janaro 06.04.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Witam wszystkich.Mam sprawę do osób które już zrobiły i korzystają ze studni głębinowej.Czy na wykonanie odwiertu potrzebne są jakieś dokumenty,pozwolenia i ewentualnie jak się to załatwia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.04.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 z tego co wiem zglaszasz ze chcesz studnie wywiercic i jak w ciagu 2 tyg. nie uzyszkasz zadnej odpowiedzi. to znaczy ze MOZESZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.04.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Wiertacze z reguły wszystko załatwiają lub pomagają załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 06.04.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Formalnie może to być bardzo skomplikowane. Regulują to przepisy prawa geologicznego i górniczego oraz prawo wodne. Prawo geologiczne i górnicze:1) trzeba wykonać projekt prac geologicznych który podlega zatwierdzeniu przez starostę (przy większych otworach przez wojewodę) 2) zgłosć do urzędu górniczego zamiar wykonania studni (po stronie wykonawcy)3) wykonać studnię pod nadzorem geologicznym i opracować dokumentację powykonawczą , która również podlega przyjęciu przez starostęPrawo wodne:uzyskać pozwolenie wodnoprawne na wykonanie studni (powyżej głębokości 30 m) uzyskać pozwolenie wodnoprawne na pobór wody (ale tylko w szczególnych przypadkach, dla zwykłego domu to nie) Pytasz jak formalnie to odpowiadam. Proszę nie krytykujcie mnie za te przepisy. To nie ja........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.04.2004 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Z tego co wiem, jeśli wiercisz na potrzeby gospodarstwa domowego, to nie trzeba żadnych pozwoleń, tylko zgłoszenie. Ale powtarzam - najlepiej poradzić się doświadczonego wiertacza w Twojej okolicy - oni są najlepiej zorientowani i wiedza co i jak załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 08.04.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Mogę Ci poradzić, abyś zrobił tak jak ja.Dowiedz się na jakiej głębokości jest woda w okolicy.Jeśli do 30 metrów (lub o kilka m. głębiej) to nikomu nie zgłaszaj, tylko znajdź "wiertacza" i wierć ( oczywiście wcześniej dobry różdżkarz ).A w projekcie o pozwolenie na budowę napisz , że woda ze studni. I tyle.Wszelkie formalności to naciąganie ludzi.Projekt na odwiert to około 1 tys. PLNA potem pozwolenia i inne papierki, co w konsekwencji może się skończyć, że studnię wykopiesza sam, a za pobór wody powyżej pewnej głębokości nasze polskie prawo obłoży opłatami.Operat wodno-prawny to koszt około 2- 2,5 tys PLN.Sami naginają prawo pod siebie i stosownie je interpretują. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 23.06.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Jaworski przesadzasz. Jeżeli studnia jest płytsza niż 30 m i pobór wody na potrzeby bytowe ( nie pamiętam wielkości, ale napewno ich nie przkroczysz) to bez pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts