papi240 05.12.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Czy aby nie przesadzacie ? Budujecie dom dla siebie czy dla dotacji ? buduję dla siebie, z dotacji już zrezygnowałem bo w mojej sytuacji nie warto. Walczę tylko jeszcze żeby załapać się na rodzine na swoim - czekam w tej chwili na pozwolenie chcę żeby mój dom był jak najbardziej energooszczędny, im więcej czytam tym bardziej jestem przekonany do betonu komórkowego + właśnie styropian 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 05.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Jestem innego zdania,GWC wg mnie nie przynosi żadnych korzyści,chociaż mam u siebie GWC rurowy i jego koszt to 600zł ale było to pod wpływem chwili,na dzisiaj nawet palcem bym nie tyknął w sprawie GWC Bartosz to wg mnie pomyłka,cenowa jak i technlogiczna Możesz napisać dlaczego rurowy nie sprawdził się u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 07.12.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) buduję dla siebie, z dotacji już zrezygnowałem bo w mojej sytuacji nie warto. Walczę tylko jeszcze żeby załapać się na rodzine na swoim - czekam w tej chwili na pozwolenie chcę żeby mój dom był jak najbardziej energooszczędny, im więcej czytam tym bardziej jestem przekonany do betonu komórkowego + właśnie styropian 20 wcale się nie dziwie ze zrezygnowałeś, widziałeś ile rzeczy trzeba przy tym załatwić i dopilnować? I na dodatek nie masz żadnej gwarancji, ze dotacje otrzymasz ;p http://z500.pl/doplaty-nf15-i-nf40-czy-to-sie-oplaca Edytowane 11 Grudnia 2012 przez martyna8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delta9 07.12.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) wcale się nie dziwie ze zrezygnowałeś, widziałeś ile rzeczy trzeba przy tym załatwić i dopilnować? I na dodatek nie masz żadnej gwarancji, ze dotacje otrzymasz ;p/QUOTE] "budowa domu według wymagań NFOŚiGW zwiększa koszty budowy o 100-200 tys.zł." - ktoś się chyba o jedno zero pomylił Edytowane 8 Grudnia 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 10.12.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 nie wiem, czy zauważyliście, ale w wytycznych na stronie NFOŚiGW do spełnienia dla osiągnięcia parametów NF15 i NF40 nie ma już współczynnika A/V < 0,7.Parametr został, wygląda na to, pominięty http://www.nfosigw.gov.pl/download/gfx/nfosigw/pl/nfoopisy/803/1/1/wytyczne_do_pp.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 10.12.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Nie widzę też wcześniej określonych wymaganych grubości ocieplenia w przegrodach. Czyżby Wymagania ewaluowały w dobrym kierunku?Jeszcze ze 2x mniej formalności i zacznie to mieć sens! Szanowni MOCODAWCY, którzy to czytacie, Istotą doskonałości produktu jest jego prostota. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunlop 13.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam,Widać że na naszym podwórku każda ideę można spieprzyć. Byłem na konferencji modernizacji budynków w Krakowie, gdzie sporo wykładów miał prezes Instytutu Budownictwa Pasywnego pan Schlagowski i odnoszę wrażenie że prościej było by uzyskać certyfikat instytutu w Darmstadt niż dostać naszą dotację... Poza tym po raz kolejny w rozprowadzanie dotacji zaangażowane są banki, co juz zakrawa o Strasburg. Czyżbyśmy mieli zbyt mało urzędników że nie możemy tych pieniędzy rozdysponować poza bankami? Ostatnio spotkałem się z osobą która chciała wziąć dotacje na solary i tu również jest wymagane błogosławione pośrednictwo banków. Problem był taki że klient akurat stracił pracę więc... stracił również zdolność kredytową. Gotówki ma na tyle żeby kupić solary za swoje ale czy chodzi tu o to żeby dotacje dawać tylko tym co mają pieniądze? A raczej zdolność kredytową. Inna sprawa że wzięcie kredytu pożera kolejne kilka procent dotacji robiąc inwestycję w solary jeszcze mniej opłacalną... Przy dopłatach NF40 pocieszające jest przynajmniej to że takie domy dzisiaj opłacają się już nawet bez dopłaty więc nawet jak z tych głośnych 30k zostanie klientowi realnie kilkanaście to jest to zawsze jakiś pieniądz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 14.12.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Warto zauważyć, że wymóg COP dla pomp ciepła to 3,5 więc odpadają pompy powietrzne, które średnioroczny mają z tego co mi wiadomo ok. 3.Ale już gaz płynny, olej opałowy czy piece elektryczne można stosować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanko 20.12.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Warto zauważyć, że wymóg COP dla pomp ciepła to 3,5 więc odpadają pompy powietrzne, które średnioroczny mają z tego co mi wiadomo ok. 3. Ale już gaz płynny, olej opałowy czy piece elektryczne można stosować...Nie wzięto też pod uwagę możliwości zastosowania gazowych, czy absorbcyjnych pomp ciepła, które także mają znacznie niższe COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 07.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 YTONG 48cm (U19) niestety nie spełnia wymagań NF40 tj. U15 A może cieńszy ytong i grubszy styropian? Jest tu jakaś zasada? A może ktoś jest w stanie doradzić jak to zrobić, żeby w portfelu więcej zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.01.2013 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Zrezygnować z Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 08.01.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Chodzi o to aby spełnić parametr NFOŚ U=0,15. Jakieś merytoryczne propozycje jaki materiał, jaka warstwa styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optimal 09.01.2013 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jeżeli zrobisz z Ytonga 24 cm, to przy styropianie 20 cm, ale za to tańszym bo lambda = 0,04, będziesz już miał U=0,138.Ale jeżeli dasz lepszy styropian, to będziesz mógł zejść jeszcze o kilka centymetrów z jego grubości. Dzięki temu możesz zamknąć całą grubość ściany poniżej 40 cm. Jeżeli nie lubisz mieszkać w zamku z oknami strzelniczymi - to warto iść w tę stronę: beton komórkowy + grafitowy styropian o niskim lambda.Jakbyś potrzebował coś szczegółowo sprawdzić - pisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jeżeli zrobisz z Ytonga 24 cm, to przy styropianie 20 cm, ale za to tańszym bo lambda = 0,04, będziesz już miał U=0,138. Jeśli chodzi o przenikanie ciepła, to 20 cm silikatu = 1 cm styropianu. Bloczki mają z reguły 15 MPa. Czy istnieje jakikolwiek racjonalny argument za stosowaniem 24 cm zamiast 18 w parterowym domu jednorodzinnym? Bo mniejsza akumulacja czy 1 decybel racjonalnymi argumentami nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 11.01.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Czytaliście? Spory kawał ciekawej, choć miejscami kontrowersyjnej, lektury. http://www.nfosigw.gov.pl/gfx/ees/userfiles/files/inteligentne_sieci_energetyczne/wytyczne_do_programu_domow_energooszczednych.pdf W całości zgadzam się z 'gosci01' Opracowanie przez KAPE S.A to chyba organizacja dążąca do monopolu na wykonywanie takich analiz. Opracowanie nie zawiera żadnych ciekawych przemyśleń wszystko na zasadzie wytnij wklej a zapewne otrzymali na to grube pieniądze. Jakaś prosta analiza graficzna mostków w programie Therm (darmowy można pobrać na stronie MIT) Analiza przykładowych budynków wykonana przy pomocy programu, a więc nie ma pewności czy zgodnie z podawanymi normami. Budynek energooszczędny można wykonać dla szczelności n50=4 [1/h] i wtedy zgodnie z norma nie musimy mieć drogich badań. Te wytyczne to typowy produkt ukierunkowany na zysk o niskim poziomie naukowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 16.01.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Odnośnie wymagań to niestety pozostaje dużo niejasności i problemów do doprecyzowania.1. Strop np. nad parterem tam jest beton o przewodnictwie 1,7 a np. gdy budujemy z betonu komórkowego to ma on np. 0,21 - ich założenia. I pytanie jak ocieplimy 20 centymetrów styro to starcza ale już gdy styro styka się ze stropem to nie, mostek a takie nie może być2. U ściany zewnętrznej czy dotyczy też ściany piwnicy jeśli taką planujemy, W takim przypadku okazuje się że piwnicę musimy ocieplić bardziej niż inne ściany wynika to z tego że bloczek betonowy przewodnictwo 1,7 Problemów jest znacznie więcej a weryfikatorów brak żeby było kogo zapytać. Tak myślę nad spełnieniem tych wymagań bo jestem na etapie początków projektu ale start tego programu zmusza do odczekania jeszcze kilku miechów by te nieścisłości dopracowano, szkoda wywalać kasy a później ktoś powie że niestety nie spełniło się jakiegoś wymagania. Z racji że jestem w strefie klimatycznej IV to wymagania mam dla standardu NF40 prawie jak dla pasywnego. Prosta sprawa proszę znaleźć okna spełniające 0,8 - wiem już kilka firm robi ale ciekawie ile kosztują. Pomijając fakt że nie wiem czy istnieje okno do piwnicy spełniające ten standard. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 16.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Nie twierdzę że nie opłaca się doinwestować w lepsze ocieplenie i w ogóle tylko trochę irytujący jest fakt że jak to wszystko w Polsce wszystko się robi za późno. Program oficjalnie od 2013 a tu nie wiadomo jakie banki będą brały w tym udział, kto będzie weryfikatorem też nie a musi on sprawdzić projekt przed kredytem. W tamtym roku brat zamieszkał w nowym domu, który w dużej mierze pomagałem robić więc doświadczenie już jakieś jest, teraz tylko przyglądam się wymaganiom i patrzę ile trzeba więcej by spełnić wymagania i jak to się przedstawia w cenie.Co do okna to wiem ze są nawet ostatnio reklama mi wpadła znanej firmy - jak się dzisiaj wyrobię to sprawdzę ile za okno przykładowe aczkolwiek spełnienie dla całego okna 0,8 nie jest takie proste. Z racji braku weryfikatorów muszę sam doszkolić się jak się liczy i po kolei dla każdego okna obliczyć czy wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 16.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Co do okna to wiem ze są nawet ostatnio reklama mi wpadła znanej firmy - jak się dzisiaj wyrobię to sprawdzę ile za okno przykładowe aczkolwiek spełnienie dla całego okna 0,8 nie jest takie proste. Z racji braku weryfikatorów muszę sam doszkolić się jak się liczy i po kolei dla każdego okna obliczyć czy wychodzi. Z oknami prosta sprawa, wszystko będzie w specyfikacji technicznej którą musisz dostarczyć (patrz niżej), "Aprobaty techniczne dotyczących zastosowanych ram okiennych, szyb i drzwi zewnętrznych oraz materiałów technicznych potwierdzające spełnienie wymagań dotyczących wartości współczynnika przewodzenia ciepła ramy Uf, W/m2K, współczynnika przewodzenia ciepła szyby Ug, W/m2K i wartości liniowego współczynnika przenikania ciepła Ψg, W/mK dla zastosowanej ramki dystansowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 17.01.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Właśnie sprawa nie jest prosta ponieważ w aprobacie technicznej będą trzy wartości jakie dane okno spełnia a my ewentualnie weryfikator kiedy już ustalą kto nimi będzie dostanie tą przyjemność za pieniążki oczywiście policzenia Uw i sprawdzenia czy każde pojedyncze okno spełnia dla NF40 i mojej IV strefy klimatycznej Uw<0,8Policzyłem okno 0,5x0,7m przy myślę niezłych założeniach Uf=0,9 Ug=0,5 Ramka 0,032 i wyszło mi UW=0,9 wiec przepraszam okna takiego nie mogę posiadać, Powierzchnia szyby do ramy jest zbyt mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 17.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Powierzchnia szyby do ramy jest zbyt mała. ... wrr, czyli od pólnocy trzeba walic wielkie okna? żeby zaoszczędzic na energii chciałem zredukować wielkość niektórych okien od PN chciałem garaż nieogrzewany, z jakąś tania bramą a podobno nie można... psu na bude te doplaty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts