Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starego mieszkania

ADAM 45

Recommended Posts

Witam :welcome:

Zaczynam remont dość starego mieszkania.Obecny stan oceniam jako tragiczny wymagający kapitalnego remontu.Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.

Pierwszy problem to ciemna kuchnia.

030_1920x1080.jpg

Zamierzam zlikwidować to okno oraz ściankę pod nim a jeżeli będzie to technicznie możliwe również drzwi wejściowe do pokoju i drzwi do kuchni. Ścianki te są raczej działowe a nie nośne ściany z tak dużymi otworami chyba nie przenoszą żadnych obciążeń. Proszę o pomoc fachowców czy usunięcie ich nie osłabi konstrukcji sufitu(podłogi sąsiadów)

Pozdrawiam

Kolejny problem to łazienka .Maleńka jedyne 2,52m 2,10x1,20.Z tych bardziej problematycznych.Nie ma pionów z rurami tylko wszystko częściowo w murze częściowo na wierzchu. I ten nieszczęsny "bocian" na suficie oraz kaloryfer w postaci dwóch zgrabnych rur na ścianie. W przedpokoju taki sam , ale tylko jedna rura .024_1080x1920.jpg025_1920x1080.jpg

Wymyśliłem że postawię narożny stelaż do sedesu w prawym rogu z krótką 45cm miską w lewym rogu narożna kabina 80x80 a pomiędzy nimi umywalka 50 z szafką podwieszaną.Teoretycznie na ścianie 2,10 powinno się to wszystko zmieścić. Na ściance 1,20 obok kabiny powinna zmieścić sie pralka ładowana od góry 40cm.Oczywiście po zlikwidowaniu rur od co.Nie wiem co zrobić z tym "bocianem" na suficie.Zlikwidować się raczej nie da bo trzeba przerabiać sedes u sąsiadów.W mojej łazience nie powinno być problemu ze zmianą odpływu z sedesu.Mieszkanie jest na parterze.

Po za tym czeka mnie wymiana całej instalacji elektrycznej łącznie ze zwiększeniem przydziału mocy w zakładzie energetycznym do 13kw gaz jest odcięty. Oraz wyrównanie ścian.Tynk tragedia "fale Dunaju" tynkarz musiał być mocno wczorajszy albo tynkowało jakieś OHP co było często praktykowane 45 lat temu.Obawiam się że gładź nic nie pomoże trzeba to skuć i tynkować od nowa albo wykleić wszystko karton-gipsem.Byłoby to znacznie szybsze i tańsze ale na tak zrobionych ścianach podobno często widać pęknięcia.Jakie są wasze doświadczenia z takimi ścianami.Sufit planuję podwiesić w całym mieszkaniu.Od piątku zaczynam skuwanie łazienki i kuchni oraz rozbiórkę ścianki działowej między pokojem a kuchnia.Te prace planuję wykonać sam. Dalej to już fachowcy zajmą się remontem . Sukcesywnie będę zamieszczał zdjęcia z przebiegu prac. Proszę o Wasze opinje i sugestie w kwestiach opisanych w moich postach.

Pozdrawiam

Edytowane przez ADAM 45

A czy zamiast zabierać przestrzeń w tak małej łazience montując kabinę prysznicową, nie lepiej zamontować odpływ liniowy i nie montować żadnych drzwiczek?

Kiedyś widziałam taką inspirację - przechodziło się wzdłuż przez łazienkę, gdzie na początku był otwarty prysznic, a w dalszej części ubikacja... spróbuję znaleźć...

1 ) Domyślam się, że blok to rama H ...?

2) Z tego co widać na zdjęciu to w bloku nie były wymieniane piony. A może mylę się?? A te liczniki nad wanną to koszmar.... Bez wymienionych pionów w bloku w ogóle nie brałabym się za remont łazienki. Nie wiem czy wiesz, ale nowe piony, jeśli spółdzielnia (wspólnota) zdecyduje się na ich postawienie wcale nie będą biegły po "trasie" starych pionów bo taki sposób wymiany pionów jest po prostu za drogi. Stare rury odetną, a na nowe będą robić dziury w mieszkaniach w nowych miejscach. Tak wymienia się piony w blokach zbudowanych w formie ramy H.

3) Wyrzucenie tej ścianki z szybami nie powinno być problematyczne i w mojej byłej spółdzielni nie wymagało jej zgody, ale lepiej dopytaj się w swojej. To jest cienka ścianka typu "plaster miodu" bez zbrojenia, więc wal śmiało......:rolleyes:, tylko uważaj, żeby jakiś odłamek szyby nie poprzecinał ci rączek.

niemodna proszę Cię !!:rolleyes: Nie proponuj mu odpływu liniowego w bloku z lat 60-70 tych, w sytuacji gdy stropy są zrobione z betonu "wspomaganego drutami" o grubości Twojego palaca wskazującego ;) Nie wspomnę już o zgodzie spółdzielni na "rycie" stropu.

Masz rację to jest rana H (Gomółka) blok stary od 45 lat nie wymieniana instalacja kanalizacyjna ale żeliwne piony działają poprawnie blokach przedwojennych. Woda również nie wymieniana.Kazałem tylko odciąć gaz..Problem z kanalizacją uświadomił mi hydraulik powiedział że nie zaryzykuje przesunięcia odpływu z sedesu.Wodomierze przeniesie. W mieszkaniu rozprowadzi wodę w plastiku ale żeliwa nie ruszy bo poleci cały pion. Więc pralka musi być przeniesiona do zabudowy kuchennej.Remont kapitalny tego mieszkania to spore ryzyko z uwagi na nie wymieniane piony ale mieszkanie to dostałem i muszę "mieszkać" w nim przez 5 lat albo zapłacić podatek.W takim stanie jak jest obecnie nie da się mieszkać więc trzeba zrobić remont. Może przez najbliższe 5-10 ,lat spółdzielnia nie będzie wymieniać pionów a potem i tak je sprzedam.Problemem są również rury (grzejnik) w łazience. Nie da się zamontować grzejnika drabinkowego .Obwód zamknie się u mnie (mieszkanie na parterze) i wyżej nie będzie grzało. Mimo tego ryzyka zdecydowałem się na remont i demolka już rozpoczęta.

017.jpg

018.jpg

021.jpg

022.jpg

023.jpg

Likwidacja ścianki miedzy ciemną kuchnią a pokojem poszła bardzo sprawnie bez zbicia szyb.Wszystkie te prace widoczne na zdjęciach wykonałem sam osobiście.W spółdzielni usłyszałem że ścianki działowe ich nie interesują jest to moja sprawa nie mogę jedynie ruszać ścian nośnych i rozkuwać klatki schodowej oraz podłogi i stropu.Wykułem wszystkie stare futryny Pozostały chwilowo glify nad wejściem do pokoju i kuchni z uwagi na instalację elektryczną po przyłączeniu do mieszkania nowego przyłącza trójfazowego to również zostanie zburzone. 024.jpg025.jpg026.jpg028.jpg

To już chyba wszystko co mogłem sam osobiście wykonać w tym mieszkaniu.Teraz najgorsza sprawa znalezienie firmy która dalej poprowadzi remont.Uzgodniłem już z hydraulikiem rozprowadzenie wody i wymianę grzejników.O dziwo spółdzielnia bez problemu zgodziła się na spuszczenie wody w CO na 1 dzień i to bez jakichkolwiek opłat.Kolejnym etapem będzie wymiana instalacji elektrycznej. Jest już gotowy projekt zabudowy kuchni. zabudowa kuchenna.jpgzabudowa kuchenna (2).jpg

Zanim wybierzesz ekipę przeczytaj nasz temat. trafiliśmy na partaczy kompletnych. Jeśli jesteś z Łodzi podamy Ci ich namiar żebyś na nich nie trafił.

Z naszego doświadczenie wymagaj dokładnej wyceny - później okazuje się, że nawalony na 2 cm klej do płytek jest liczony jako wylewka pod płytki a wygładzona i wyprostowana przez fachowca kartongipsem ściana pęka bo blok pracuje. wymagaj dokładnego opisu czynności jakie będą wykonane. Gdybyśmy mogli robić ten remont jeszcze raz to bralibymy do każej rzeczy osobną ekipę.

/Link do tematu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207465-remont-mieszkania-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-prawid%C5%82owo%C5%9Bci-wykoania-prac-przez-pseudoekspert%C3%B3w

link do strony o naszym remoncie:

http://www.krisssbrud.cba.pl

Dzięki z podpowiedz własnie tak myślałem . Na razie dogadałem się z hydraulikiem i będzie robił od nowa rozprowadzenie wody w plastiku, przeniesie wodomierze po umywalkę w łazience,podłączenie wody do spłuczki zrobi podłączenia w kuchni pod zlew zmywarkę i pralkę wymieni dwa grzejniki w pokojach i zlikwiduje rurkę na ścianie w przedpokoju.Wycenił tą robociznę na 800z plus materiał.Nie wiem czy to jest drogo czy nie wstępnie zgodziłem się na tą wycenę.Do dalszych prac będę szukał wykonawców osobno.Elektryk ma przyjść w przyszłym tygodniu i zrobić wycenę ma również załatwić formalności związane z odbiorem przez zakład energetyczny i zwiększeniem przydziału mocy.Jest to pracownik zakładu energetycznego podobnie hydraulik jest ze spółdzielni.

A co ma twoje mieszkanie w tym mieszkaniu z podatkiem??? Nie mozesz go sprzedac w ciagu 5 lat...

A pytales sie w spoldzielni, czy jest szansa i kiedy na wymiane pionow?

To nie chodzi tylko o wymiane pionow tylko o to ze te piony beda robione w innym miejscu.

A jestes pewien, ze bedziesz mogl zainstalowac tzw. "sile"? Bo u mnie nie bylo szans...

Widze, ze robisz remont, ale jesli chodzi o lazienke i kuchnie to wpuszczasz sie w wydatki, a potem i tak bedzie rozwalanka tego wszystkiego.

Nie mogę wynająć tego mieszkania bo to darowizna jak sprzedam lub wynajmę zapłacę podatek. Dwa nie są mi potrzebne więc zrobię je tak żeby można było mieszkać dotychczasowe wynajmę a to po 5 latach sprzedam.W spółdzielni usłyszałem że blok jest po remoncie ( ocieplony zrobione piony CO i założone ciepłomierze) i w najbliższym czasie nic nie planują tam robić chyba że będzie awaria ale tego nie da się przewidzieć.Elektryk był i powiedział że jeszcze trzy siły na tej linii da sie podłączyć Nie chcę dużej mocy 5-6KW na fazę wystarczy teraz jest 4 to trochę mało no i jedna faza podwyższenie mocy też kosztuje 150 za KW. Ze starych pionów została tylko kanalizacja woda jakiś czas temu była wymieniana.Trudno jak sie coś posypie to się rozkuje.A w takim mieszkaniu jak na pierwszych fotkach nie bardzo umiem mieszkać.

• 2 weeks później...
Niestety remont musi być wstrzymany do wiosny. Spółdzielnia nie zgodziła się na wymianę grzejników i wycięcie rurki ogrzewającej przedpokój z uwagi na porę roku cytuję,"w każdej chwili mogą być mrozy" a CO trzeba wyłączyć na 8 godzin. Spuścić wodę w CO o godz. 8 i ponownie napełnić o 15 .Trudno w najbliższych dniach zakończy się wymiana instalacji elektrycznej i czekamy do wiosny na wymianę grzejników i likwidację rurki od CO w przedpokoju. Tak na dzień dzisiejszy wygląda mieszkanie.Wyburzanie zakończone teraz już tylko odbudowa i wykańczanie.m ieszkanie 001.jpgm ieszkanie 002.jpgm ieszkanie 003.jpgm ieszkanie 005.jpgm ieszkanie 013.jpg

Nie spodziewałabym się, ze będą robic takie kłopoty! ja też wymieniałam kaloryfery jak już niekiedy grzano i nie było kłopotu poza papierologią (pisanie podań itp). ale ja mam wspólnotę a nie spółdzielnię, więc moze dlatego. na pewnym etapie moje mieszkanie wyglądało podobnie do tego, co widać na zdjeciach, ja tylko podłogi nie zrywałąm, tylko na starą położyłam panele.

Niestety pisałem papier do spółdzielni i dostałem odpowiedz że najwcześniej w marcu jak przestaną grzać. Tu nie chodzi tylko o wymianę kaloryferów bo to mógłbym ostatecznie zrobić na końcu, ale o wycięcie rurki widocznej na zdjęciach .Jest ona przyspawana do grzejnika w łazience i żeby to usunąć trzeba rozkuć ściankę do łazienki w miejscu przejścia rurki, a to trzeba zrobić przed wykończeniem łazienki.Starą podłogę usunąłem bo po wyburzeniu ścianki do kuchni okazało się że podłoga w kuchni jest 3 cm wyżej niż reszty mieszkania.całość będzie wyrównana wylewką do poziomu kuchni.To nawet lepiej bo brodzik w łazience nie będzie wystawał ponad gres. Spółdzielnia nie zgadza się na rozkuwanie podłogi i sufitu ale jak będzie wylewka to niewiele trzeba będzie rozkuć nie będę nikomu nic mówił.Jest projekt łazienki wygląda to wstępnie tak łazienka.jpgłazienka (2).jpgłazienka (3).jpg niestety pralka nie zmieściła się w tak małej łazience i poszła do zabudowy kuchennej.Może ktoś ma pomysł jak można w tak małej 205x120 łazience zmieścić jeszcze pralkę.Sedes musi stać jak na rysunku bo tam jest pionowy odpływ w podłodze.Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• 2 months później...

Witam po przerwie.

W ostatnim czasie nic specjalnie się nie dzieje w mieszkaniu więc nie bardzo jest o czym pisać.Po miesięcznym oczekiwaniu dostałem z Zakładu Energetycznego zgodę na zmianę zasilania mieszkania z jednofazowego na trójfazowe i zwiększenie mocy dostarczanej do mieszkania.Został wymieniony licznik i zabezpieczenie przedlicznikowe20121225060.jpg20121225061.jpg. Wewnątrz rozprowadzana jest instalacja elektryczna. Na razie jest tylko przygotowane miejsce do zamontowania rozdzielnicy elektrycznej20121225062.jpg Po nowym roku dalsze prace przy elektryce.