Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMIN-SPIRALA ABSURDU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do wybrania dobrej jakości wkładu oraz fachowego, zgodnego ze sztuką montażu. Oceny, wyceny i decyzji czy np. nie lepiej byłoby komin, nie wiem, wymurować od nowa.

Opisz problem , wklej fotki , tu bywają dobrzy doradcy . Nie zawsze,

ale przy odrobinie szczęścia ...:)

To może po kolei - fotki tu nie pomogą.

Mam nieszczelny komin do pieca na paliwo stałe. Piec jest w piwnicy, nad nim parter i piętro. Zdaniem osób zajmujących się montażem wkładów średnica komina jest zbyt mała, żeby coś do niego pchać.

Jak uszczelnić komin wewnątrz domu? Ile może taka zabawa kosztować?

edit: i jak zadbać, żeby w przyszłości nie wychodziły na nim plamy

Witam. Ja mam natomiast pytanie oidnośnie wysokości trójnika w kominie. Na jakiej wysokości zaleca się murowanie trójnika w kominie do pieca na paliwo stałe ekogroszek aby podłączyć rurę odprowadzającą spaliny.

Do kominka wiem że możę być na wysokości około 180 do 200 cm, a jak jest z piecem od centralnego?

Pozdrawiam

Gość zibik_eng

Mam nieszczelny komin do pieca na paliwo stałe. Piec jest w piwnicy, nad nim parter i piętro. Zdaniem osób zajmujących się montażem wkładów średnica komina jest zbyt mała, żeby coś do niego pchać.

Jak średnica jest za mała to można wpuścić frez z dachu do komina i będzie większa....

Jak uszczelnić komin wewnątrz domu? Ile może taka zabawa kosztować?

Zgodnie ze sztuką budowlaną np:

- szlamując komin

- przemurować komin

- wyfrezować i wsadzić wkład

itd itd... dla fachowca (a nie przysłowiowego "zenka" bez mózgu, nazywającego się "budowlańcem") nie są to operacje ani trudne ani zbyt czasochłonne.

edit: i jak zadbać, żeby w przyszłości nie wychodziły na nim plamy

Przestać palić mokrym drewnem/węglem...

Edytowane przez zibik_eng

Witam. Ja mam natomiast pytanie oidnośnie wysokości trójnika w kominie. Na jakiej wysokości zaleca się murowanie trójnika w kominie do pieca na paliwo stałe ekogroszek aby podłączyć rurę odprowadzającą spaliny.

Do kominka wiem że możę być na wysokości około 180 do 200 cm, a jak jest z piecem od centralnego?

Pozdrawiam

każdy piec ma inną wysokość przyłączenia. Zdecyduj sie na konkretny piec i na odpowiedniej wysokosci wyprowadż przyłącze :)

Witam. Jestem na etapie piwnicy, a tu już należ myśleć o piecu jakoś nie mam do tego teraz głowy, chociaż już się rozglądałem ale ciężko się zdecydować, a na szybkiego nie będę kupował. wiem, że stawiają kominy bez posiadania pieca, tylko na jakiej wysokości zamontować ten trójnik.

Pozdrawiam

Witam. Nikt nie stawiał komina:)

Stawiałam trzy kominy.

Pierwotnym zamysłem był w kotłowni piec na ekogroszek. Majster chciał wiedzieć na jakiej wysokości jest średnica krućca przyłączeniowego w piecu, który miał byc zainstalowany. Podałam. I tak zrobili.

Potem przyszedł pomysł na gaz.

Trójnik został zamurowany, a na odpowiedniej wysokości zrobione przyłącze do kondensiaka, i w rurę ceramiczną wstawiona kwasówka.

Podejrzewam, że jednak powinniście wiedzieć jaki piec "przyczepicie" do tego komina. Zawsze lepiej, jeśli tak na oko, za wysoko, niż za nisko. No i trzeba też 10 cm postument wziąć pod uwagę.

Stawiałam trzy kominy.

Pierwotnym zamysłem był w kotłowni piec na ekogroszek. Majster chciał wiedzieć na jakiej wysokości jest średnica krućca przyłączeniowego w piecu, który miał byc zainstalowany. Podałam. I tak zrobili.

Potem przyszedł pomysł na gaz.

Trójnik został zamurowany, a na odpowiedniej wysokości zrobione przyłącze do kondensiaka, i w rurę ceramiczną wstawiona kwasówka.

Podejrzewam, że jednak powinniście wiedzieć jaki piec "przyczepicie" do tego komina. Zawsze lepiej, jeśli tak na oko, za wysoko, niż za nisko. No i trzeba też 10 cm postument wziąć pod uwagę.

A ja zadam pytanie, bo czeka mnie podobna zabawa (tylko przyczyna inna). Chciałam mieć gotowy system do kotła kondensacyjnego (odpowiednie membrany itp.) a Wykonawca "wie lepiej. I zaczął budować komin z wkładem ceramicznym uniwersalnym fi 160 mm. Powiedział, że w środek da kwasówkę a powietrze do kotła będzie doprowadzone w przestrzeni pomiędzy rurą ceramiczną a kwasówką. Ktoś tak robił? Nie ma problemów z zapewnieniem odizolowania spalin od powietrza dostarczanego do kotła? Mój wybrany kocioł wymaga przewodu p-s 125/80 mm, czyli średnica wewn. przewodu spalinowego to 8 cm. Miejsca jest dość. Ale może lepiej dać w ten wkład ceramiczny zamiast rury pojedycznej (tylko spaliny) - rurę pow- spalin. Trochę bez sensu ładować to w ceramikę, ale jak mam mieć problem z podłączeniem???? Myślcie ludkowie i nie mówcie, że Wykonawca powinien rozebrać to co postawił i robić od nowa. Moja wina, twardym trza być nię miętkim, ale nie zawsze się da.

• 2 months później...