Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMIN-SPIRALA ABSURDU

Recommended Posts

Z innej "beczki", ale w temacie kominów .

Chcę "przenieść" kominek ( oczywiście na etapie projektu :) ) .

Komin w nowym miejscu nie koliduje z konstrukcją dachu, ale "wędruje" na przeciwną połać dachu gdzie jest zaprojektowany komin z kotłowni( dymowy i wentylacyjny). W kotłowni piec gazowy , nie wiem jeszcze jaki.

Wysokość komina do kominka 8.25 , komina do kotłowni 7.93 .

Czy kominy te bedą "kolidowały" ze sobą ? Co na to przepisy ?

Czy zakładasz dobudowanie osobnego kanału do tego komina? Może dla świętego spokoju podniesiesz wysokość o te brakujące 30-40 cm.

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Janussz być może uratowałeś mnie od demolki domu.

Też myślałem o tych wadach i wymyśliłem przebudowę komina: najpewniejsze.

W necie nigdzie nie trafiłem na wyciągi spalin inne niż Exhausto. Nawet byłem zdziwiony że w Polsce nikt nic takiego nie produkuje.

Jeżeli mogę prosić to podaj mi nazwę firmy, która chce podjąć się tego. Byłbym wdzięcznym użytkownikiem, a nawet w ramach badań nad funkcjonalnością urządzenia chętnie bym go przetestował.

Proszę o kontakt na priva [email protected]

Rafałek napisał:

Czy zakładasz dobudowanie osobnego kanału do tego komina? Może dla świętego spokoju podniesiesz wysokość o te brakujące 30-40 cm.

Rafałek, muszą niestety być dwa kominy. W kominie do kominka będzie tylko przewód dymowy (chcę mieć wentylacje mechaniczną nawiewno-wywieną). Rzeczywiście logiczne wydaje się żeby wyrównać poziom kominów. Czy to wystarczy ?

Nie chcę byc "zielony w temacie " przed rozmową z architektem :) .

Rafałek, muszą niestety być dwa kominy.

A czy ja namawiam, by było inaczej. Właśnie się obawiałęm, że chcesz wykożystać spalinowy od CO.

Będziesz mieć 2 dymowe (CO i kominek) wentylacyjne które były + wentylacyjny do kominka. O zrównaniu wysokości mówiłem dla tego bo uzyskasz wyższy komin co powinno dać lepszy ciąg.

Rafłek ,źle mnie zrozumiałeś :) . Twoje uwagi są oczywiście ok. :).

Napisałem,że muszą być dwa kominy bo walałbym jeden z dwoma przewodami dymowymi ,ale nie mogę ich tak przesunąć ,żeby się "połączyły" . Moje obawy to np. czy jest określona minimalna odległość między dwoma kominami ?( jakieś zakłócenia ciągu itp ).

...

Za dwa, trzy miesiące rusza produkcja polskich wzmacniaczy ciągu montowanych na czopuchu kotła, kominka lub na samym kominie. Mają tę zaletę, że nie będą ingerować w pole przekroju komina, a więc w przypadku zaniku napięcia lub awarii nie będzie komin gorzej pracował niż przed założeniem. Pracować urządzenie będzie tylko wtedy kiedy faktycznie będzie taka potrzeba. W celu jakiejkolwiek awarii nie trzeba będzie wchodzić na dach. Temperaturę spalin założono na poziomie 350-400stopni, a więc o 100stopni wyższą niż te tutaj z Twojego linka.

Warto poczekać.

Z up. Bio

Janusz

Zrób im reklamę i podaj namiary - też by mi się sprzydało takie cudo.

... pytanie do Fachowca:

czy w starym domu, gdzie są dwa równoległe kominy 100x100mm można je jakoś połączyć, aby uzyskać większy przekrój, potrzebny do kotła retortowego

http://www.kominiarze.pl/gfx/portki.jpg

Ten powyżej był akurat do kotła gazowego ale przy kotle na paliwa stałe jest podobnie, trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje przekrojów kanałów tzn. kanał główny (tam gdzie wchodzę spaliny) musi mieć zbilżoną powierzchnię jak suma dwóch powyżej w Twoim przypadku dymowych, jak będzie za duży przekrój kanału głównego to trzeba troszkę go po bokach nadmurować.

Pozdrawiam kominiarz.

...jeśli można o konkrety. CZy kominy mają być połączone na dole i na jakiej długości, albo też trzeba je połączyć również na górze przy wylocie?

Witam, w przypadku przewodów spalinowych od kotłów montujemy specjalny trójnik, w przypadku urządzeń grzewczych na paliwa stałe komin może być ceglany.

Trójnik montujemy w pom. z kotłem i tylko w tym miejscu spaliny się

łączą, dalej idą niezależnymi przewodami.

Portki:

http://www.kominiarze.pl/gfx/img_portki.gif

Pozdrawiam.

Portki:

http://www.kominiarze.pl/gfx/img_portki.gif

...a czy można prosić o wymiary (lub przynajmniej proporcje...). Czy te tzw. "portki" mogą być murowane?

Mniej więcej wygląda to tak:

http://www.kominiarze.pl/gfx/galeria/67c7564134796df98e701d7bd738aec1_min.jpg

powierzchnia a + b = powierzchni c

p - podłączenie kotła

1 - ścianka kominowa (forszt) dzieląca przewody kominowe

2 i 3 dobudowane części komina (tak aby zmniejszyś rozkutą część)

Przepraszam za niedbały szkic, ale to tak na szybko.

Pozdro :wink:

Dlaczego nie stosuje sie rury stalowej,grubosciennej jako komina do kotłów na paliwo stałe?

Ze względu chociażby na ciężar. Ale nic nie stoi na przeszkodzie. Masz kasę do wywalenia, to stawiaj taki komin. Tę rurę też należy ocieplić, chyba że zastosujesz ciąg sztuczny, tj wspomagany wentylatorem. Tak właśnie kiedyś pracowało większość kotłowni osiedlowych.

p - podłączenie kotła

dzięki za te malunki, ale jeszcze mam pytanko:

Czy do takiego, połączonego, "dwulufowego" komina mogą być podłączone piece węglowe na piętrze domu, czy też takie podłączenia należy zamurować i pozostawić tylko podłączenie pieca CO w piwnicy?

p - podłączenie kotła

dzięki za te malunki, ale jeszcze mam pytanko:

Czy do takiego, połączonego, "dwulufowego" komina mogą być podłączone piece węglowe na piętrze domu, czy też takie podłączenia należy zamurować i pozostawić tylko podłączenie pieca CO w piwnicy?

Do takiego systemu można podłączyć tylko jedno urządzenie grzewcze w piwnicy lub na piętrze.

Kominiarz