Ostap 17.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 no niestety okna są rozliczane jako pojedyncze a nie np. że po obliczeniu dla wszystkich okien ma wyjść określona wartość MS ma kalkulator dla swoich okiem i wychodzi że w piwnicy mogę mieć fixy ale o wymiarach 1x0,5 m wtedy Uw wychodzi 0,803 - jak na teraz temat nierozwiązany. A wszystko dlatego że mieszkam w w strefie klimatycznej IV czy aż o całe 0,5 stopnia zimniej jest u mnie niż w Warszawie średniorocznie Bramę bez problemu znajdziesz no może trochę droższą pozostaje problem nieogrzewanego garażu jak to policzą i czy przypadkiem nie okaże się że musisz na jego ścianie dać styro od domu, a nie daj Bóg byś miał pokój nad garażem bo wtedy styro w podłogę musisz dawać jak na podłodze na gruncie u mnie 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 17.01.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 z pobieżnego przejżenia wynika, że wytyczne NF40 nie dopuszczają " zwykłych (szyby 1,1?) " okien od południa - gdzieś czytałem, że takie okna generują większy zysk energetyczny od okien "cieplejszych"? Czy w kalkulacjach parametrów okien (do NF40) uwzglednia sie rolety? pozdr., Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 17.01.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 W wytycznych są podane graniczne Uw całego okna a te dla strefy klimatycznej I-III wynosi 1. W oknach to szyby są cieplejsze niż ramy więc stosując szybę Ug=1,1 nie jesteś w stanie spełnić wymagań, więc odpada z automatu.Wymaganiem obligatoryjnym jest U całego okna o roletach nie ma mowy - możesz mięć nikt nie zabrania ale nie są wliczane do wymagań ani nie dostaniesz możliwości niespełnienia Uw dlatego że masz rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 18.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Powierzchnia szyby do ramy jest zbyt mała. Nie widziałem aby stosunek wielkości rama/szyba, był gdzieś określony jako kryterium, a może jestem w błędzie? Planuję nie ogrzewaną wiatę zamiast garażu, nigdzie nie widziałem wzmiankii na ten temat, jakieś pomysł jak może zostać to zakwalifikowane? Bo garaż chyba jest jednak opcjonalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 18.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Stosunek wielkości szyby do ramy nie jest kryterium, ale to od tego stosunku zależy U całego okna gdyż pakiet szybowy i rama mają inne przenikalności.Wystarczy że wiata o ile ma być obok domu będzie odpowiednio oddzielona od domu i pozostanie ona bez związku z dotacją i wymogami domu. Jeśli będzie stała przy domu to wiadomo jej połączenie z domem w jakikolwiek sposób nie będzie mogła powodować mostków cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 19.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Wystarczy że wiata o ile ma być obok domu będzie odpowiednio oddzielona od domu i pozostanie ona bez związku z dotacją i wymogami domu. Jeśli będzie stała przy domu to wiadomo jej połączenie z domem w jakikolwiek sposób nie będzie mogła powodować mostków cieplnych. Chcę zrobić wiatę, która będzie stykała się z domem, z bezpośrednim przejście z domu. Ma to być otwarta wiata, bez zamykanych drzwi. Sądząc po tym co napisałeś, takie rozwiązanie przekreśla całe przedsięwzięcie zwane dotacja NFOŚIGW. Jak to w takiej sytuacji ogarnąć, aby był wilk syty i owieczka w jednym kawałku:???: ENDO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 19.01.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Drzwi prowadzące do wiaty będą musiały spełniać wymogi U maks 1,3 a same przystawienie wiaty do domu nie może powodować nadmiernych mostków cieplnych - należy to odpowiednio rozwiązać na etapie projektowym a później wykonać dobrze i dotację oczywiście można dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jassica 04.02.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 czy jak buduję dom bez kredytu to moge dostać dofinansowanie ?niegdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.Acha, budowa będzie metodą gospodarczą - czy moje ekipy będa umiały tak "poukładac " moje cegły, ze będą spełniały te wszystkie standarty energooszczędności ? Zakladając oczywiście, ze zainwestuję w te wszystke produkty EKO - pompa ciepła, solary, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.02.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 czy jak buduję dom bez kredytu to moge dostać dofinansowanie ? niegdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Acha, budowa będzie metodą gospodarczą - czy moje ekipy będa umiały tak "poukładac " moje cegły, ze będą spełniały te wszystkie standarty energooszczędności ? Zakladając oczywiście, ze zainwestuję w te wszystke produkty EKO - pompa ciepła, solary, itp. Słabo szukałaś : http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/najczesciej-zadawane-pytania/ To czy będą umieli to zrobić zależy od tego, kogo wybierzesz. Dużą rolę do spełnienia ma tu projektant, kierownik budowy lub ew. inspektor nadzoru. Czy projekt spełnia wymogi dowiesz się od weryfikatora (oczywiście nie za darmo). Inny weryfikator sprawdzi wykonanie robót - także za Twoje pieniądze. Dofinansowanie dostaniesz dopiero po pozytywnej weryfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 05.02.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Czy ktoś może mi udzielić merytorycznej odpowiedzi na temat tego czy w chwili obecnej istnieje na polskim rynku REKU wpisujący się w wymagania NF40? Mi się nie udało znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLB1517 22.02.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Czy ktoś może mi udzielić merytorycznej odpowiedzi na temat tego czy w chwili obecnej istnieje na polskim rynku REKU wpisujący się w wymagania NF40? Mi się nie udało znaleźć Mój instalator polecił mi stronę Passivhaus Institut z bazą certyfikatów rekuperatorów http://passiv.de/en/03_certification/01_certification_components/01_component_database.htm. Czy taki certyfikat będzie wystarczał weryfikatorowi, niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunlop 22.02.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Czy ktoś może mi udzielić merytorycznej odpowiedzi na temat tego czy w chwili obecnej istnieje na polskim rynku REKU wpisujący się w wymagania NF40? Mi się nie udało znaleźć Jeszcze czekam na odpowiedż ale powinien spełniać Paul... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunlop 22.02.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam,Program miał ruszyć na początku roku, jest koniec lutego i dalej więcej pytań niż konkretów... Czy już cokolwiek wiadomo na temat weryfikatorów - czy będzie jakaś lista, czy będzie się ich wybierać samemu czy dostanie się z przydziału?? Nigdzie nie znalazłem info...Klient planuje budowę małego domu i chciałby go zrobić w standardzie NF15. Przy bardzo dobrych parametrach reku, ocieplenia, stolarki itp nie warto inwestować w instalację c.o. - powinna w zupełności wystarczyć nagrzenica na wentylacji czy ewentualnie małe grzejniki elektryczne. Problem w tym że instalacja c.o. musi mieć automatykę pogodową.... Z tego co czytam ten dokument to jest tu masa bzdur, dużo niewiadomych i wygląda na to że został napisany pod konkretne firmy. Wentylacja mechaniczna ma mieć pobór mocy <0,4W / (m3/h), z krajowych producentów chyba nikt nie spełnia...Z tego co rozumiem dokument nie ma tu żadnych odstępstw? I tak jak ktoś pisał okna muszą być całkiem spore żeby U<0,8, więc od północy również - totalna bzdura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 23.02.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam, Wentylacja mechaniczna ma mieć pobór mocy <0,4W / (m3/h), z krajowych producentów chyba nikt nie spełnia... Z tego co rozumiem dokument nie ma tu żadnych odstępstw? I tak jak ktoś pisał okna muszą być całkiem spore żeby U<0,8, więc od północy również - totalna bzdura... . noż sie w kieszeni otwiera. Ktoś sie nieźle opisał a pewnie dałaoby sie to rozsądnie opisać zaoptrzebowaniem energii + kilka zastrzeżeń, ale może płacili od wiersza Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam, Program miał ruszyć na początku roku, jest koniec lutego i dalej więcej pytań niż konkretów... Czy już cokolwiek wiadomo na temat weryfikatorów - czy będzie jakaś lista, czy będzie się ich wybierać samemu czy dostanie się z przydziału?? Nigdzie nie znalazłem info... Klient planuje budowę małego domu i chciałby go zrobić w standardzie NF15. Przy bardzo dobrych parametrach reku, ocieplenia, stolarki itp nie warto inwestować w instalację c.o. - powinna w zupełności wystarczyć nagrzenica na wentylacji czy ewentualnie małe grzejniki elektryczne. Problem w tym że instalacja c.o. musi mieć automatykę pogodową.... Z tego co czytam ten dokument to jest tu masa bzdur, dużo niewiadomych i wygląda na to że został napisany pod konkretne firmy. Wentylacja mechaniczna ma mieć pobór mocy <0,4W / (m3/h), z krajowych producentów chyba nikt nie spełnia... Z tego co rozumiem dokument nie ma tu żadnych odstępstw? I tak jak ktoś pisał okna muszą być całkiem spore żeby U<0,8, więc od północy również - totalna bzdura... Listy weryfikatorów faktycznie jeszcze nie ma. Z dokumentów opublikowanych na stronie NFOŚiGW wynika, że weryfikatorów będzie zatrudniał inwestor i będzie mógł ich wybrać z listy opublikowanej przez banki biorące udział w programie. Lista ta podobno ma być opublikowana na stronie Związku Banków Polskich http://www.zbp.pl/index.php (takiej informacji udzielono mi telefonicznie w NFOŚiGW). Jednak zanim do akcji wkroczy weryfikator, musi być przygotowany projekt budowlany, projekty wykonawcze i opracowana charakterystyka energetyczna budynku. Wszystkie te dokumenty muszą spełniać wytyczne opublikowane przez NFOŚiGW. Zgadzam się z tym, że wiele wytycznych jest zupełnie nielogicznych i wręcz szkodliwych dla całego programu. Podejrzewam, że będą one skorygowane, ale jaki będzie ich ostateczny kształt, to trudno przewidzieć. Widzę tu sporą rolę projektantów i osób sporządzających charakterystykę energetyczną budynków ubiegających się o dofinansowanie. To ich wnioski (konkretne, bo wynikające z praktyki projektowej i obliczeń), kierowane do NFOŚiGW mogą spowodować zmiany w wytycznych. Weryfikatorzy będą mieli już ułatwione zadanie - łatwiej sprawdzić projekt i charakterystykę energetyczną, niż opracować ją od podstaw. Na razie jestem w trakcie opracowania dokumentacji projektowej i charakterystyki energetycznej dla budynku, którego inwestor chce ubiegać się o dofinansowanie. Na pewno z tego opracowania wyjdzie sporo wniosków, które przekażę do NFOŚiGW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 23.02.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mimo początkowego zapału, z biegiem czasu mój entuzjazm do całego programu wylądował w okolicach zera....Mój projektant odradza mi ewentualną walkę o dotację ze względu na projekty wykonawcze, których charakterystyka spowoduje wydłużenie prac nad projektem oraz dodatkowe koszty. Cała reszta to sporo niewiadomych, a trzeba pamiętać, że gra toczy tak naprawdę o kilka tysięcy "na czysto" i przy dobrych wiatrach rezygnuję z dotacji, nie rezygnuję z 40 kwh/(m2*rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 25.02.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czemu zakładacie że macie na tym zarobić? Nie oto w tym chodzi. Wystarczy, że wyjdziemy na zero a zyska się na ogrzewaniu. Z takim podejściem rzeczywiście nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czemu zakładacie że macie na tym zarobić? Nie oto w tym chodzi. Wystarczy, że wyjdziemy na zero a zyska się na ogrzewaniu. Z takim podejściem rzeczywiście nie ma sensu. Ale tu nikt nie chce na tym zarobić. Mówię oczywiście o inwestorach w przeciwieństwie do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
More86 25.02.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Mimo początkowego zapału, z biegiem czasu mój entuzjazm do całego programu wylądował w okolicach zera....Mój projektant odradza mi ewentualną walkę o dotację ze względu na projekty wykonawcze, których charakterystyka spowoduje wydłużenie prac nad projektem oraz dodatkowe koszty. Cała reszta to sporo niewiadomych, a trzeba pamiętać, że gra toczy tak naprawdę o kilka tysięcy "na czysto" i przy dobrych wiatrach rezygnuję z dotacji, nie rezygnuję z 40 kwh/(m2*rok) Niestety doszedłem do tego samego wniosku. Program jest praktycznie skierowany do osób zamożnych, które chętnie dopłacą za lepsze materiały i dodatkową automatyką. Nie ma żadnego odniesienia do programu "Rodzina na swoim" - a przecież początkowo był przedstawiany jako jego zamiennik. Sama idea dopłat w formie kredytu jest już debilizmem. Wyliczenia na poprzednich stronach wyglądają sensownie więc nie będę ich powtarzał, ale wg. mnie, na dzień dzisiejszy za kwotę 30k zł dopłaty dostajemy lepszy rekuperator i oszczędności może w granicach 100-200zł rocznie. Strach przed ewentualnymi dodatkowymi kosztami i wydłużeniem prac skutecznie zniechęci inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 06.03.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ale to i tak szczegół, kilka miesięcy po hucznym "otwarciu" programu dopiero teraz zaczynają szukać kryteriów na stworzenie listy weryfikatorów Więc luzik, za szybko te dopłaty nam nie grożą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts