Gość 07.08.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 co do przekroju i wysokosci komina - odpowiedź jest złozona bo nie tylko przekrój i wysokość komina decyduje o tym czy komin bedzie sobie radził ...natomiast co do materiału - polecam zdecydowanie jednorodny - czyli cegła czerwona ocieplona wełna lub styropianem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 07.08.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 natomiast co do materiału - polecam zdecydowanie jednorodny - czyli cegła czerwona ocieplona wełna lub styropianem pzdr Także ponad dachem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 natomiast co do materiału - polecam zdecydowanie jednorodny - czyli cegła czerwona ocieplona wełna lub styropianem pzdr Także ponad dachem?? dokładnie ! cegła jest porowata wchłonie wode ze spalin (cegła wchłonie wodór) ... i odda - odeschnie , a klinkier jest nienasiakliwy ... z klinkieru woda spłynie na dół ... a styk cegły i klinkieru dostanie podwójna porcje wody ... tam zrobi sie korek sadzy i wody ... szkliwo na styku dwu róznych materiałów będą - moim zdaniem - problemy ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 08.08.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Wertując to forum doszedłem do podobnych wniosków, jednakże nadal mam kilka pytań - czy sama góra komina nie rozlasuje się (oczywiście czapka betonowa) czy ostatnią część wymurować np. z szamotowej lub coś w tym stylu- docieplę np styropianem i co dalej na to najlepiej położyć?? płytki klinkierowe, tynk czy... coś innego PS. Doradźcie mi coś bo już mi ręce opadają na te kominy tzn. czy murować je z klinkieru czy budować z cegły i potem docieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 - czy sama góra komina nie rozlasuje się (oczywiście czapka betonowa) czy ostatnią część wymurować np. z szamotowej lub coś w tym stylu zarówno szamot jak i klinkier to cegły ciężkie, zbite, o duzym ciężarze objetosciowym - mało chłona wode szamot i klinkier w okresie lata - kiedy komin jest nie uzywany sa lepsze od zwykłej cegły ... natomiast zimą - przy zmiennych temperaturach w kominie i zmiennej wilgotnosci - porowata zwykła cegła jest - moim zdaniem - lepsza niektórzy wieńczą komin czapka betonowa - ja zrobiłem daszki z dachówki ... - - docieplę np styropianem i co dalej na to najlepiej położyć?? płytki klinkierowe, tynk czy... coś innego tynk cienkowarstwowy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 08.08.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 tynk cienkowarstwowy pzdr - mineralny raczej odpada bo będzie masakra z brudzeniem - akryl pewnie też bo nie jest antystatyczny - silikatowy - silokonowy - silikatowo-silikonowy - czy może mozaikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 przychylałbym sie do mozaikowego pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 08.08.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 brzoza a możesz mi coś więcej napisać jak zrobiłeś te daszki z dachówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 na ostatniej warstwie cegły "rociągnałem komin o mały gzyms, wyzej uformowałem skosy jak litera "A"z cegły i zaprawy i na zaprawie przykleiłem po jednym rzędzie dachówki (i oczywiście na szczycie gąsiory)psgyms jest wysuniety o tyle ile ma miec grubosci ocieplenie (wełna czy styropian) by po przyklejeniu styropianu komin miał zadaszenie nad całościa wraz z ociepleniem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertI 03.10.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Mam problem. Wybudowałem komin o przekroju 14x14,wysokość 9 m a piec 20kw. Piec jest z nadmuchem dolnym na miał, trociny. Palenie będzie przede wszyskim drzewem . Czy taki komin nie ma zbyt małego przekroju? Podczas próbnych rozruchów tzn paleniem drzewem na ściankach powstaje ciemna maż, a kiedy dzwiczki się otworzy to cześć dymu nimi ucieka. Piec jest szczelny - przy braku nadumchu przy otworzonym szybrze może zgasnąć Raczej burzenie komina nie wchodzi w grę. Może przedłużyć go rurą o jakiś metr? dajcie jakąś radę bo zima tuż tużpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.10.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Może sprawę poratuje wyciag? Zobacz tu: http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 ... Podczas próbnych rozruchów tzn paleniem drzewem na ściankach powstaje ciemna maż ... spróbuj suchego drzewa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.10.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 ... Podczas próbnych rozruchów tzn paleniem drzewem na ściankach powstaje ciemna maż ... spróbuj suchego drzewa ... Niekoniecznie... 1. Może się kocioł wypaca. U mnie pierwsze rozruchy takie były, ale to była wręcz woda... 2. Bardziej prawdopodobne jest to, że komin nieodbiera wystarczającej ilości spalin przez co zamias palenia mamy "wędzenie" co doprowadza do osadzania się dziegciu na ścianach kotła. Przy dobrym spalaniu przy wystarczającej ilości powietrza powinno się to wypalić. Kocioł masz na miał i komin pewnie jest pod to dostosowany, jednak przy drewnie potrzeba dużych ilości powietrza czyli trzeba odprowadzić większe ilości spalin i tu może być problem. Komin masz niecałe 200 cm2 gdzie przy kotłach na drewno najczęściej zaleca się 400 cm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.10.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Rafałek, nauka nie poszła w las Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.10.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Rafałek, nauka nie poszła w las Włąśnie, że poszła.... i to dosłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertI 27.11.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 A jak macie państwo ustawiony nadmuch tzn odstępy, moc itp sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 12.04.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Czesc, W swoim domu chce miec koze. Bedzie miala doprowadzone powietrze do spalania z zewnatrz. W domu bedzie wentylacja mechaniczna. Mam takie pytania, moze ktos umialby mi pomoc? 1. Czy do kozy (8kW) lepszy bedzie komin ceramiczny, czy tez mozna zastosowac jakas rure stalowa jako komin (nie znam sie zupelnie na kominach)? Ktore rozwiazanie jest tansze, jakie sa zalety i wady? 2. Czy wentylacja mechaniczna bedzie mi prawidlowo dzialala, jesli doprowadze powietrze do spalania z zewnatrz? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.04.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 1) wg mnie rura stalowa to prowizorka. Zawsze przewód okrągły szybciej zarasta sadzą. To tak w skrócie.2) wentylacja mechaniczna może być. Warunek: wentylator ma tłoczyć powietrze do pomieszczeń. Przy wyciągu mechanicznym kominek będzie dymił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 13.04.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 jak jest z kominem murowanym wedlug nowych norm?, ponoc cos zmienilo w 2006 r. Czy komin powinien wystawac ponad kalenice 0,3 m (mowa o nachyl. dachu 27st), czy te 0,3 m to miara w pionie od konca komina do dachowki, a w poziomie ta odleglosc powinna wynosic 1m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 13.04.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 jak jest z kominem murowanym wedlug nowych norm?, ponoc cos zmienilo w 2006 r. Czy komin powinien wystawac ponad kalenice 0,3 m (mowa o nachyl. dachu 27st), czy te 0,3 m to miara w pionie od konca komina do dachowki, a w poziomie ta odleglosc powinna wynosic 1m? Zobacz tutaj - przeważnie powinny wystawać, ale nie zawsze. Patrz rys. D - ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12° w dół od poziomu najwyższej przeszkody dla kominów znajdujących się w odległości od 3 do 10 m od tej przeszkody przy dachach stromych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts