Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł przepuszcza ciepło z c.w.u. na c.o.?

odlo78

Recommended Posts

Witam,

Mam kocioł Wolfa 20/120, z zintegrowanym zasobnikiem do grzania wody. W domu wszędzie podłogówka z wyjątkiem 4 grzejników (2 drabinki w łazienkach,2 grzejniki w pom gosp ). Zauważyłam że drabinki są często ciepłe mimo iż piec jest w funkcji grzanie tylko cwu. Zarówno pan hydraulik jak i spece od pieca zapewniali mnie że przepuszczane są tylko minimalne ilości ciepła i tylko na drabinki ze względu na to, iż zapotrzebowanie jest b małe porównaniu do produkcji (mocy ?). Gaz ze zbiornika.

Ale podłogówka tez mi się wydaje ciepła, zrobiłam testy wyłączając piec i temp podłogówki oraz zużycie znacznie zmalało (z 10 m3 na tydzień do 3 !!) .

Spece przerzucają winę na siebie - hydraulik że to Wolf zaakceptował projekt a Wolf że problem jest w hydraulice. Ich konfrontacja nic nie wniosła.

Ostatnio usłyszałam że być może sprawę rozwiązałoby sprzęgło hydrauliczne.

Jakie jest Wasze zdanie ? Gdzie tkwi problem ?

Mogę podesłać fotki instalacji - jeśli to pomoże.

Niestety jestem laikiem (laiczką ?) ale postaram się zrozumieć jak najwięcej z ewentualnych sugestii.

kociol to kondensat CGW 20/120

zawór zwrotny z tego co wiem jest ( mam na myśli ten po lewej stronie na zdjęciach), ale jest problem że jak jest zamknięty to ta część rury baaardzo się nagrzewa i aż syczy (podobno ze względu na to że jest za małe zapotrzebowanie na ciepło z gorącej wody ?) . Zresztą chyba powinno wystarczyć że sam kocioł jest ustawiony tylko na funkcję grzania ciepłej wody bez ogrzewania budynku ?

20101103075.jpg

20101103076.jpg

20101103077.jpg

20101103078.jpg