Magarac 25.07.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Do wybrania dobrej jakości wkładu oraz fachowego, zgodnego ze sztuką montażu. Oceny, wyceny i decyzji czy np. nie lepiej byłoby komin, nie wiem, wymurować od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.07.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Do wybrania dobrej jakości wkładu oraz fachowego, zgodnego ze sztuką montażu. Oceny, wyceny i decyzji czy np. nie lepiej byłoby komin, nie wiem, wymurować od nowa. Opisz problem , wklej fotki , tu bywają dobrzy doradcy . Nie zawsze, ale przy odrobinie szczęścia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magarac 02.08.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 To może po kolei - fotki tu nie pomogą. Mam nieszczelny komin do pieca na paliwo stałe. Piec jest w piwnicy, nad nim parter i piętro. Zdaniem osób zajmujących się montażem wkładów średnica komina jest zbyt mała, żeby coś do niego pchać. Jak uszczelnić komin wewnątrz domu? Ile może taka zabawa kosztować? edit: i jak zadbać, żeby w przyszłości nie wychodziły na nim plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 02.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam. Ja mam natomiast pytanie oidnośnie wysokości trójnika w kominie. Na jakiej wysokości zaleca się murowanie trójnika w kominie do pieca na paliwo stałe ekogroszek aby podłączyć rurę odprowadzającą spaliny. Do kominka wiem że możę być na wysokości około 180 do 200 cm, a jak jest z piecem od centralnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 03.08.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Mam nieszczelny komin do pieca na paliwo stałe. Piec jest w piwnicy, nad nim parter i piętro. Zdaniem osób zajmujących się montażem wkładów średnica komina jest zbyt mała, żeby coś do niego pchać. Jak średnica jest za mała to można wpuścić frez z dachu do komina i będzie większa.... Jak uszczelnić komin wewnątrz domu? Ile może taka zabawa kosztować? Zgodnie ze sztuką budowlaną np: - szlamując komin - przemurować komin - wyfrezować i wsadzić wkład itd itd... dla fachowca (a nie przysłowiowego "zenka" bez mózgu, nazywającego się "budowlańcem") nie są to operacje ani trudne ani zbyt czasochłonne. edit: i jak zadbać, żeby w przyszłości nie wychodziły na nim plamy Przestać palić mokrym drewnem/węglem... Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 03.08.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam. Ja mam natomiast pytanie oidnośnie wysokości trójnika w kominie. Na jakiej wysokości zaleca się murowanie trójnika w kominie do pieca na paliwo stałe ekogroszek aby podłączyć rurę odprowadzającą spaliny. Do kominka wiem że możę być na wysokości około 180 do 200 cm, a jak jest z piecem od centralnego? Pozdrawiam każdy piec ma inną wysokość przyłączenia. Zdecyduj sie na konkretny piec i na odpowiedniej wysokosci wyprowadż przyłącze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 04.08.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam. Jestem na etapie piwnicy, a tu już należ myśleć o piecu jakoś nie mam do tego teraz głowy, chociaż już się rozglądałem ale ciężko się zdecydować, a na szybkiego nie będę kupował. wiem, że stawiają kominy bez posiadania pieca, tylko na jakiej wysokości zamontować ten trójnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 11.08.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam. Nikt nie stawiał komina:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.08.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam. Nikt nie stawiał komina:) W takiej sytuacji to tylko jak najwyżej , tak by kolanami potem jakoś wywinąć - w dół raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 12.08.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam. Nikt nie stawiał komina:) Stawiałam trzy kominy. Pierwotnym zamysłem był w kotłowni piec na ekogroszek. Majster chciał wiedzieć na jakiej wysokości jest średnica krućca przyłączeniowego w piecu, który miał byc zainstalowany. Podałam. I tak zrobili. Potem przyszedł pomysł na gaz. Trójnik został zamurowany, a na odpowiedniej wysokości zrobione przyłącze do kondensiaka, i w rurę ceramiczną wstawiona kwasówka. Podejrzewam, że jednak powinniście wiedzieć jaki piec "przyczepicie" do tego komina. Zawsze lepiej, jeśli tak na oko, za wysoko, niż za nisko. No i trzeba też 10 cm postument wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 12.08.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 O!zibik_eng, zapomniałeś o moich pytaniach w weątku "dlugosc przewodu spalinowego" w dziale "Kominki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magarac 19.08.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Frezowanie komina to droga zabawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.08.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Nowy też w tej cenie postawisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magarac 23.08.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Zwłaszcza, że po frezowaniu i tak (w mojej sytuacji) musiałbym dla szczelności wetknąć w niego wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.08.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Zwłaszcza, że po frezowaniu i tak (w mojej sytuacji) musiałbym dla szczelności wetknąć w niego wkład. Firma zajmująca się frezowaniem , załatwia to kompleksowo, z montażem wkładu włącznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magarac 24.08.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 O! A może kolega z Rogoźna jest w stanie wskazać jakąś zaufaną firmę z okolicy? (Z Rogoźna do mojego domu jedzie się równą godzinę.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 24.08.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Mam kłopot z kominem systemowym, wykonawca nie zostawił dylatacji przy przejściu przez strop.Poza tym, że mnie mało szlag nie trafił, pojawia sie pytanie, jak to rozwiązać i poprawić? Czy teraz jakieś kucie nie uszkodzi mi komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 24.08.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Stawiałam trzy kominy. Pierwotnym zamysłem był w kotłowni piec na ekogroszek. Majster chciał wiedzieć na jakiej wysokości jest średnica krućca przyłączeniowego w piecu, który miał byc zainstalowany. Podałam. I tak zrobili. Potem przyszedł pomysł na gaz. Trójnik został zamurowany, a na odpowiedniej wysokości zrobione przyłącze do kondensiaka, i w rurę ceramiczną wstawiona kwasówka. Podejrzewam, że jednak powinniście wiedzieć jaki piec "przyczepicie" do tego komina. Zawsze lepiej, jeśli tak na oko, za wysoko, niż za nisko. No i trzeba też 10 cm postument wziąć pod uwagę. A ja zadam pytanie, bo czeka mnie podobna zabawa (tylko przyczyna inna). Chciałam mieć gotowy system do kotła kondensacyjnego (odpowiednie membrany itp.) a Wykonawca "wie lepiej. I zaczął budować komin z wkładem ceramicznym uniwersalnym fi 160 mm. Powiedział, że w środek da kwasówkę a powietrze do kotła będzie doprowadzone w przestrzeni pomiędzy rurą ceramiczną a kwasówką. Ktoś tak robił? Nie ma problemów z zapewnieniem odizolowania spalin od powietrza dostarczanego do kotła? Mój wybrany kocioł wymaga przewodu p-s 125/80 mm, czyli średnica wewn. przewodu spalinowego to 8 cm. Miejsca jest dość. Ale może lepiej dać w ten wkład ceramiczny zamiast rury pojedycznej (tylko spaliny) - rurę pow- spalin. Trochę bez sensu ładować to w ceramikę, ale jak mam mieć problem z podłączeniem???? Myślcie ludkowie i nie mówcie, że Wykonawca powinien rozebrać to co postawił i robić od nowa. Moja wina, twardym trza być nię miętkim, ale nie zawsze się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 29.10.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Witam co sadzicie o wymiarach mojego komina 60cm na 50cm 12m długości Nigdy niebył czyszczony nie ztkał się niema plam i jest jeszcze przedwojennyCug jest w nim zawsze czy zimny cz ciepły mokry czy suchy zawsze dobrze ciagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.10.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Wymiar zewnętrzny , czy wewnętrzny (kanału dymnego) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts