Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia g??binowa-formalno?ci

janaro

Recommended Posts

Formalnie może to być bardzo skomplikowane. Regulują to przepisy prawa geologicznego i górniczego oraz prawo wodne.

Prawo geologiczne i górnicze:

1) trzeba wykonać projekt prac geologicznych który podlega zatwierdzeniu przez starostę (przy większych otworach przez wojewodę)

2) zgłosć do urzędu górniczego zamiar wykonania studni (po stronie wykonawcy)

3) wykonać studnię pod nadzorem geologicznym i opracować dokumentację powykonawczą , która również podlega przyjęciu przez starostę

Prawo wodne:

uzyskać pozwolenie wodnoprawne na wykonanie studni (powyżej głębokości 30 m)

uzyskać pozwolenie wodnoprawne na pobór wody (ale tylko w szczególnych przypadkach, dla zwykłego domu to nie)

Pytasz jak formalnie to odpowiadam. Proszę nie krytykujcie mnie za te przepisy. To nie ja........

Mogę Ci poradzić, abyś zrobił tak jak ja.

Dowiedz się na jakiej głębokości jest woda w okolicy.

Jeśli do 30 metrów (lub o kilka m. głębiej) to nikomu nie zgłaszaj, tylko znajdź "wiertacza" i wierć ( oczywiście wcześniej dobry różdżkarz ).

A w projekcie o pozwolenie na budowę napisz , że woda ze studni. I tyle.

Wszelkie formalności to naciąganie ludzi.

Projekt na odwiert to około 1 tys. PLN

A potem pozwolenia i inne papierki, co w konsekwencji może się skończyć, że studnię wykopiesza sam, a za pobór wody powyżej pewnej głębokości nasze polskie prawo obłoży opłatami.

Operat wodno-prawny to koszt około 2- 2,5 tys PLN.

Sami naginają prawo pod siebie i stosownie je interpretują.

Mobby

• 2 months później...