Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje piwnica ?

T0mek

Recommended Posts

Juz kilka lat - nawet nascie, minelo od zajec z gleboznawstwa czy geologii, ale ogolnie rzecz biorac...

Glina i glina pylasta maja silne wlasciwosci higroskopijne (chlona wode jak gabka), woda nie przesiaka w nizsze warstwy tylko w nich pozostaje.

Dlatego nalezy stoswac specjalne bardzo drogie izolacje na fundamenty.

Izolacja musi byc wykonana dokladnie.

Dodatkowe zabezpieczenia to drenaze opaskowe i odwodnienia.

Ale nalezy wspomniec ze gliny/gliny pylaste to bardzo spoiste i nosne grunty, bardzo dobre dla posadowienia budynku (w przeciwienstwie np do piasku).

Jeśli zwierciadło wody gruntowej jest nisko to nie widze problemu żadnego - jeśli chodzo o nośność to różnie z tym bywa ,pisek wypada z reguły lepiej. Ja mam na glinie z piwnicę i bez drenażu.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Juz kilka lat - nawet nascie, minelo od zajec z gleboznawstwa czy geologii, ale ogolnie rzecz biorac...

Glina i glina pylasta maja silne wlasciwosci higroskopijne (chlona wode jak gabka), woda nie przesiaka w nizsze warstwy tylko w nich pozostaje.

Dlatego nalezy stoswac specjalne bardzo drogie izolacje na fundamenty.

Izolacja musi byc wykonana dokladnie.

Dodatkowe zabezpieczenia to drenaze opaskowe i odwodnienia.

Ale nalezy wspomniec ze gliny/gliny pylaste to bardzo spoiste i nosne grunty, bardzo dobre dla posadowienia budynku (w przeciwienstwie np do piasku).

Jeśli zwierciadło wody gruntowej jest nisko to nie widze problemu żadnego - jeśli chodzo o nośność to różnie z tym bywa ,pisek wypada z reguły lepiej. Ja mam na glinie z piwnicę i bez drenażu.

Oczywiscie wiele zalezy od indywidualnych cech danego terenu.

Dlatego na poczatku napisalam ogolnie rzecz biorac :wink:

Bradzo istotby jest pozim wod gruntowych! I to w przypadku kazdego gruntu pod budowe.

W przypadku wedrujacych, nisko ulokowanych wod podziemnych piasek nie jest bezpiecznym podkladem, latwo moze byc wymywany a konsekwencja jest nierowne osiadanie bydynku.

PS

Ciekawa "wiedzminowa" strona, poczytam w wolnej chwili.. :wink:

anpi Wysłany : Nie, 17 Wrzesień 2006 21:21 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Świerzak napisał:

jesli AldonkaS uważa wyliczenia Anpiego za 2-3 zaniżone... to moje pieniądze na koncie chyba kopulują i rodzą....

Świerzak, od razy widać, że dopiero zaczynasz budowę. Na początku wszystko zupełnie inaczej wygląda, jak dojdziesz do wykończeniówki, to będziesz inaczej śpiewał (cienko)

masz racje anpi że zaczynam budowę ale etap piwnicy mam za sobą a jej wykończenie przed sobą (fakt) nie mniej jednak nie bedzie w niej stał stół bilardowy (choć marze o takim:) tylko kocioł węglowy.. żadnych luxusów

mniemam że miałeś namysli wykończenie całego domu ale wtedy to "co ma pieron do wiatraka"

do aldonkis:

jesli chodzi o koszta robocizny.. hmmm cóż ty masz taką ekipe ja inną... może masz lepsza a ja gorszą.. może ich nie pilnujesz a ja razem z nimi pracuję... robocizna stanu surowego bez fundamantów:

- wymurowanie piwnicy+ strop

-sciany zew.i wew.

-kominy szt 3

-płyta główna ze zbrojeniem i szalowaniem

-ścian kolanowa + siany działowe na poddaszu

-2x słupy podtrzymujace dach

w sumie 10 tys

a wogóle to nie lubie takich tematów

a własnie dlaczego nie robisz piwnicy w glinie...

ja mam w glinie!! z drenażem i dobra izolacją..

[/img]

mniemam że miałeś namysli wykończenie całego domu ale wtedy to "co ma pieron do wiatraka"

[/img]

Dobrze mniemasz :D A piernik do wiatraka ma bardzo wiele. Otóż te kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy wydane na piwnicy może Ci zabraknąć na końcu budowy. Ja wolę nie mieć piwnicy, niż np. wykończonych podłóg czy założonych drzwi wewnętrznych.

....te kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy wydane na piwnicy może Ci zabraknąć na końcu budowy. Ja wolę nie mieć piwnicy, niż np. wykończonych podłóg czy założonych drzwi wewnętrznych.

Temat wielokrotnie wracał, to tak jak dyskutowac wełna kontra styropian itp, generalnie wielu mówi nie ale tylko ze względu na koszty bo piwnica to dobra rzecz :wink: , i można dyskutowac bez końca, bym powiedział mieć czy nie wieć piwnicy to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :wink: :wink:

Koszty, należy uwzględnić także nie tylko to co na ziemi, garaż w piwnicy to nie obok domu, czyli koszt ścian garażu idzie do piwnicy, podłoga tak samo, tynki itp, mniej na górze czyli mniejszy dach itd, nigdy nikt nie wyliczy dokładnie jaka róznica kosztów, chyba ze dwa bliżniacze będzie stawiał. 8)

• 1 year później...

Pytanie do tych którzy mają piwnicę.

Ile więcej - według waszych obliczeń - trzeba włożyć kaski, aby mieć piwnicę.

Ciałbym mieć piwnicę pod takim domkiem

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m475cf1e93ef99

Dodaję, że mam szkody górnicze nr 3, ale różnicę wzmocnienia ze standartem dopłaca kopania.

Proszę o info

warunki gruntowo-wodne znane ? samo WYMUROWANIE piwnic to nie jest wielki koszt - wyzsza sciana fundamentowa. Kolejne koszta:

- strop zamiast podłogi na gruncie (roznica na robociznie i materiałach)

- w zaleznosci od warunkow gruntowych - koniecznosc porzadnej izolacji wodnej

- jesli piwnica grzana - koniecznosc ocieplenia scian piwnicy styro od zewnatrz, zalecany styropian klasy Styrodur itp

- jesli piwnica grzana - instalacja grzewcza

- instalacja elektryczna (chocby szczątkowa)

- garaz w piwnicy (jesli sie robi) - koszt dobrze wykonanego zjazdu (z odwodnieniem)

- najczesciej maly koszt dodatkowego wejscia i schodkow by dostac sie do piwnicy z zewnatrz domu

- koszt schodow wewnetrznych - z piwnicy na parter

- koszt wylewek i izolacji poziomej (choc za to na parterze polozysz tylko folie i spokoj)

- koszt dodatkowych okien (jesli przewidujesz okna), parapetow

- byc moze koszt tynkowania chocby cementowo-wapiennym

- i pewnie sto pięćdziesiąt innych kosztów

tak jak to wielokrotnie mówili przeróżne ludziska: piwnica to po prostu kondygnacja. mozesz jej metraż przyjąć w cenie 1/2 parteru od metra na gotowo. Co nie znaczy ze sie zmiescisz. Bardzo wiele od tego JAKA to ma byc piwnica ;)

Ja piwnice zrobilem - potrzebowalem duzy warsztat (dzialalnosc gospodarcza), garaz, przestrzen magazynowa i kotlownie (piec na drewno).

mam dom podpiwniczony w 100% , coś 10m na 11,5 m , około 100m2 ,

koszt tych piwnic (ściany +strop,izolacja,drenaż, prace ziemne)

w 2006roku to 38 000zł ,

Musisz pamiętać że przy stropie monolitycznym potrzebujesz podwójne stemple ,bo w piwnicy trza stemple około 220cm a na parterze już 260cm , podkładanie odpada, można doprowadzić w najlepszym razie do krzywizn a w najgorszym do zawalenia szalunku.

U siebie miałem około 400 szt. stempli , dziś mam masę drzewa na opał :lol: ale koszt to był .

Następnie trze tam elektrykę zrobić, czasami CO , tynki, posadzki, kolejne schody do wykończenia , u mnie dodatkowo 7 drzwi, malowanie, wszystko trza wykończyć. Oczywiście możesz to olać i zrobić to na odpierdziel bo to w końcu piwnica.

Chyba że jesteś taki jak ja i wszędzie musi być cacy , ja bez piwnic bym w życiu nie budował, chociażby ze względy na potrzebną kotłownie i zamiłowanie do majsterkowania :p

Ale śmiało można przyjąć ze to 20 -30% kosztu budowy

Dzięki za odpowedzi. Głównie chodzi mi o takie informacje jak podał Kris2222 , cena na rok 2006 - tyle, a tyle.

Ja wg. projektu mam prostokąt 11x8,8 m.

Argumenty przemawiające za piwnicą tak jak u Krisa2222 - kotłownia, skład opału, majsterkowanie. Poza tym mam też spadek działki na tych 9m szerokości ok. 1 m różnicy.

Tak więc myślę, że ściany fundamentowe tak czy inaczej się stawia w domu bez piwnic na ok. 1 m, czyli piwnica 2,2. Teoretycznie dokłada się 1,2 m. Dochodzi strop - izolacja, dreny.

Kolejnym argumentem za jest obserwacja ludzi, którzy budowali bez piwnicy.

Po paru latach dostawiają tzw. budynki gospodarcze, a myślę, że taki budynek jest na pewno droższy od piwnic. Dodatkowa więźba, dachówki itp.

Jeżeli jakieś moje założenia są błędnę proszę o wskazówki.

Odpowiadając na pytanie mariankossy Ja mam pismo z kopalni, że działka ma 3 stopień szkód górniczych.

teraz kupując projekt gotowy musisz go dać do adaptacji i projektant "dozbraja" - wzmacnia konstukcję tak aby odpowiadała tym szkodom. Za to dozbrojenie ma zwrócić ci kopalnia.

Nie wiem jeszcze gdzie i w jakiej formie się zwracasz, bo to przede mną, ale słyszałem, że kopalnie mocno ociągają się z wypłatą, a jak zależy ci na kasie to proponują ugodę i wypłacają mniejszą kasę, ale od ręki.

Pozdr.

My mamy podpiwniczenie pod całym budynkiem (oprócz garażu). Około 60m^2. Wykop na głębokośc 2,2m, wywiezienie ziemi, 3 tatry pospółki - 6 tys - robocizna. Ławy, strop , sam beton + pompa - ok 11tys zł (razem z chudziakiem). Stal ok. 3 tys zł, Strop Teriva ok 5 tys. Cement ok 3 tony. + robocizna, deski na szalunki itp. Izolacje, styropiany, kleje, siatka, dyspberity itp. ok. 12-14 tys zł. Budowa od maja 2007

Dzięki za tak rzeczowe odpowiedzi. Czyli koszt ok. 37-40 tyś.

W takim razie jak założę, że jak bym nie robił piwnicy to wydam na ławy i ściany fundament, wykop, posadzkę itp ok. 20 tyś - to w dużym uproszczeniu dodatkowe pieniądze na piwnicę to ok. 20 tyś.

Jeżeli jest to taki dodatkowy koszt to będę budował z piwnicą.

Wiadomo, że później dochodzi tynkowanie, elektryka, drzwi

Jak moje założenia są błędne - poprawcie

Ja w swoich piwnicach mam 500m2 tynków, 100 m2 wylewek , około 30 punktów elektrycznych, 6 okien , koszty rosną ale mam tyle pomieszczeń że na pralnie starczy , warsztat,kotłownie , pomieszczenie na agregat z awaryjnego zasilania i odkurzacz centralny + graty , no i jeszcze jednio pomieszczenie nie wiem do czego . Wszystkie 5 pom. ma po 20m2 ,wiec duże..

Obok domu ma duży garaż(6x10m) pod jednym dachem z domem ,ale nie podpiwniczony,połączony schodami z piwnica domu. Koszty wykonania stanu zero były dosyć duże , wykop na 120cm ,potem ławy ,na ławach ścianka fundamentowa na 140cm , potem izolacja, następnie zasypanie piachem te 140cm . Dziś bym to podpiwniczył ,doszedł by koszt stropu instalacji i tynku.Ale już za późno :wink:

.......

Warto sobie uświadomić jedną rzecz: koszt wybudowania piwnicy m2 jest większy niż wybudowanie m2 domu.

wybacz, ale g***o prawda 8)

przy wysokim poziomie wód gruntowych szybko zmieniłbyś zdanie i tylko pod nosem powtarzałbyś g**o, g**o, g**o, ... no co za g**o!!!

PS

A w piwnicy miałbyś wylęgarnie żab :)

autor wątku nie pisze o poziomie wód gruntowych,

ty pisząc o tych kosztach m2 też nie wiec teraz nie usprawiedliwiaj się tymi wodami, wcześniej nikt nie rozważa wód gruntowych wiec to co napisałeś trochę nie przylega do dyskusji i tyle

edde

jesteś inżynierem? Czy nie zrozumiałeś pytania?

autor pisze

Ile więcej - według waszych obliczeń - trzeba włożyć kaski, aby mieć piwnicę.

Wg obliczeń i doświadczeń innych użytkowników koszt piwnicy jest większy niż domu. To czy to będzie wartość x, czy x + 100 ma chyba mniejsze znaczenie ponieważ już zależy od bardzo wielu rzeczy.