marcin-26 12.09.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam!Mam zrobiona instalacje c.o. z miedzi, jest ona pociągnięta tuż nad listwą przypodłogową przy podłodze wokół całego domu przy zewnętrznych ścianach, pod każdym oknem jest grzejnik stalowy na uchwytach wieszakowych które dają mu możliwość przesunięcia.Przejścia rur w ścianach wypełniłem pianką bez osłon na rurkach a potem wygładziłem cienką warstwą gipsu.Rury zamocowane są do ścian na standartowych uchwytach wciskanych typu U, które również dają możliwość przesuwania się rur.Instalacja jest zasilana piecem gazowym, z regulatorem pokojowym.Problem jest taki że w instalacji powstają stuki zarówno zimą jak się grzeje jak i latem (ale znacznie rzadziej).Zauważyłem równiez iż te stuki nie pojawiaja sie codziennie lecz okresowo np.2 tygognie sa regularne a potem zanikają na jakiś tydzień i nie ma ich wcale bądż sa minimalne, pisze o okresie grzewczym gdzie nagrzewanie rur i ich stygniecie odbywa sie w podobny sposób.Co dziwne stuki te zauważyłem w kilku cyklach latem gdzie wcale nie grzało się aczkolwiek wystepuja one o znacznie mniejszej częstotliwosci.Prosze o jakieś rady gdyż to jest bardzo uciążliwe i dziwne, sąsiad ma podobna instalacje i nie ma żadnych stuków.Czy wina może tkwić w przejśćiach rur przez ściany??Poniżej załaczam schemat instalacji.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5c1fd459247df9d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.09.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Często wszelkie dolegliwości, typu odgłos przelewającej się wody, stuki itp mijają jak się instalację odpowietrzy. W pierwszej kolejności upewnij się, że nie ma ani grama powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ruchy termiczne długich odcinków rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 14.09.2012 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Często wszelkie dolegliwości, typu odgłos przelewającej się wody, stuki itp mijają jak się instalację odpowietrzy. W pierwszej kolejności upewnij się, że nie ma ani grama powietrza. Instalacja jest opowietrzona dobrze na pewno, sprawdzałem kilka razy.A co myslicie o tym że przy przejsciach przez ściany rury są zapiankowane ?Czy to może miec jakis wpływ?Nie powinny być rury w tulejkach plaastikowych na luźno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 14.09.2012 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Ruchy termiczne długich odcinków rur To fakt odcinki maja nawet po 13 metrów długości z tym że max co 3-4 metry są rozgałęzienia.Mozna cos z tym zrobić??A Dlaczego jest okres np tydzień gdzie te stuki wystepuja a potem tydzien jest cisza???Jak to rozumieć??Czemu te ruchy pojawiaja sie i znikaja tak okresowo?? Edytowane 14 Września 2012 przez marcin-26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Musisz wykonać kompensatory mieszkowe lub wykonać kompensację naturalną.Jak tego nie zrobisz to może ci zerwać luty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 27.09.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Musisz wykonać kompensatory mieszkowe lub wykonać kompensację naturalną. Jak tego nie zrobisz to może ci zerwać luty Bardzo dziekuje za rade,a czy mógłbys mi doradzić w których miejscach byłoby wskazane zamontowanie tych kompensatorów mieszkowych??Według rysunku który zamiesciłem w temacie, byłbym wdzięczny.Dom przedstawiony na rysunku ma wymiary 13x9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts