Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje piwnica ?

T0mek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chodzi o 25 % ceny domu w stanie surowym ? Chciałbym w piwnicy zrobić pomieszczenia na działalność gospodarczą więc jednym słowem ma być ładnie bo mają być tam pomieszczenia typowo biurowe.

Zastanawiam się nad ceną bo stan surowy zamknięty dla tego projektu to koszt około 140 tyś tak mniej więcej mi powiedziano. Czyli koszt piwnicy może się zamknąć w 30 tyś ?

Potwierdzam koszt piwnicy w stanie surowym wyniósł mnie ok. 30 tys.

czy chodzi o to, że tyle wydałeś/aś dotąd na budowę???

przecież gdyby nie było piwnicy, też pewnie zrobić by trzeba ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, wsypać między nie kilkanaście wywrotek piachu :o

tak że nie jest to wzrost kosztu z powodu piwnicy chyba?

Owszem bez piwnicy byłoby taniej, ale ja buduję na działce ze spadkiem i wspypanie dużej ilości piachu w fundament też pewno sporo by kosztowało.

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę policzyć koszt samych ław i niskich ścian fundamentowych tzn. wersję bez piwnicy po cenach jakie ja płaciłam.

No właśnie tez mi się tak wydaje, że nie można chyba rozpatrywać piwnicy jako coś zupełnie osobnego - bo budując bez piwnicy cz z są jakieś koszty wspólne np. Koparka kopiąc dół pod fundament domu bez piwnicy pracuje przykładowo 3 godziny a kopiąc pod piwnicę 4 godziny. Więc jestem ciekaw ile podraża taka piwnica. Bo może się okazać, że zamiast 30 tyś wyjdzie tylko 10 tyś. Licząc to np. tak : Fundament domu bez piwnicy wychodzi 20 tyś a fundament takiego samego domu z piwnicą 30 tyś.

Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie ale tak mi się wydaje.

Cały czas zastanawiam się czy nie popsuje wybranego projektu piwnicą np. wstawiając okna oraz gdzie zrobić wejście do piwnicy skoro ma być od zewnątrz.

przypominam projetkt domu http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1

Gdy budowałem fundament, wszyscy namawiali mnie na piwnicę. Wahałem się, więc policzyłem na szybko:

- podwyższenie fundamentu: ok. 3000 zł

- strop: ok. 7000 zł

- wyższe kominy: ok. 1000 zł

- instalacja elektryczna w piwnicy: ok. 500 zł

- schody: ok. 1000 zł

- izolacja: ok. 1000 zł

- wylewka w piwnicy: ok. 2000 zł

To taka opcja minimum, bez podłóg, tynków i dodatkowych instalacji. Wyszło mi grubo ponad 10 tys. a wiem, że na pewno wszystkiego nie wziąłem pod uwagę. Zrezygnowałem i nie zrobiłem piwnicy. Z jednej strony trochę żałuję, ale też widzę teraz, że pod koniec budowy, podczas wykańczania te kilkanaście tysięcy to bardzo znacząca kwota.

Ja mam piwnicę i... jestem bardzo zadowolona. Co do kosztów - dom to jeden wielki koszt, ale i spelnienie marzeń. Piwnica kosztuje i to sporo - wyliczenie anpiego - jest z grubsza 2-3 razy za małe (nawet jak na stan surowy):

1) piwnica to dodatkowe okna,

2) lepsza zilolacja pionowa i poziomia,

3) często drenaż (w domu bez piwnicy - zbędny dodatek),

4) koszt instalacji,

5) dodatkowe drzwi (nawet te najtańsze - to wydatek 1000 lub więcj PLN),

6) schody,

7) dodatkowy strop,

8) dodatkowe kafelki na podłodze,

9) wykończenie ścian,

10) dodatkowe oswietlenie i gniazdka,

11) i wiele innych drobnych rzeczy,

ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

argumenty za piwnicą:

1) trudne warunki geologiczne w płytkich warstwach - wymagające specjalnego fundamentowania.

2) wąska działka - brak miejsca na garaż

3)suchy grunt lub możliwość łatwego drenażu

4)pochyła działka (spad do ulicy) - mozliwość umieszczenia garażu bez stromego zjazdu

tak na szybko

No właśnie tez mi się tak wydaje, że nie można chyba rozpatrywać piwnicy jako coś zupełnie osobnego - bo budując bez piwnicy cz z są jakieś koszty wspólne np. Koparka kopiąc dół pod fundament domu bez piwnicy pracuje przykładowo 3 godziny a kopiąc pod piwnicę 4 godziny. Więc jestem ciekaw ile podraża taka piwnica. Bo może się okazać, że zamiast 30 tyś wyjdzie tylko 10 tyś. Licząc to np. tak : Fundament domu bez piwnicy wychodzi 20 tyś a fundament takiego samego domu z piwnicą 30 tyś.

Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie ale tak mi się wydaje.

Cały czas zastanawiam się czy nie popsuje wybranego projektu piwnicą np. wstawiając okna oraz gdzie zrobić wejście do piwnicy skoro ma być od zewnątrz.

przypominam projetkt domu http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1

Porownania owych kosztow wspolnych mozna robic tylko na samym poczatku. Jesli traktowac piwnice jako koszt dodatkowego stropu i kilku warstw bloczkow fundamentowych minus cena piasku i podlogi na gruncie to rzeczywiscie jej cena moze wydawac sie atrakcyjna. Tylko , ze to na dobra sprawe nie piwnica tylko dziura pod podloga. Mysle ze jesli przyjac cene m2 domu pod klucz 2000zl to cena m2 wykonczonej piwnicy bedzie w granicach 800zl. Tak sobie z grubsza "strzelilem". Co wy na to?

jesli AldonkaS uważa wyliczenia Anpiego za 2-3 zaniżone... to moje pieniądze na koncie chyba kopulują i rodzą....

..

podwyższenie fundamentu: ok. 3000 zł

- strop: ok. 7000 zł

- wyższe kominy: ok. 1000 zł

- instalacja elektryczna w piwnicy: ok. 500 zł

- schody: ok. 1000 zł

- izolacja: ok. 1000 zł

- wylewka w piwnicy: ok. 2000 zł

podwyższenie fundamentu- powiedzmy ok

strop!! ja mam piwnicę nad prawie połową domu, ok 35m2 strop lałem w sobote :

koszty: beton b20 1100 pln/5m3

zbrojenie ok 450 kg. / 1000 pln

robocizna wliczona w koszta postawienia całego domu +/-2000

kominy- w piwnicy 600 szt. cegieł 0.60 pln/szt = 360 pln kanały i rury 300 pln

schody: w przyszłości lekkie na konstrukcji sam zrobię

WYLEWKA 2000!! łomatko 3,5 m3 betonu =730 pln

moje koszta sa na pewno mniejsze gdyż robie dużo sam..

JEDNO JEST PEWNE DOM MOŻNA WYKOŃCZYĆ NIECO PÓŹNIEJ... A PÓŹNIEJ PIWNICY ZROBIĆ SIĘ NIE DA!!

już była o tym mowa: jakie oszczędnosci może dać piwnica , np tańsze źródło ogrzewania... dodatkowe mijsce w domu przez co bryła może być bardziej zwarta= mniejsza =tańsza..

nie mniej jednak powstrzymuje się od krytyki wszystkich pesymistów, zwłaszcza tych co budowe ogladaja w niedzielę po obiedzie.. ci na pewno zapłacą najwięcej!!

Ja mam piwnicę i... jestem bardzo zadowolona. Co do kosztów - dom to jeden wielki koszt, ale i spelnienie marzeń. Piwnica kosztuje i to sporo - wyliczenie anpiego - jest z grubsza 2-3 razy za małe (nawet jak na stan surowy):

1) piwnica to dodatkowe okna,

2) lepsza zilolacja pionowa i poziomia,

3) często drenaż (w domu bez piwnicy - zbędny dodatek),

4) koszt instalacji,

5) dodatkowe drzwi (nawet te najtańsze - to wydatek 1000 lub więcj PLN),

6) schody,

7) dodatkowy strop,

8) dodatkowe kafelki na podłodze,

9) wykończenie ścian,

10) dodatkowe oswietlenie i gniazdka,

11) i wiele innych drobnych rzeczy,

ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moje wyliczenie jest może niedoszacowane, bo robiłem je na szybko w głowie, poza tym warunki gruntowe mam bardzo dobre - czysty piasek, do 2,5 metra nie ma śladu wilgoci.

jesli AldonkaS uważa wyliczenia Anpiego za 2-3 zaniżone... to moje pieniądze na koncie chyba kopulują i rodzą....

Świerzak, od razy widać, że dopiero zaczynasz budowę. Na początku wszystko zupełnie inaczej wygląda, jak dojdziesz do wykończeniówki, to będziesz inaczej śpiewał (cienko) :lol: :lol: :lol:

Ja mam od 0,5m od powierzchni samą glinę (wykopy robiłam do 4metrów i dalej jest glina) - a więc trudny grunt, w związku z czym koszty są nieco większe, ale mówienie że piwnica - to tylko: trochę bloczków i strop - jest sporym nieporozumieniem.

Świerzak - nie wiem gdzie sie budujesz, ale ja rok temu za samą robociznę stropu (stemplowanie, układanie stropu, wieńce, zalewanie) płaciłam 2000PLN, za schody do piwnicy 500,00PLN (zabiegowe), o innych kosztach już pisałam.

Poza tym, piwnica to takie miejsce, w którym jak zaoszczędzisz - to bardzoszybko wyjdą Ci wszystkie błędy :( :( :(.

NIemniej - piwnica to fajna rzecz, gdybym miała jeszcze raz się budować - to na pewno w domu będzie piwnica!!!!! - i to pod całością (nie uznaję półśrodków).

Juz gdzies byl podobny temat...

Ja mam od 0,5m od powierzchni samą glinę (wykopy robiłam do 4metrów i dalej jest glina) - a więc trudny grunt, w związku z czym koszty są nieco większe, ale mówienie że piwnica - to tylko: trochę bloczków i strop - jest sporym nieporozumieniem.

Świerzak - nie wiem gdzie sie budujesz, ale ja rok temu za samą robociznę stropu (stemplowanie, układanie stropu, wieńce, zalewanie) płaciłam 2000PLN, za schody do piwnicy 500,00PLN (zabiegowe), o innych kosztach już pisałam.

Poza tym, piwnica to takie miejsce, w którym jak zaoszczędzisz - to bardzoszybko wyjdą Ci wszystkie błędy :( :( :(.

NIemniej - piwnica to fajna rzecz, gdybym miała jeszcze raz się budować - to na pewno w domu będzie piwnica!!!!! - i to pod całością (nie uznaję półśrodków).

Mamy podobna sytuacje gruntowa.

My zaczelismy rezygnowac z piwnicy, po ekspertyzie geotechnicznej i wyroku do 4m glina, oraz juz ostateczna rezygnacja gdy dostalismy wycene od wykonawcy sama piwnica poczatkowo szacowana na 60tys - czesciowe podpiwniczenie ok 60m.

Piwnica wlasciwie nie jest nam potrzebna - dom bedzie duzy.

Decyzja o czesciowym a nie calkowitym podpiwniczeniu zostala podjeta ze wzgledu na to, ze nie mielibysmy co zrobic z tak duza powierzchnia - powierzchnia zabudowy domu to 201m kw! Sama powierzchnia uzytkowa to 274m, powiekszac ja o kolejne 200? Przy czym koszt budowy czesciowego podpiwniczenia nie musi byc nizszy niz calkowitego.

Przemyslelismy i zrezygnowalismy.

Tylko tej piwnicznej atmosferki szkoda, no i moge zapomniec o piwniczce z winem :cry:

Juz kilka lat - nawet nascie, minelo od zajec z gleboznawstwa czy geologii, ale ogolnie rzecz biorac...

Glina i glina pylasta maja silne wlasciwosci higroskopijne (chlona wode jak gabka), woda nie przesiaka w nizsze warstwy tylko w nich pozostaje.

Dlatego nalezy stoswac specjalne bardzo drogie izolacje na fundamenty.

Izolacja musi byc wykonana dokladnie.

Dodatkowe zabezpieczenia to drenaze opaskowe i odwodnienia.

Ale nalezy wspomniec ze gliny/gliny pylaste to bardzo spoiste i nosne grunty, bardzo dobre dla posadowienia budynku (w przeciwienstwie np do piasku).