Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ratować taką podmurówkę?

Recommended Posts

Witam

jesienią 2011 roku wykonano mi ogrodzenie w formie podmurówki i siatki. Po zimie z podmurówki zaczęły odpadać kawałki zaprawy, a także powstało dość dużo pęknięć. Podmurówka jest wąska na około 15cm, na głębokość jakiś 30cm. Słupki zalane głębiej.

Wykonawca udzielił mi na to gwarancji, w marcu br. zobowiązał się do jej wymiany na nową. Gdy przyszedł ustalony termin wykonawca oświadczył, iż stać go obecnie na nałożenie na to siatki i kleju, zapewniając że takie rozwiązanie będzie dobre. Dodatkowo porobi nacięcia dylatacyjne. Ogrodzenia jest w sumie około 150mb.

Twierdzi iż błędem jego wykonania było zatarcie świeżo wylanej i rozszalowanej podmurówki.

Czy taka forma naprawy będzie trwała? Jak ew. inaczej to ratować?

Czy pozostaje sąd i dochodzenie swoich praw, co zostawiam jako ostateczność, wolałbym załatwic to polubownie.

ogr1.jpg

ogr2.JPG

ogr3.jpg

ogr4.jpg

ogr5.jpg

Moim zdaniem obaj żeście poskąpili - on na jakości betonu a właściciel na głębokości fundamentu.

Moim zdaniem, żeby to dobrze wyglądało - trzeba to skuć. Kupić 3-4 tony kostki granitowej 9x11. Ułożyć na suchym betonie rządek tej kostki pod siatką. Zafugować mokrym betonem. Wymyć i gitara. Będzie stosunkowo tanio i ładnie.

Tynkowanie tego, to tylko szukanie następnych kłopotów...

kulca: a było pytania z Twojej strony: nie da się taniej? Bo podejrzewam - że były. Schodząc z ceny po przekroczeniu pewnej bariery - nie da się zrobić "jak Bóg przykazał" - po prostu się rozsypie to wszystko. Alternatywą do tego co napisał blechert jest kucie tego w diabła i:

1. Osadzenie jako podmurówki - tzw. desek ogrodzeniowych betonowych

lub

2. Jeżeli chcesz mieć pełno lane to wydarcie tego co jest do końca i zrobienie wykupu na 1-1,2 m i zalewanie apjat' od nowa

właśnie nie było mowy taniej, ustalone było 85 zł od metra z materiałami, miało być zgodnie ze sztuką budowlaną, mimo moich wątpliwości co do głębokości wykonawca zapewniał że będzie dobrze, że on tak robi i jest ok,

czyli kategorycznie nie zgadzać się na lepienie siatki na kleju, tak jak podejrzewam to niewiele pomoże, trochę przedłuży rozsypkę?

Edytowane przez kulca

u mnie 20 letnia podmurówka podobnych wymiarów (może ze 2 cm szersza) wygląda o niebo lepiej a jest podmokłym teren, ewidentnie wina wykonawcy albo kupił jakiś najtańszy cement z castoramy albo wogóle przyoszczędził na cemencie. Po następnych dwóch zimach będziesz miał kupę gruzu pod siatką a nie podmurówkę. Klej i siatka troszkę przedłuży agonię.

• 3 weeks później...

Panowie czy aby na pewno trzeba po całości lać na 1,2 metra ? Bez jaj, wydaje mi się że co 2~2,5 metra maksymalnie słupy na głebokośc 1,2metra za zbrojone, do tego po całości zbrojenie, a między słupami tak maks do 30-40cmgłębokości za zbrojony beton.. myślicie że zima to wysadzi ?

Szanowny Panie ile wyniosły materiały na to ogrodzenie bez robocizny ? Coś mi się wydaje że wpadł Pan w szpony niezłego oszusta.. dla takich ludzi trzeba być bezlitosnym...

Ostatnio przejeżdżając przez Radymno, widziałem jak goście betonowali nowa podmurówkę na krzywej i popękanej starej podmurówce, którą widać ze powykręcała zima.. i do dzisiaj myślałem że w tym temacie nic mnie nie zadziwi.. a jednak..

Edytowane przez m4rsh4ll

Dokładnie. Na głębokość przemarzania TYLKO SŁUPKI, reszta na górę sztycha w głąb, u dołu zrobić wykop na kształt litery V, albo U, tak aby wypiętrzająca ziemia zimą rozchodziła się na boki. Podmurówka może być zbrojona 2 drutami na całej długości od góry i związana ze słupkami, żeby się nie przewracała, do tego cięcia dylatacyjne z obu stron słupków ładne, równe takie na kształt litery V patrząc od góry wzdłuż murka.

Robota spieprzona a wykonawca to partacz i idiota.

Strasz sądem, urzędem skarbowym, czym popadnie. Powinien oddać kasę za robotę, materiały, za demontaż i wywóz odpadów.

Nie wiem ile za same materiały wyszło, gdyż cena była ustalona za metr robocizna i materiały, sprawdziłem teraz w zeszycie budowlanym, w sumie około 150mb, 14250 zapłacone. To jest nauczką by nie brać fachowców którzy liczą "na gotowo", bo oszczędzają na materiałach...

Robota spieprzona a wykonawca to partacz i idiota.

Strasz sądem, urzędem skarbowym, czym popadnie. Powinien oddać kasę za robotę, materiały, za demontaż i wywóz odpadów.

Dokładnie to robię, straszenie narazie nie pomogło, więc teraz sprawa trafia do właściwych organów wyżej wymienionych.

Edytowane przez kulca

grzegorz: lanie podmurówki "na sztycha" w głąb prędzej czy później skończy się popękaniem murku...Cały dowcip polega na tym że grunt nie przemarza równo i w związku z tym równo nie pracuje, a to wywołuje naprężenia.W jednym miejscu podnosi w innym nie. Druty i rodzaj betonu to kwestia tzw. czasu. Przy okazji jeśli ktoś robi dylatacje między podmurówką a słupkami - to po co lać tam podmurówkę, nie lepiej kupić gotowe? Pracuje nie pęka i montuje się raz - dwa nie mówiąc o tym że jest dużo tańsze...

grzegorz: lanie podmurówki "na sztycha" w głąb prędzej czy później skończy się popękaniem murku...Cały dowcip polega na tym że grunt nie przemarza równo i w związku z tym równo nie pracuje, a to wywołuje naprężenia.W jednym miejscu podnosi w innym nie. Druty i rodzaj betonu to kwestia tzw. czasu. Przy okazji jeśli ktoś robi dylatacje między podmurówką a słupkami - to po co lać tam podmurówkę, nie lepiej kupić gotowe? Pracuje nie pęka i montuje się raz - dwa nie mówiąc o tym że jest dużo tańsze...

Otóż nie zgodzę się z Tobą (chodzi o lanie na sztycha popękanie murku): dylatacje przy murkach wystarczą. W razie delikatnego podniesienia murka.

Ojciec ma takie ogrodzenie w ten sposób zrobione, ma w tej chwili już 24 lata i murek nie popękał.

To czy taniej gotowe to nie wiem. Pewnie tutaj masz rację. Fakt: wychodzi na to samo technicznie. Jak taniej to pewnie, że z gotowych.

My jak robiliśmy ogrodzenie 3 lata temu to z gotowych wcale taniej nie wychodziło.

Kolejna sprawa w kwestii murku - to jaka dylatacja - dawniej robili naprawdę porządną a sam murek nie miał kilku centrymetrów - stawiam, że tutaj nie przekraczał ok 10... Bo rurka pewnie góra 60 mm.

Cena nie była wygórowana - bo tak: komplet typu gotowa podmurówka plus element (typowo 2,5 mb) to koszt circa 45-50 zł/brutto za wysokość 20 cm. Do tego musisz dodać profil zamknięty o długości powiedzmy min 2,5 m -bowystaje ok 1,5 do tego metr w ziemi - co też wychodzi ładnych kilka złotych, dalej wywiertanie dziur na ów metr czy 1,2 metra - min te naście złotych za dziurę, do tego jakich betonik..Nie wspomniałem o siatce o naciąganiu i tak dalej. Ta cena jaką miałeś skalkulowaną to była raczej niska niż wysoka. Założenie jest takie - gotowy element wychodzi zawsze taniej niż lany na miejscu murek (szalowanie i tak dalej) - reszta jest ta sama.

• 2 weeks później...
Kolejna sprawa w kwestii murku - to jaka dylatacja - dawniej robili naprawdę porządną a sam murek nie miał kilku centrymetrów - stawiam, że tutaj nie przekraczał ok 10... Bo rurka pewnie góra 60 mm.

Cena nie była wygórowana - bo tak: komplet typu gotowa podmurówka plus element (typowo 2,5 mb) to koszt circa 45-50 zł/brutto za wysokość 20 cm. Do tego musisz dodać profil zamknięty o długości powiedzmy min 2,5 m -bowystaje ok 1,5 do tego metr w ziemi - co też wychodzi ładnych kilka złotych, dalej wywiertanie dziur na ów metr czy 1,2 metra - min te naście złotych za dziurę, do tego jakich betonik..Nie wspomniałem o siatce o naciąganiu i tak dalej. Ta cena jaką miałeś skalkulowaną to była raczej niska niż wysoka. Założenie jest takie - gotowy element wychodzi zawsze taniej niż lany na miejscu murek (szalowanie i tak dalej) - reszta jest ta sama.

Cena tego była jak prefabrykowanego (podobna mi cenę przedstawiali od metra), jednak myślałem że taki lany będzie trwalszy. To czy była niska to już inna sprawa, wykonawca zgodził się za taką zrobić (zresztą na materiały wydał połowę tego), więc powinno być wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną.

Firma Gruda która mi to robiła szansę na naprawę już miała, zostałem krótko mówiąc olany, teraz poczyniłem kroki w celu uzyskania odszkodowania na pokrycie wymiany przez inną firmę.

• 3 months później...

Witam,

Podepnę się pod ten temat, żeby nie zakładać nowego tematu a mój stosunkowo podobny.

Mam ogrodzoną działkę siatką, która jest rozpięta między betonowymi słupkami, wszystko na solidnej podmurówce. Ma ona już swoje lata i drzewa, które rosły i opierały się o siatkę zrobiły swoje. Słupki całe, siatka nigdzie nie jest popękana. Problem w tym, że się przechyliła w stronę rowu.

Zdjęcie0012.jpgCzy istnieje jakiś sposób aby takie ogrodzenie uratować? Będę wdzięczny za konstruktywne komentarze.

A jak to zrobić?

Ta podmurówka ma ok. 25 lat i była zrobiona bardzo solidnie. Ten rów to jeszcze dwa lata temu to była mała rzeczka która prawie co roku na wiosnę wylewała. Teraz rzeczkę przenieśli w uregulowane koryto i puścili inną ulicą i teraz rów pełni rolę melioracyjną:-)

Od czasu przeniesienia rzeczki rów w lecie całkowicie wysycha, napełnia się tylko woda po obfitszych opadach i na wiosnę po roztopach. Skoro podmurówka przeżyła 23 lata większych poziomów wody to teraz chyba jej już nic nie zaszkodzi.

Podmurówka jest raczej prosto, może delikatnie się przechyliła ale problem jest przede wszystkim z słupkami betonowymi.