anpi 15.09.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Goni_Mnie_Peleton ma racje te 25 % jest cena budynku w stanie "surowym" To i tak sporo, chociaż pewnie zależy dla kogo Dla mnie - spooooooro. Dlatego zrezygnowałem z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 16.09.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 chodzi o 25 % ceny domu w stanie surowym ? Chciałbym w piwnicy zrobić pomieszczenia na działalność gospodarczą więc jednym słowem ma być ładnie bo mają być tam pomieszczenia typowo biurowe. Zastanawiam się nad ceną bo stan surowy zamknięty dla tego projektu to koszt około 140 tyś tak mniej więcej mi powiedziano. Czyli koszt piwnicy może się zamknąć w 30 tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.09.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Jak ma byc ladne biuro , to na pewno nie.Okna , drzwi , instalacje , tynki , alarmy , wykonczenie ..... kupa kasy.30 tys to moze byc stan surowy , ale to zalezy od gruntu na jakim chcesz stawiac dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 16.09.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Potwierdzam koszt piwnicy w stanie surowym wyniósł mnie ok. 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.09.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Potwierdzam koszt piwnicy w stanie surowym wyniósł mnie ok. 30 tys. czy chodzi o to, że tyle wydałeś/aś dotąd na budowę??? przecież gdyby nie było piwnicy, też pewnie zrobić by trzeba ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, wsypać między nie kilkanaście wywrotek piachu tak że nie jest to wzrost kosztu z powodu piwnicy chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 17.09.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Owszem bez piwnicy byłoby taniej, ale ja buduję na działce ze spadkiem i wspypanie dużej ilości piachu w fundament też pewno sporo by kosztowało.Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę policzyć koszt samych ław i niskich ścian fundamentowych tzn. wersję bez piwnicy po cenach jakie ja płaciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 17.09.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 No właśnie tez mi się tak wydaje, że nie można chyba rozpatrywać piwnicy jako coś zupełnie osobnego - bo budując bez piwnicy cz z są jakieś koszty wspólne np. Koparka kopiąc dół pod fundament domu bez piwnicy pracuje przykładowo 3 godziny a kopiąc pod piwnicę 4 godziny. Więc jestem ciekaw ile podraża taka piwnica. Bo może się okazać, że zamiast 30 tyś wyjdzie tylko 10 tyś. Licząc to np. tak : Fundament domu bez piwnicy wychodzi 20 tyś a fundament takiego samego domu z piwnicą 30 tyś. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie ale tak mi się wydaje. Cały czas zastanawiam się czy nie popsuje wybranego projektu piwnicą np. wstawiając okna oraz gdzie zrobić wejście do piwnicy skoro ma być od zewnątrz. przypominam projetkt domu http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.09.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Gdy budowałem fundament, wszyscy namawiali mnie na piwnicę. Wahałem się, więc policzyłem na szybko:- podwyższenie fundamentu: ok. 3000 zł- strop: ok. 7000 zł- wyższe kominy: ok. 1000 zł- instalacja elektryczna w piwnicy: ok. 500 zł- schody: ok. 1000 zł- izolacja: ok. 1000 zł- wylewka w piwnicy: ok. 2000 zł To taka opcja minimum, bez podłóg, tynków i dodatkowych instalacji. Wyszło mi grubo ponad 10 tys. a wiem, że na pewno wszystkiego nie wziąłem pod uwagę. Zrezygnowałem i nie zrobiłem piwnicy. Z jednej strony trochę żałuję, ale też widzę teraz, że pod koniec budowy, podczas wykańczania te kilkanaście tysięcy to bardzo znacząca kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 17.09.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Ja mam piwnicę i... jestem bardzo zadowolona. Co do kosztów - dom to jeden wielki koszt, ale i spelnienie marzeń. Piwnica kosztuje i to sporo - wyliczenie anpiego - jest z grubsza 2-3 razy za małe (nawet jak na stan surowy): 1) piwnica to dodatkowe okna, 2) lepsza zilolacja pionowa i poziomia, 3) często drenaż (w domu bez piwnicy - zbędny dodatek), 4) koszt instalacji, 5) dodatkowe drzwi (nawet te najtańsze - to wydatek 1000 lub więcj PLN), 6) schody, 7) dodatkowy strop, dodatkowe kafelki na podłodze, 9) wykończenie ścian, 10) dodatkowe oswietlenie i gniazdka, 11) i wiele innych drobnych rzeczy, ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 17.09.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Piwnica pod moim domkem wyniosła w stanie surowym 35tyś zł, pamietem ze wyszło 4tys bloczków betonowych, izolacje, drenaż strop , przedewszystkim ziemia bo kopalismy 1,7 do ziemi, kopiec kosciuszki miałem na budowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 17.09.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 argumenty za piwnicą:1) trudne warunki geologiczne w płytkich warstwach - wymagające specjalnego fundamentowania.2) wąska działka - brak miejsca na garaż3)suchy grunt lub możliwość łatwego drenażu4)pochyła działka (spad do ulicy) - mozliwość umieszczenia garażu bez stromego zjazdu tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 17.09.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 No właśnie tez mi się tak wydaje, że nie można chyba rozpatrywać piwnicy jako coś zupełnie osobnego - bo budując bez piwnicy cz z są jakieś koszty wspólne np. Koparka kopiąc dół pod fundament domu bez piwnicy pracuje przykładowo 3 godziny a kopiąc pod piwnicę 4 godziny. Więc jestem ciekaw ile podraża taka piwnica. Bo może się okazać, że zamiast 30 tyś wyjdzie tylko 10 tyś. Licząc to np. tak : Fundament domu bez piwnicy wychodzi 20 tyś a fundament takiego samego domu z piwnicą 30 tyś. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie ale tak mi się wydaje. Cały czas zastanawiam się czy nie popsuje wybranego projektu piwnicą np. wstawiając okna oraz gdzie zrobić wejście do piwnicy skoro ma być od zewnątrz. przypominam projetkt domu http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1 Porownania owych kosztow wspolnych mozna robic tylko na samym poczatku. Jesli traktowac piwnice jako koszt dodatkowego stropu i kilku warstw bloczkow fundamentowych minus cena piasku i podlogi na gruncie to rzeczywiscie jej cena moze wydawac sie atrakcyjna. Tylko , ze to na dobra sprawe nie piwnica tylko dziura pod podloga. Mysle ze jesli przyjac cene m2 domu pod klucz 2000zl to cena m2 wykonczonej piwnicy bedzie w granicach 800zl. Tak sobie z grubsza "strzelilem". Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 17.09.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 jesli AldonkaS uważa wyliczenia Anpiego za 2-3 zaniżone... to moje pieniądze na koncie chyba kopulują i rodzą.... .. podwyższenie fundamentu: ok. 3000 zł - strop: ok. 7000 zł - wyższe kominy: ok. 1000 zł - instalacja elektryczna w piwnicy: ok. 500 zł - schody: ok. 1000 zł - izolacja: ok. 1000 zł - wylewka w piwnicy: ok. 2000 zł podwyższenie fundamentu- powiedzmy ok strop!! ja mam piwnicę nad prawie połową domu, ok 35m2 strop lałem w sobote : koszty: beton b20 1100 pln/5m3 zbrojenie ok 450 kg. / 1000 pln robocizna wliczona w koszta postawienia całego domu +/-2000 kominy- w piwnicy 600 szt. cegieł 0.60 pln/szt = 360 pln kanały i rury 300 pln schody: w przyszłości lekkie na konstrukcji sam zrobię WYLEWKA 2000!! łomatko 3,5 m3 betonu =730 pln moje koszta sa na pewno mniejsze gdyż robie dużo sam.. JEDNO JEST PEWNE DOM MOŻNA WYKOŃCZYĆ NIECO PÓŹNIEJ... A PÓŹNIEJ PIWNICY ZROBIĆ SIĘ NIE DA!! już była o tym mowa: jakie oszczędnosci może dać piwnica , np tańsze źródło ogrzewania... dodatkowe mijsce w domu przez co bryła może być bardziej zwarta= mniejsza =tańsza.. nie mniej jednak powstrzymuje się od krytyki wszystkich pesymistów, zwłaszcza tych co budowe ogladaja w niedzielę po obiedzie.. ci na pewno zapłacą najwięcej!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 17.09.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Potwierdzam, że piwnica to 30-40 tys. Ja piwnicę mam bo od początku zakładałem ogrzewanie węglowe. Poza tym jest to fajne miejsce na urządzenie warsztatu, fitness itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.09.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Ja mam piwnicę i... jestem bardzo zadowolona. Co do kosztów - dom to jeden wielki koszt, ale i spelnienie marzeń. Piwnica kosztuje i to sporo - wyliczenie anpiego - jest z grubsza 2-3 razy za małe (nawet jak na stan surowy): 1) piwnica to dodatkowe okna, 2) lepsza zilolacja pionowa i poziomia, 3) często drenaż (w domu bez piwnicy - zbędny dodatek), 4) koszt instalacji, 5) dodatkowe drzwi (nawet te najtańsze - to wydatek 1000 lub więcj PLN), 6) schody, 7) dodatkowy strop, dodatkowe kafelki na podłodze, 9) wykończenie ścian, 10) dodatkowe oswietlenie i gniazdka, 11) i wiele innych drobnych rzeczy, ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Moje wyliczenie jest może niedoszacowane, bo robiłem je na szybko w głowie, poza tym warunki gruntowe mam bardzo dobre - czysty piasek, do 2,5 metra nie ma śladu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.09.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 jesli AldonkaS uważa wyliczenia Anpiego za 2-3 zaniżone... to moje pieniądze na koncie chyba kopulują i rodzą.... Świerzak, od razy widać, że dopiero zaczynasz budowę. Na początku wszystko zupełnie inaczej wygląda, jak dojdziesz do wykończeniówki, to będziesz inaczej śpiewał (cienko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 18.09.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Ja mam od 0,5m od powierzchni samą glinę (wykopy robiłam do 4metrów i dalej jest glina) - a więc trudny grunt, w związku z czym koszty są nieco większe, ale mówienie że piwnica - to tylko: trochę bloczków i strop - jest sporym nieporozumieniem. Świerzak - nie wiem gdzie sie budujesz, ale ja rok temu za samą robociznę stropu (stemplowanie, układanie stropu, wieńce, zalewanie) płaciłam 2000PLN, za schody do piwnicy 500,00PLN (zabiegowe), o innych kosztach już pisałam. Poza tym, piwnica to takie miejsce, w którym jak zaoszczędzisz - to bardzoszybko wyjdą Ci wszystkie błędy :( . NIemniej - piwnica to fajna rzecz, gdybym miała jeszcze raz się budować - to na pewno w domu będzie piwnica!!!!! - i to pod całością (nie uznaję półśrodków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 18.09.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Juz gdzies byl podobny temat... Ja mam od 0,5m od powierzchni samą glinę (wykopy robiłam do 4metrów i dalej jest glina) - a więc trudny grunt, w związku z czym koszty są nieco większe, ale mówienie że piwnica - to tylko: trochę bloczków i strop - jest sporym nieporozumieniem. Świerzak - nie wiem gdzie sie budujesz, ale ja rok temu za samą robociznę stropu (stemplowanie, układanie stropu, wieńce, zalewanie) płaciłam 2000PLN, za schody do piwnicy 500,00PLN (zabiegowe), o innych kosztach już pisałam. Poza tym, piwnica to takie miejsce, w którym jak zaoszczędzisz - to bardzoszybko wyjdą Ci wszystkie błędy :( . NIemniej - piwnica to fajna rzecz, gdybym miała jeszcze raz się budować - to na pewno w domu będzie piwnica!!!!! - i to pod całością (nie uznaję półśrodków). Mamy podobna sytuacje gruntowa. My zaczelismy rezygnowac z piwnicy, po ekspertyzie geotechnicznej i wyroku do 4m glina, oraz juz ostateczna rezygnacja gdy dostalismy wycene od wykonawcy sama piwnica poczatkowo szacowana na 60tys - czesciowe podpiwniczenie ok 60m. Piwnica wlasciwie nie jest nam potrzebna - dom bedzie duzy. Decyzja o czesciowym a nie calkowitym podpiwniczeniu zostala podjeta ze wzgledu na to, ze nie mielibysmy co zrobic z tak duza powierzchnia - powierzchnia zabudowy domu to 201m kw! Sama powierzchnia uzytkowa to 274m, powiekszac ja o kolejne 200? Przy czym koszt budowy czesciowego podpiwniczenia nie musi byc nizszy niz calkowitego. Przemyslelismy i zrezygnowalismy. Tylko tej piwnicznej atmosferki szkoda, no i moge zapomniec o piwniczce z winem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.09.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 dlaczego glina to trudny grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 18.09.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Juz kilka lat - nawet nascie, minelo od zajec z gleboznawstwa czy geologii, ale ogolnie rzecz biorac...Glina i glina pylasta maja silne wlasciwosci higroskopijne (chlona wode jak gabka), woda nie przesiaka w nizsze warstwy tylko w nich pozostaje.Dlatego nalezy stoswac specjalne bardzo drogie izolacje na fundamenty.Izolacja musi byc wykonana dokladnie.Dodatkowe zabezpieczenia to drenaze opaskowe i odwodnienia. Ale nalezy wspomniec ze gliny/gliny pylaste to bardzo spoiste i nosne grunty, bardzo dobre dla posadowienia budynku (w przeciwienstwie np do piasku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts