Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMIN-SPIRALA ABSURDU

Recommended Posts

Witam .

Czytając ten watek chciałam zadac kilka pytań.

Mamy ogrzewanie w kuchni z tak zwanej angielki :o , ale chcemy przenieść piec do pomieszczenia niżej (w piwnicy). Komin jest dwu otworowy i oto moje pytania:

1) czy w kotłowni musi miec wentylację

2) czy mogę podłączyć wentylację kotłowni i kuchni jednym otworem

3) czy w kuchni mogę zamocować okap

4) jeżeli nie mogę podłączyć wentylacji kuchennej i kotłowej razem to jak rozwiązać problem wentylacji kotłowni bo w kuchni jest chyba konieczna

Dziękuję za odpowiedz.

1) W kotłowni MUSI BYĆ wentylacja

2) NIE MOŻNA podłączać 2 kratek wentylacyjnych do jedego przewodu wentylacji grawitacyjnej

3)jeżeli okap nie musi być podłączony do przewodu kominowego (z węglem aktywnym) to może wisieć w innym przypadku NIE

4)Jeżeli jest to dom parterowy można dostawić przewód wentylacyjny z rur ocieplonej (materiałami niepalnymi np rura wewnętrzna + wełna + rura zewnętrzna) np w kuchni a do kotłowni wykorzystać murowaną

Kuchnia angielka jest obudowana metalowymi ściankami, jest lekka i można ją przenieść. Kuchnia kaflowa węglowa jest kuchnią wykonaną z kafli i wyłożona najczęściej szamotką.

Do jednej i drugiej można założyć tzw podkowę, do grzania np wody czy CO

Pozdrawiam

Szacunek dla innych = szacunek dla siebie

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam .

Czytając ten watek chciałam zadac kilka pytań.

Mamy ogrzewanie w kuchni z tak zwanej angielki :o , ale chcemy przenieść piec do pomieszczenia niżej (w piwnicy). Komin jest dwu otworowy i oto moje pytania:

1) czy w kotłowni musi miec wentylację

2) czy mogę podłączyć wentylację kotłowni i kuchni jednym otworem

3) czy w kuchni mogę zamocować okap

4) jeżeli nie mogę podłączyć wentylacji kuchennej i kotłowej razem to jak rozwiązać problem wentylacji kotłowni bo w kuchni jest chyba konieczna

Dziękuję za odpowiedz.

1) W kotłowni MUSI BYĆ wentylacja

2) NIE MOŻNA podłączać 2 kratek wentylacyjnych do jedego przewodu wentylacji grawitacyjnej

3)jeżeli okap nie musi być podłączony do przewodu kominowego (z węglem aktywnym) to może wisieć w innym przypadku NIE

4)Jeżeli jest to dom parterowy można dostawić przewód wentylacyjny z rur ocieplonej (materiałami niepalnymi np rura wewnętrzna + wełna + rura zewnętrzna) np w kuchni a do kotłowni wykorzystać murowaną

Kuchnia angielka jest obudowana metalowymi ściankami, jest lekka i można ją przenieść. Kuchnia kaflowa węglowa jest kuchnią wykonaną z kafli i wyłożona najczęściej szamotką.

Do jednej i drugiej można założyć tzw podkowę, do grzania np wody czy CO

Pozdrawiam

A czy wybicie dziury w ścianie kotłowni spełni wymagania wentylacji kotlowni???

mala 28 napisała

<<< A czy wybicie dziury w ścianie kotłowni spełni wymagania wentylacji kotlowni??? >>>

W prawie jest tak zwana ZETka lecz ona musi być cały czas sprawna , a to jest uzależnione od ukształtowania terenu (wiatry , strona nawietrzna i zawietrzna). Nie jestem w stanie zapewnić że będzie ona cały czas sprawna .

Pozdrawiam serdecznie

Wentylacja nawiewna musi być w drzwiach lub ścianie zewnętrznej sprowadzona do wysokości ok 30 cm nad posadzkę, jeśli chodzi o zetkę to w pratyce jest to zawsze nawiew, ponieważ nie jest to przewód kominowy (zgodnie z PN 89 B-10425) murowany, nie ma właściwej wysokości i nie jest prawidłowo wyprowadzony. Zetka wyprowadzona jest tylko w jedną stronę i jeżeli tylko zawieje wiatr od strony kratki będzie służyła za nawiew.

Pozdrawiam

NIE

Nigdy otwór w ścianie zewnętrznej nie będzie wentylacją grawitacyjną

NIGDY i nie będzie pracował prawidłowo

Poza tym, Ty tam będziesz mieszkać i jeżeli pójdziesz na łatwiznę to powodujesz zagrożenie życia i zdrowia dla siebie i mieszkańców.

Twój wybór.

Ja proponuję poszukać doświadczonego mistrza kominiarskiego i poprosić go o rozwiązanie problemu.

Najlepiej jeśli będzie zrzeszony w Korporacji Kominiarzy Polskich, będziesz miała gwarancję fachowej porady.

Pozdrawiam

Szacunek dla siebie - szacunek dla innych

<<>>

Stworzysz zagrozenie życia własne i osób tam przebywajacych. Wybór nalezy do Ciebie , lecz to też nie jest zgodne z prawem. :).Kiedyś możesz za to zapłacić .Znasz przysłowie "Polak mądry szkodzie"

Tzw ZETka to wentylacja wywiewna lecz przeważnie się nie sprawdza i jest niebezpieczna , dlatego jej nie zalecam.

Pozdrawiam serdecznie[/img]

[/code]

NIE

Nigdy otwór w ścianie zewnętrznej nie będzie wentylacją grawitacyjną

NIGDY i nie będzie pracował prawidłowo

Poza tym, Ty tam będziesz mieszkać i jeżeli pójdziesz na łatwiznę to powodujesz zagrożenie życia i zdrowia dla siebie i mieszkańców.

Twój wybór.

Ja proponuję poszukać doświadczonego mistrza kominiarskiego i poprosić go o rozwiązanie problemu.

Najlepiej jeśli będzie zrzeszony w Korporacji Kominiarzy Polskich, będziesz miała gwarancję fachowej porady.

Pozdrawiam

Szacunek dla siebie - szacunek dla innych

Otwór w scianie jest częścią wentylacji grawitacyjnej.Dwa otwory odpowiednio usytuowane wzgledem siebie stworzą nam już system wentylacji grawitacyjnej. Tym drugim otworem może być wyjście do komina.W przypadku kotłowni tak własnie ma być.

Otwór w scianie jest częścią wentylacji grawitacyjnej.Dwa otwory odpowiednio usytuowane wzgledem siebie stworzą nam już system wentylacji grawitacyjnej. Tym drugim otworem może być wyjście do komina.W przypadku kotłowni tak własnie ma być

Tak

SYSTEM wentylacji grawitacyjnej. Dziura w ścianie zewnętrznej nigdy nie będzie tak pracowała (24 h na dobę) jak prawidłowo zaprojektowana i wykonana wentylacja grawitacyjna.

Nawet nie tyle nie będzie pracowała...Dziura w ścianie nigdy nie będzie wentylacją grawitacyjną!

Pozdrawiam

Czy ktos potrafi prawidlowo zaprojektowac instalacje grawitacyjna?

Czy ktos jeszcze to potrafi? - Jestem w potrzebie.

Kiedyś,czy w obecnym czasie wentylację grawitacyjną (projekt)mozna zaprojektować do etapu-chyba to powinno pracować prawidłowo.Zawsze wentylacja grawitacyjna była traktowana po macoszemu.Jeżeli był jakiś zapaleniec,to kończyło się to na jakiejś pracy magisterskiej lub wyżej.Nawet wentylacja mechaniczna powstaje b.czesto na zasadzie gdybań.Przykład.Wystarczy przemeblować mieszkanie i już nasze założenia częściowo są bezużyteczne.Wątpię czy znajdziesz kogoś kto to zaprojektuje i powie:to bedzie działać prawidłowo w 100%.

Co może spowodować złą pracę komina:

1)Za mały przekrój poprzeczny otworu kominowego

2)Za mała wysokość

3)Komin nie wystaje ponad kalenicę dachu

4)Gzyms kończący komin-bardzo częsta przyczyna

5)Różnego rodzaju wstawki podnoszące wysokość komina, ale jednocześnie zmniejszajace jego przekrój w pobliżu wylotu

6)Wstawki w sąsiednich przewodach kominowych wystające ponad przewód kominowy kotła na paliwo stałe.Ma to często miejsce w przypadku korzystania z dwóch kotłów.Jeden na gaz,olej,drugi na paliwo stałe.

7)Nieszczelny przewód kominowy-pękniecie, połączenie wewnętrzne z innymi przewodami np.wentylacyjnymi,pęknięcie przegród kominowych wewnętrznych,których sami nie mozemy stwierdzić

8)Nieszczelne drzwiczki wyczystne komina

9)Ciała obce w przewodzie kominowym, np.kawałek pęknietej cegły

10)Do przewodu kominowego oprócz kotła c.o. podłączone są inne urządzenia np.trzony kuchenne,kominki,wędzarnie itp.

11)Zanieczyszczony przewód kominowy sadzami

12)Wewnętrzne zmiany przekroju przewodu kominowego oraz uskoki(odsadzki)

13)Za głęboko wstawiony czopuch

14)Kocioł w miarę możliwości powinien być podłączony prostym czopuchem,bez załamań,kolan.Jeżeli nie ma takiej możliwości to łuki powinny być łagodne.

15)Za długi czopuch,nie ocieplony długi czopuch.

16)Za mały przekrój czopucha.

17) Siatki założone na wylocie przewodu kominowego

18)Betonowe czapki kończące wylot i powodujace boczny wylot spalin

19)Zimny komin-usytuowany np. na zewnątrz budynku i nie ocieplony.(komin musi byc ciepły!)

20)Odprowadzenie odpowietrzenia instalacji kanalizacyjnej do przewodu kominowego.

21)Brak dopływu świerzego powietrza do kotłowni

22)Zastosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej(wprost niedopuszczalne)-spaliny bedą wciągane do kotłowni.

To tyle co udało mi się osobiście stwierdzić.Może ktoś coś doda od siebie.

Co może spowodować złą pracę komina:

1 Mokry przewód kominowy ( smoła , skropliny wodne z mokrego opału)

2 komin w polu zadmuchiwania. (wiatry, pobliskie drzewo, sąsiedztwo budynku)

3 Nieszczelny piec lub kocioł

4 Uszkodzony lub zanieczyszczony piec lub kocioł

5 Nieszczelne połaczenie czopucha z kominem

6 Nieprawidłowa obsługa kotła , pieca

7 Stosowanie nieprawidłowego opału do palenia