Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytyczne do weryfikacji projektów dla dopłat

KrzysztofLis2

Recommended Posts

Czy aby nie przesadzacie ? Budujecie dom dla siebie czy dla dotacji ?

buduję dla siebie, z dotacji już zrezygnowałem bo w mojej sytuacji nie warto. Walczę tylko jeszcze żeby załapać się na rodzine na swoim - czekam w tej chwili na pozwolenie

chcę żeby mój dom był jak najbardziej energooszczędny, im więcej czytam tym bardziej jestem przekonany do betonu komórkowego + właśnie styropian 20

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem innego zdania,GWC wg mnie nie przynosi żadnych korzyści,chociaż mam u siebie GWC rurowy i jego koszt to 600zł ale było to pod wpływem chwili,na dzisiaj nawet palcem bym nie tyknął w sprawie GWC ;)

Bartosz to wg mnie pomyłka,cenowa jak i technlogiczna ;)

Możesz napisać dlaczego rurowy nie sprawdził się u Ciebie

buduję dla siebie, z dotacji już zrezygnowałem bo w mojej sytuacji nie warto. Walczę tylko jeszcze żeby załapać się na rodzine na swoim - czekam w tej chwili na pozwolenie

chcę żeby mój dom był jak najbardziej energooszczędny, im więcej czytam tym bardziej jestem przekonany do betonu komórkowego + właśnie styropian 20

wcale się nie dziwie ze zrezygnowałeś, widziałeś ile rzeczy trzeba przy tym załatwić i dopilnować? I na dodatek nie masz żadnej gwarancji, ze dotacje otrzymasz ;p http://z500.pl/doplaty-nf15-i-nf40-czy-to-sie-oplaca

Edytowane przez martyna8

wcale się nie dziwie ze zrezygnowałeś, widziałeś ile rzeczy trzeba przy tym załatwić i dopilnować? I na dodatek nie masz żadnej gwarancji, ze dotacje otrzymasz ;p/QUOTE]

"budowa domu według wymagań NFOŚiGW zwiększa koszty budowy o 100-200 tys.zł." - ktoś się chyba o jedno zero pomylił

Edytowane przez joliska

Nie widzę też wcześniej określonych wymaganych grubości ocieplenia w przegrodach.

Czyżby Wymagania ewaluowały w dobrym kierunku?

Jeszcze ze 2x mniej formalności i zacznie to mieć sens!

Szanowni MOCODAWCY, którzy to czytacie,

Istotą doskonałości produktu jest jego prostota.

Edytowane przez gosciu01

Witam,

Widać że na naszym podwórku każda ideę można spieprzyć. Byłem na konferencji modernizacji budynków w Krakowie, gdzie sporo wykładów miał prezes Instytutu Budownictwa Pasywnego pan Schlagowski i odnoszę wrażenie że prościej było by uzyskać certyfikat instytutu w Darmstadt niż dostać naszą dotację... Poza tym po raz kolejny w rozprowadzanie dotacji zaangażowane są banki, co juz zakrawa o Strasburg. Czyżbyśmy mieli zbyt mało urzędników że nie możemy tych pieniędzy rozdysponować poza bankami? Ostatnio spotkałem się z osobą która chciała wziąć dotacje na solary i tu również jest wymagane błogosławione pośrednictwo banków. Problem był taki że klient akurat stracił pracę więc... stracił również zdolność kredytową. Gotówki ma na tyle żeby kupić solary za swoje ale czy chodzi tu o to żeby dotacje dawać tylko tym co mają pieniądze? A raczej zdolność kredytową. Inna sprawa że wzięcie kredytu pożera kolejne kilka procent dotacji robiąc inwestycję w solary jeszcze mniej opłacalną... Przy dopłatach NF40 pocieszające jest przynajmniej to że takie domy dzisiaj opłacają się już nawet bez dopłaty więc nawet jak z tych głośnych 30k zostanie klientowi realnie kilkanaście to jest to zawsze jakiś pieniądz...

Warto zauważyć, że wymóg COP dla pomp ciepła to 3,5 więc odpadają pompy powietrzne, które średnioroczny mają z tego co mi wiadomo ok. 3.

Ale już gaz płynny, olej opałowy czy piece elektryczne można stosować...

Nie wzięto też pod uwagę możliwości zastosowania gazowych, czy absorbcyjnych pomp ciepła, które także mają znacznie niższe COP.

• 3 weeks później...

Jeżeli zrobisz z Ytonga 24 cm, to przy styropianie 20 cm, ale za to tańszym bo lambda = 0,04, będziesz już miał U=0,138.

Ale jeżeli dasz lepszy styropian, to będziesz mógł zejść jeszcze o kilka centymetrów z jego grubości.

Dzięki temu możesz zamknąć całą grubość ściany poniżej 40 cm.

Jeżeli nie lubisz mieszkać w zamku z oknami strzelniczymi - to warto iść w tę stronę: beton komórkowy + grafitowy styropian o niskim lambda.

Jakbyś potrzebował coś szczegółowo sprawdzić - pisz na priva.

Jeżeli zrobisz z Ytonga 24 cm, to przy styropianie 20 cm, ale za to tańszym bo lambda = 0,04, będziesz już miał U=0,138.

Jeśli chodzi o przenikanie ciepła, to 20 cm silikatu = 1 cm styropianu. Bloczki mają z reguły 15 MPa. Czy istnieje jakikolwiek racjonalny argument za stosowaniem 24 cm zamiast 18 w parterowym domu jednorodzinnym? Bo mniejsza akumulacja czy 1 decybel racjonalnymi argumentami nie są.

W całości zgadzam się z 'gosci01'

Opracowanie przez KAPE S.A to chyba organizacja dążąca do monopolu na wykonywanie takich analiz. Opracowanie nie zawiera żadnych ciekawych przemyśleń wszystko na zasadzie wytnij wklej a zapewne otrzymali na to grube pieniądze. Jakaś prosta analiza graficzna mostków w programie Therm (darmowy można pobrać na stronie MIT) Analiza przykładowych budynków wykonana przy pomocy programu, a więc nie ma pewności czy zgodnie z podawanymi normami. Budynek energooszczędny można wykonać dla szczelności n50=4 [1/h] i wtedy zgodnie z norma nie musimy mieć drogich badań. Te wytyczne to typowy produkt ukierunkowany na zysk o niskim poziomie naukowym

Witam

To mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Odnośnie wymagań to niestety pozostaje dużo niejasności i problemów do doprecyzowania.

1. Strop np. nad parterem tam jest beton o przewodnictwie 1,7 a np. gdy budujemy z betonu komórkowego to ma on np. 0,21 - ich założenia. I pytanie jak ocieplimy 20 centymetrów styro to starcza ale już gdy styro styka się ze stropem to nie, mostek a takie nie może być

2. U ściany zewnętrznej czy dotyczy też ściany piwnicy jeśli taką planujemy, W takim przypadku okazuje się że piwnicę musimy ocieplić bardziej niż inne ściany wynika to z tego że bloczek betonowy przewodnictwo 1,7

Problemów jest znacznie więcej a weryfikatorów brak żeby było kogo zapytać.

Tak myślę nad spełnieniem tych wymagań bo jestem na etapie początków projektu ale start tego programu zmusza do odczekania jeszcze kilku miechów by te nieścisłości dopracowano, szkoda wywalać kasy a później ktoś powie że niestety nie spełniło się jakiegoś wymagania. Z racji że jestem w strefie klimatycznej IV to wymagania mam dla standardu NF40 prawie jak dla pasywnego. Prosta sprawa proszę znaleźć okna spełniające 0,8 - wiem już kilka firm robi ale ciekawie ile kosztują. Pomijając fakt że nie wiem czy istnieje okno do piwnicy spełniające ten standard.

Pozdrawiam

Nie twierdzę że nie opłaca się doinwestować w lepsze ocieplenie i w ogóle tylko trochę irytujący jest fakt że jak to wszystko w Polsce wszystko się robi za późno. Program oficjalnie od 2013 a tu nie wiadomo jakie banki będą brały w tym udział, kto będzie weryfikatorem też nie a musi on sprawdzić projekt przed kredytem.

W tamtym roku brat zamieszkał w nowym domu, który w dużej mierze pomagałem robić więc doświadczenie już jakieś jest, teraz tylko przyglądam się wymaganiom i patrzę ile trzeba więcej by spełnić wymagania i jak to się przedstawia w cenie.

Co do okna to wiem ze są nawet ostatnio reklama mi wpadła znanej firmy - jak się dzisiaj wyrobię to sprawdzę ile za okno przykładowe aczkolwiek spełnienie dla całego okna 0,8 nie jest takie proste. Z racji braku weryfikatorów muszę sam doszkolić się jak się liczy i po kolei dla każdego okna obliczyć czy wychodzi.

Co do okna to wiem ze są nawet ostatnio reklama mi wpadła znanej firmy - jak się dzisiaj wyrobię to sprawdzę ile za okno przykładowe aczkolwiek spełnienie dla całego okna 0,8 nie jest takie proste. Z racji braku weryfikatorów muszę sam doszkolić się jak się liczy i po kolei dla każdego okna obliczyć czy wychodzi.

Z oknami prosta sprawa, wszystko będzie w specyfikacji technicznej którą musisz dostarczyć (patrz niżej),

"Aprobaty techniczne dotyczących zastosowanych ram okiennych, szyb i drzwi zewnętrznych oraz materiałów technicznych potwierdzające spełnienie wymagań dotyczących wartości współczynnika przewodzenia ciepła ramy Uf, W/m2K, współczynnika przewodzenia ciepła szyby Ug, W/m2K i wartości liniowego współczynnika przenikania ciepła Ψg, W/mK dla zastosowanej ramki dystansowej"

Właśnie sprawa nie jest prosta ponieważ w aprobacie technicznej będą trzy wartości jakie dane okno spełnia a my ewentualnie weryfikator kiedy już ustalą kto nimi będzie dostanie tą przyjemność za pieniążki oczywiście policzenia Uw i sprawdzenia czy każde pojedyncze okno spełnia dla NF40 i mojej IV strefy klimatycznej Uw<0,8

Policzyłem okno 0,5x0,7m przy myślę niezłych założeniach Uf=0,9 Ug=0,5 Ramka 0,032 i wyszło mi UW=0,9 wiec przepraszam okna takiego nie mogę posiadać, Powierzchnia szyby do ramy jest zbyt mała.

Powierzchnia szyby do ramy jest zbyt mała.

... wrr, czyli od pólnocy trzeba walic wielkie okna?

żeby zaoszczędzic na energii chciałem

zredukować wielkość niektórych okien od PN

chciałem garaż nieogrzewany, z jakąś tania bramą a podobno nie można...

psu na bude te doplaty....