Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMIN-SPIRALA ABSURDU

Recommended Posts

co do przekroju i wysokosci komina - odpowiedź jest złozona bo nie tylko przekrój i wysokość komina decyduje o tym czy komin bedzie sobie radził ...

natomiast co do materiału - polecam zdecydowanie jednorodny - czyli cegła czerwona ocieplona wełna lub styropianem

pzdr

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

natomiast co do materiału - polecam zdecydowanie jednorodny - czyli cegła czerwona ocieplona wełna lub styropianem

pzdr

Także ponad dachem??

dokładnie !

cegła jest porowata wchłonie wode ze spalin (cegła wchłonie wodór) ... i odda - odeschnie , a klinkier jest nienasiakliwy ...

z klinkieru woda spłynie na dół ... a styk cegły i klinkieru dostanie podwójna porcje wody ...

tam zrobi sie korek sadzy i wody ... szkliwo

na styku dwu róznych materiałów będą - moim zdaniem - problemy ...

pzdr

Wertując to forum doszedłem do podobnych wniosków, jednakże nadal mam kilka pytań

- czy sama góra komina nie rozlasuje się (oczywiście czapka betonowa) czy ostatnią część wymurować np. z szamotowej lub coś w tym stylu

- docieplę np styropianem i co dalej na to najlepiej położyć?? płytki klinkierowe, tynk czy... coś innego

PS. Doradźcie mi coś bo już mi ręce opadają na te kominy tzn. czy murować je z klinkieru czy budować z cegły i potem docieplić

- czy sama góra komina nie rozlasuje się (oczywiście czapka betonowa) czy ostatnią część wymurować np. z szamotowej lub coś w tym stylu

zarówno szamot jak i klinkier to cegły ciężkie, zbite, o duzym ciężarze objetosciowym - mało chłona wode

szamot i klinkier w okresie lata - kiedy komin jest nie uzywany sa lepsze od zwykłej cegły ...

natomiast zimą - przy zmiennych temperaturach w kominie i zmiennej wilgotnosci - porowata zwykła cegła jest - moim zdaniem - lepsza

niektórzy wieńczą komin czapka betonowa - ja zrobiłem daszki z dachówki ...

-

- docieplę np styropianem i co dalej na to najlepiej położyć?? płytki klinkierowe, tynk czy... coś innego

tynk cienkowarstwowy

pzdr

na ostatniej warstwie cegły "rociągnałem komin o mały gzyms, wyzej uformowałem skosy jak litera "A"z cegły i zaprawy i na zaprawie przykleiłem po jednym rzędzie dachówki (i oczywiście na szczycie gąsiory)

ps

gyms jest wysuniety o tyle ile ma miec grubosci ocieplenie (wełna czy styropian) by po przyklejeniu styropianu komin miał zadaszenie nad całościa wraz z ociepleniem

pzdr

• 1 month później...

Mam problem. Wybudowałem komin o przekroju 14x14,wysokość 9 m a piec 20kw. Piec jest z nadmuchem dolnym na miał, trociny. Palenie będzie przede wszyskim drzewem . Czy taki komin nie ma zbyt małego przekroju? Podczas próbnych rozruchów tzn paleniem drzewem na ściankach powstaje ciemna maż, a kiedy dzwiczki się otworzy to cześć dymu nimi ucieka. Piec jest szczelny - przy braku nadumchu przy otworzonym szybrze może zgasnąć

Raczej burzenie komina nie wchodzi w grę. Może przedłużyć go rurą o jakiś metr? dajcie jakąś radę bo zima tuż tuż

pozdrawiam

... Podczas próbnych rozruchów tzn paleniem drzewem na ściankach powstaje ciemna maż ...

spróbuj suchego drzewa ...

Niekoniecznie...

1. Może się kocioł wypaca. U mnie pierwsze rozruchy takie były, ale to była wręcz woda...

2. Bardziej prawdopodobne jest to, że komin nieodbiera wystarczającej ilości spalin przez co zamias palenia mamy "wędzenie" co doprowadza do osadzania się dziegciu na ścianach kotła. Przy dobrym spalaniu przy wystarczającej ilości powietrza powinno się to wypalić. Kocioł masz na miał i komin pewnie jest pod to dostosowany, jednak przy drewnie potrzeba dużych ilości powietrza czyli trzeba odprowadzić większe ilości spalin i tu może być problem.

Komin masz niecałe 200 cm2 gdzie przy kotłach na drewno najczęściej zaleca się 400 cm2.

• 1 month później...
  • 4 months później...

Czesc,

W swoim domu chce miec koze. Bedzie miala doprowadzone powietrze do spalania z zewnatrz. W domu bedzie wentylacja mechaniczna.

Mam takie pytania, moze ktos umialby mi pomoc?

1. Czy do kozy (8kW) lepszy bedzie komin ceramiczny, czy tez mozna zastosowac jakas rure stalowa jako komin (nie znam sie zupelnie na kominach)? Ktore rozwiazanie jest tansze, jakie sa zalety i wady?

2. Czy wentylacja mechaniczna bedzie mi prawidlowo dzialala, jesli doprowadze powietrze do spalania z zewnatrz?

Dzieki!

jak jest z kominem murowanym wedlug nowych norm?, ponoc cos zmienilo w 2006 r.

Czy komin powinien wystawac ponad kalenice 0,3 m (mowa o nachyl. dachu 27st), czy te 0,3 m to miara w pionie od konca komina do dachowki, a w poziomie ta odleglosc powinna wynosic 1m?

Zobacz tutaj - przeważnie powinny wystawać, ale nie zawsze. Patrz rys. D - ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12° w dół od poziomu najwyższej przeszkody dla kominów znajdujących się w odległości od 3 do 10 m od tej przeszkody przy dachach stromych.