odlo78 11.09.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witam, Mam kocioł Wolfa 20/120, z zintegrowanym zasobnikiem do grzania wody. W domu wszędzie podłogówka z wyjątkiem 4 grzejników (2 drabinki w łazienkach,2 grzejniki w pom gosp ). Zauważyłam że drabinki są często ciepłe mimo iż piec jest w funkcji grzanie tylko cwu. Zarówno pan hydraulik jak i spece od pieca zapewniali mnie że przepuszczane są tylko minimalne ilości ciepła i tylko na drabinki ze względu na to, iż zapotrzebowanie jest b małe porównaniu do produkcji (mocy ?). Gaz ze zbiornika.Ale podłogówka tez mi się wydaje ciepła, zrobiłam testy wyłączając piec i temp podłogówki oraz zużycie znacznie zmalało (z 10 m3 na tydzień do 3 !!) .Spece przerzucają winę na siebie - hydraulik że to Wolf zaakceptował projekt a Wolf że problem jest w hydraulice. Ich konfrontacja nic nie wniosła.Ostatnio usłyszałam że być może sprawę rozwiązałoby sprzęgło hydrauliczne.Jakie jest Wasze zdanie ? Gdzie tkwi problem ?Mogę podesłać fotki instalacji - jeśli to pomoże.Niestety jestem laikiem (laiczką ?) ale postaram się zrozumieć jak najwięcej z ewentualnych sugestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 A jaki to kocioł 20 /120 ?kondensat,atmosferyk?Może brak zaworu zwrotnego na co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 18.09.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 kociol to kondensat CGW 20/120 zawór zwrotny z tego co wiem jest ( mam na myśli ten po lewej stronie na zdjęciach), ale jest problem że jak jest zamknięty to ta część rury baaardzo się nagrzewa i aż syczy (podobno ze względu na to że jest za małe zapotrzebowanie na ciepło z gorącej wody ?) . Zresztą chyba powinno wystarczyć że sam kocioł jest ustawiony tylko na funkcję grzania ciepłej wody bez ogrzewania budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts