yahu83 11.09.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Planuje nawiew do sypialni 2 osobowej 1 nawiewnikiem ciśnieniowym 22m3/h przy 10pa. Według norm powinno byc dla 2 osob 60m3/h. Mam dać 2 nawiewniki w oknach czy olać norme? Mam wrażenie że te 60m3 to nas z hiperwentyluje a w zimie zasuszy na skwarki . W mieszkaniu jest wywiew mechaniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.09.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) Ja tego lata przetestowałem w sypialni wymyślony przez siebie nawiew (rura PCW fi 110 pod podłogą garażu zakończona anemostatem w ścianie - pod łożem). Okazało się, że nieźle działał nawet w upały jako grawitacyjny (nie założyłem jeszcze nawiewnego wentylatora kanałowego na wlocie). Mogłem zatem spać bezpiecznie (parter!!) przy zamkniętym oknie. Zimą zapewne będę musiał ten anemostat sporo przykręcić, bo przy większej różnicy temperatur spodziewam się intensywnego, samoczynnego nawiewu zimnego powietrza. Poza tym i tak oboje z żoną uważamy, że w chłodnej sypialni śpi się lepiej! A wywiew mechaniczny uważam za zbędny, bo jeśli latem będę miał mechaniczny NAWIEW, to WYWIEW sam się wyreguluje samoczynnie (poprzez kratki) Edytowane 11 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts