TiDzeJ 11.09.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu przeszukuję internet w szerz i wzdłuż w poszukiwaniu informacji-opinii odnośnie czym różnią się powietrzne pompy ciepła z zasobnikiem firm Hewalex a Immergas? Na pewno widać różnicę w cenach -piszę tutaj o pompach z jedną wężownicą, chodź z dwoma również jest różnica na cenie. Hewalex zawsze wypada drożej. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej, która pompa lepsza lub na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czytając informację o jednej i drugiej powoli nachodzą mnie myśli iż jedna i druga była robiona u jednego producenta, który to zamontował na przednim panelu różne plakietki producentów. :) Może ktoś rozwieje wątpliwości co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japru 31.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam,mam zainstalowaną powietrz.pompe ciep. Hewleh 5,6 h.Instalacja składa sie : pompa ,płytowy wymiennik ciepła 24-H ,może być tez 18-H ,Zbiornik buforowy 220l. naczynie przeponowe + materiały instalacyjne krztałtki, zawory pompy cyrk. termom. odpowietrzniki itd..Firma Hewalex niezbyt reztelnie i mało dokładnie reklamuja w/w prodkt.Otóż w opisie jest ,że pobiera 1,47KW prą du oddaje 5,6 KW w rzeczywistości pobiera śr. ok 2,4 KW , w stanie czuwania pobiera śr. ok.100wat producent nie pisze nic ,że pobiera energie po wyłączeniu. W niskich temp. pracuje długo i nie opłaca sie włączac .Należy brac pod uwagę to ile litrów wody jest w inst. c.o. żeby z pompy korzystac .W moim przypadku poj. wody w ukł. C.O. jest ok.80l. bez pieca upału niema ale idzie wytrzymać .Wskazane obowiązkowo dodatkowe żrudło ogrzewania przy niskich tempraturach.Ja podłączyłem piec c.o. z buforem i moge podgrzać bufor . szybciej .Laztem na c,w.u powinno starczyć .Pompe zainst. w połowie grudnia 2012r tak że poczekam do bardziej dodatnich temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 31.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) japruZgodnie z tabelką - grzewcza 5,6 kW i pobierana 1,47 kW to dla warunków A7/W30. Jaka temperatura jest na wyjściu skraplacza podczas pracy Twojego układu? Jeśli w stanie czuwania pobiera ok. 100 W, to może obiegówka w PC pracuje cały czas? Sprawdż w sterowniku parametr "9". Edytowane 31 Stycznia 2013 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japru 06.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 japru Zgodnie z tabelką - grzewcza 5,6 kW i pobierana 1,47 kW to dla warunków A7/W30. Jaka temperatura jest na wyjściu skraplacza podczas pracy Twojego układu? Jeśli w stanie czuwania pobiera ok. 100 W, to może obiegówka w PC pracuje cały czas? Sprawdż w sterowniku parametr "9". Dizeki ,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts