania gazem, ja jednak (z powodu braku gazu) chciałbym go ogrzewać eko-groszkiem lub pelletami. Jak widzicie w tym domku nigdzie nie zmieści się taki piec. Wpadłem na pewien pomysł (i tu prośba do Was o ocenienie mojego konceptu) aby kotłownie umieścić w piwnicy, pod 1/4 domu aby wykorzystać komin. Drugi mój zamysł to poszerzyć garaż o ok. 2m i umieścić kotłownię między domem a garażem (trzeba będzie dobudować komin). Jak myślicie, który z tych pomysłów jest lepszy i ile by kosztowała taka modernizacja. A może wogóle jestem w błędzie, a Wy macie lepsze pomysły. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 28.02.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Poprawiam link http://www.ciepledomy.pl/23992.xml?asotherversion=yes&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 28.02.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ja doprojektowałam piwnicę do GLX19 ze studiaatrium. Z tego co widzę na dzień dzisiejszy to koszt budowy zwiększy sie o jakieś 30kPLN - na gotowo. Sama miałam również podobny oroblem i dziś planuje piec na ekogroszek właśnie w piwnicy (VIADRUS - ale ten z czech lub HEF). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 28.02.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ja doprojektowałam piwnicę do GLX19 ze studiaatrium. Z tego co widzę na dzień dzisiejszy to koszt budowy zwiększy sie o jakieś 30kPLN - na gotowo. Sama miałam również podobny oroblem i dziś planuje piec na ekogroszek właśnie w piwnicy (VIADRUS - ale ten z czech lub HEF). Drogo. Te piwnice są pod całym domem czy tylko częściowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 01.03.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 cześć. osobiście wybrałbym rozwiązanie w jednym poziomie, schodzenie i wchodzenie do piwnicy to problem izolacja, nie wiem jaki jest poziom wód gruntowych ale też koszt b. wysoki .budowa drugiego komina ma o tyle zaletę (nie biore pod uwagę względów estetycznych) że kotłownia jest w innym trzonie kominowym niż wentylacja pomieszczeń i moim zdaniem jest to korzystne rozwiazanie.cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.03.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Moj dom jest czesciowo podpiwniczony. W piwnicy mam kotlownie, pralnie, spizarnie, saune - łącznie ponad 40 m2. Z piwnicy jestem b. zadowolony. Koszt 1 m2 piwnicy przekracza jednak koszt 1 m2 powierzchni parteru lub pietra. Jesli Twoj budzet pozwala na wykonanie piwnicy, rozwaz jej budowe. Posiadanie piwnicy ma moim zdaniem same zalety, jednak jej budowa sporo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 01.03.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Dzięki wszystkim,może jeszcze ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 01.03.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Podpiwniczyłam całość, bo koszty podpiwniczenia częściowego sa prawie takie same a efekt żaden. Jak masz te parę groszy na wydanie, to buduj piwnice - naprawdę warto :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 01.03.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Jeśli w piwnicy ma być garaż,jakiś warsztacik,magazyn,o kotłowni już nie wspominam to warto.Te wszystki pomieszczenia umiejscowione na parterze "rozdmuchają" wymiary domu,co w efekcie może okazać się droższe.Jeszcze droższym rozwiązaniem byłoby postawienie oddzielnego budynku gospodarczego.Według mnie różnica cen między fundamentami,a piwnicą nie jest na tyle wielka by z niej rezygnować,a doceni się jej wszystkie walory w czasie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 01.03.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Koszt 1 m2 piwnicy przekracza jednak koszt 1 m2 powierzchni parteru lub pietra. Jesli Twoj budzet pozwala na wykonanie piwnicy, rozwaz jej budowe. Posiadanie piwnicy ma moim zdaniem same zalety, jednak jej budowa sporo kosztuje. W jaki sposób wyliczyłeś te koszty? Uważam, że licząc koszt piwnicy należy od kosztu piwnicy odjąć koszt fundamentów, które i tak trzeba by było zrobić. Ja 5 lat temu za piwnicę wraz ze stropem zapłaciłam ok. 25.000 zł . Moi znajomi w tym samym czasie za fundamenty zapłacili ok. 17.000. Czyli różnica: 8 000 zł. Oczywiście musiałam potem zrobić wylewkę, elektryczność i okienka, ale na pewno 80 m2 piwnicy kosztowało mnie o wiele mniej niż 80 m2 parteru! A jaką mam teraz wygodę. Przeprowadziłam się 3 miesiące temu, zrzuciłam do piwnicy worki z mniej potrzebnymi rzeczami i stopniowo je rozpakowuję. Jestem wielkim zwolennikiem piwnicy. I to pod całym domem. Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 02.03.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Podmokła działka może sporo podrożyć inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 02.03.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Koszty liczyłem w ten sposob,że koszt fundamentu przy domu niepodpiwniczonym to raptem najwyzej 1,2 m wysokosci. Przy piwnicy ten fundament, ta sciana ma o 2,5 metra wiecej. Dochodzą potezne roboty ziemne - wybranie i wywoz gory ziemi. Nad piwnicą nalezy jeszcze wykonac strop oraz do piwnicy zrobic schody. Sciana piwnicy jest u mnie dobrze zaizolowana termicznie i przeciwwilgociowo. W piwnicy mam te same instalacje i sposob wykonczenia jak na parterze domu (kafle na podlodze, tynki, lampy, gniazda, kanalizacje, wszystko wymalowane itd). Piwnica jest drozsza od czesci nadziemnej budynku o roboty ziemne i izolacje przeciwwilgociowe, koszt stropu oraz schodow. Uwazam, że jesli kogos na to stac, piwnica jest bardzo potrzebnym elementem budynku i znacznie podnosi jego walory uzytkowe bez rozdmuchania bryły budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 02.03.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Z zemnymi pracami nasza piwnica -trójwartwowa ściana ,z ociepleniem stryropianem z izolacjami ok 33,5tys.Piwnica pod całym domem 135 kw powierzchni.W niej piekiełko z kominkiem ,kącik na wina,garaż ,rowerownia,rolkarnia,pontoniarnia,kotłownia,graciarnia,spiżarnia z zamrażarką,narzędziownia.Dla mnie wartość domu to włąśnie jego zaplecze gospodarcze.Nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeep 02.03.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Ja też uważam, że piwnica to wspaniała sprawa, ale nie za wszelką cenę. Jeżeli poziom wód gruntowych jest wysoko to stanowczo odradzam, za wysokie koszty, a tu półśrodki nie wchodzą w rachubę. To ma być suche i praktyczne pomieszczenie, a nie zagrzybiony i śmierdzący loch. Aby zmniejszyć koszty proponuję zrobić 1,5-1,6m poniżej poziomu a wybraną ziemię wykorzystać do obsypania fundamentu i ewentualnie pod taras. Jeśli jest ładnie wymurowana zbloczków to można jej w środku nie tynkować tylko taką ścianę pomalować.(widziałem cos takiego w niemczech) ma to swój urok. No i wysokość piwnicy na gotowo nie więcej niż 219cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 02.03.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 No i wysokość piwnicy na gotowo nie więcej niż 219cm. Rowno 2,20 (od 1,4 do 2,2 placimy 50% tego co pelnowymiarowej uzytkowej), latwiej liczyc hihi U mnie piwnica pod calym domem. Koszt podobny jak podpiwniczenia czesciowego (problematyczne rozwiazanie 'schodow' fundamentowych czy jak sie zwa). Zyskuje zwarta bryle, brudna kotlownie poza mieszkaniem, pokoj hobby na kolejke, pokoj na puzzle, no i graciarnie (skutery rowery i inne bajery ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 02.03.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Nasza działka ma spadek, który "wymusza" podpowniczenie domu. Dzięki temu będziemy mieli garaż, co, graciarnię itp. Na poczatku miałam obawy, trochę bałam się o koszty, ale teraz wiem, że piwnica to dobra sprawa- między innymi dzięki Wam Piwnica, no i oczywiście dom, będzie miała ok. 100m.Jeżeli chodzi o koszty, to jeszcze ich nie znam, ponieważ jestem na etapie adaptacji i pozwolenia.Mam nadzieję, że ok.30.000 wystarczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosć 12 02.03.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Podoba mi się projekt małego domku (http://www.ciepledomy.pl/23992.xml?asotherversion=yes&page=1.), mam jednak problem. Projekt ten przystosowany jest do ogrzewania gazem, ja jednak (z powodu braku gazu) chciałbym go ogrzewać eko-groszkiem lub pelletami. Jak widzicie w tym domku nigdzie nie zmieści się taki piec. Wpadłem na pewien pomysł (i tu prośba do Was o ocenienie mojego konceptu) aby kotłownie umieścić w piwnicy, pod 1/4 domu aby wykorzystać komin. Drugi mój zamysł to poszerzyć garaż o ok. 2m i umieścić kotłownię między domem a garażem (trzeba będzie dobudować komin). Jak myślicie, który z tych pomysłów jest lepszy i ile by kosztowała taka modernizacja. A może wogóle jestem w błędzie, a Wy macie lepsze pomysły. Z góry dziękuję. a nie lepiej ogrzewać suszonymi BURAKAMI jak by ci kiedys brakło to byś wsadził swoj łeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 02.03.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Piwnica jest drozsza od czesci nadziemnej budynku o roboty ziemne i izolacje przeciwwilgociowe, koszt stropu oraz schodow. Hehe, ale okna na pewno będą tańsze niż na parterze I wykoańczać nie trzeba aż tak jak parter, żadnych dywanów, mebli i takich tam, a przestrzeń gospodarcza zdecydowanie przydatna. Ja tam piwnicę buduję, a co! Będę tam mieć garaż (niestety wąska działeczka, innego wyjścia nie ma), kotłownię, pralnię, suszarnię, duuuży pokój do ćwiczeń, miejsce na rowery, narty, sanki i inne duperelki i dużo półek na przetwory. Już się uśmiecham do tej piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 02.03.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 hehe, ale okna na pewno będą tańsze niż na parterze sama prawda nie bede wstawiac okien, klasc kafli, tapet itp, czyli nie wydam ani na 'rzeczy' ani na robocizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts