Bio 10.04.2004 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Karmanquk! Ze wszystkim się zgadzam co napisałeś oprócz właśnie tego zdania.Myslałem,że może żle zrozumiałem,ale dobrze jak się okazuje.Tutaj absolutnie nie zgadzam się z Tobą.Kształtka wylotowa spalin z urządzenia nie ma nic wspólnego ze średnicą przewodu kominowego.Powiem więcej.Nie wolno wymiarami kształtki wylotowej spalin sugerować się przy wymiarowaniu komina.Kształtka ta jest celową kryzą wstawioną w system odprowadzania spalin.Ja, jako konstruktor kotłów c.o.rozpatruję system odprowadzania spalin całościowo.Dla mnie komin zaczyna się w miejscu podania powietrza do paleniska.Komin musi m.innymi pokonać opory przepływu spalin przez urządzenie,łącznie z oporem miejscowym jakim jest właśnie kształtka wylotowa spalin.Zastosowanie mniejszej średnicy kształtki wylotowej jest celowym działaniem konstruktorów kotłów.Nie piszę dlaczego,bo to nie poradnik budowy kotłów c.o.Często te wymiary(kształtki wylotowej) decydują o tym, ze kocioł ma 80,a nie 75 % sprawności.To tylko przykład,ale jeszcze raz podkreślam!.Kształtka wylorowa spalin z urządzenia nie jest czopuchem i nie ma nic wspólnego ze srednicą komina.Piszę o kotłach na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 10.04.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Bio-podziwiam cię w twojej wytrwałości i znajomości tematu Nie wiem tylko czy nawracanie geniuszy na poprawny tok myslenia nie wyczerpie twoich kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 10.04.2004 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Obserwując Twój upór, stanowczość dodaje mi to skrzydeł.Nie chcę być gorszy od Ciebie Prawda zawsze zwycięży.Jesteś tego dowodem. Miło Cię znowu widzieć na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 10.04.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Bio, a co sądzisz o moim pomyśle ?W zasadzie to miał być żart, ale jak chwile stanąłem nad tym to nie wydaje mi się takie bardzo głupie. A co do przekroju, to można włożyć wkład o średnicy 25 cm i po kłopocie. I niech sobie ścieka co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karmanquk 10.04.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 [...Dla mnie komin zaczyna się w miejscu podania powietrza do paleniska.Komin musi m.innymi pokonać opory przepływu spalin przez urządzenie,łącznie z oporem miejscowym jakim jest właśnie kształtka wylotowa spalin.Zastosowanie mniejszej średnicy kształtki wylotowej jest celowym działaniem konstruktorów kotłów....] Dla mnie komin (i zgodnie z PN-89 B-10425 - odnośnie przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych murowanych z cegły) to komin zaczyna się drzwiczkami kominowymi (rewizyjnymi, wyczystką czy jak tam zwał) a kończy się wylotem ponad dachem. Co do Twojego rozumienia komina ja bym to raczej nazwał urządzenie grzewczo - kominowe. Ale nie o to chodzi;) Kształtka wylotowa spalin, jak najbardziej, może być mniejsza lub równa ale nie może być większa! I o to mi chodziło, a co do reszty to się zgadzam, tak jak do tego że przekrój przewodu kominowego powinien być okrągły (dlaczego już było pisane, ja dodam tylko że dużo lepiej i łatwiej czyści się okrągłe i mniej sadzy na takim zostaje). Ja się tak jeszcze zastanawiam ile osób ma łatwy dostęp do czyszczenia przewodów kominowych i drzwiczki do wybierania sadzy A Ty Bio jako producent kotłów podajesz wymiary minimalne przewodów kominowych do jakich Twoje kotły mogą być podłączone? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.04.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Wszystkim zaś uczestnikom tego tematu składam serdeczne Zyczenia Wielkanocne wszelkiej pomyślności i powodzenia w realizacji swoich zamierzeń budowlanych . ALLELUJA !!! Bardzo dziękuję. Ja również Tobie pzw i wszystkim Forumowiczom życzę wszystkiego najlepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 10.04.2004 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 [...Dla mnie komin zaczyna się w miejscu podania powietrza do paleniska.Komin musi m.innymi pokonać opory przepływu spalin przez urządzenie,łącznie z oporem miejscowym jakim jest właśnie kształtka wylotowa spalin.Zastosowanie mniejszej średnicy kształtki wylotowej jest celowym działaniem konstruktorów kotłów....] A Ty Bio jako producent kotłów podajesz wymiary minimalne przewodów kominowych do jakich Twoje kotły mogą być podłączone? Dla mnie i tylko dla mnie.Wiem co to jest komin do czego służy i jakie jest okreslenie komina.Ale ja podchodzę do sprawy inaczej-podkreslam -tylko ja.Inaczej nie da się podejść do konstrukcji kotła, który w danym momencie konstruuję.Proszę to zrozumieć. Nie do pomyslenia jest,żeby w DTR kotła nie były podane minimalne wymiary kominów.Podaję też wartości minimalnego ciągu komina,a nawet wartość strumienia masy spalin przy minimalnym i maksymalnym obciążeniu paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 10.04.2004 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 ŻYCZĘ WSZYSTKIM FORUMOWICZOM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO, ZDROWIA NIEZBĘDNEGO DO POKONANIA TRUDÓW BUDOWY I WIĘCEJ, DUŻO WIĘCEJ UŚMIECHU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.04.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 W projekcie jest kocioł gazowy 16kW do CO.i dla tego pieca jest komin z nierdzewki fi 150 wys czynna 8m. Ale dodatkowo (przezornie czy jako alternatywę) jest również wykonany komin z "kamionki" i niestety fi tylko 150. wys czynna 8m. Jaki z kotłów będzie najlepiej pracował z kominem z kamionki?1. kocioł na miał?2. kocioł na groszek?3. kocioł na drewno?4. kocioł na paletes?5. inny- jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 10.04.2004 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Pracować będą wszystkie,ale ani jeden wg mnie prawidłowo.Przykro mi niezmiernie pisać takie posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.04.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 A o ile procent spadnie ich sprawność? Czy w takich przypadkach stosuje się jakieś wspomaganie ciągu np. mechaniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 10.04.2004 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Nie mogę Ci odpowiedzieć na to pytanie bo nie wiem.Obserwując jednak takie kominy,jak prosił mnie ktoś o pomoc, to mysle,że jak powiem około 50% to nie zrobię duzego błędu.Chciałem kiedyś analizatorem spalin sprawdzić,to zatkał mi się w kilkanaście sekund.Chociaż chcąc być szczery to powiem,że mój pracownik widział kocioł pracujacy na takim kominie i mówił,ze na oko wszystko było oki.Moze korzystny wiatr wiał ?Najgorsze w tym jest to,ze kocioł w miarę dobrze pracuje przez pierwsze godziny,a potem w miare zarastania komina co dzieje sie bardzo szybko w takim przypadu,zaczyna tracić moc,no bo komin ma coraz mniejszy przekrój i szybkość zarastania wzrasta drastycznie(coraz gorsze warunki spalania).Zaczyna sie wtedy niezbyt przyjemna rozmowa z klientem.Pół biedy jak zrozumie argumenty.Gorzej jak ma za doradcę głupawego "kominiarza" (nie mylić z mistrzem kominiarskim).Jeżeli chodzi o wzmacniacze ciagu,to są droższe czesto od samego kotła.Nie polecałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.04.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Dięki Bio za odpowiedzi zostaję więc przy gazie. Życzę Tobie i Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
400 12.04.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Widziałam tutaj dużo wypowiedzi.Wiele z nich sprowadza się do tego aby udowodnić,że komin zrobiony wg przepisów nie spełni naszych oczekiwań.Przepisy są po to, aby je obchodzić.Czy w związku z tym obchodzeniem któryś z dyskutantów odniósł wymierne korzyści ? Albo inaczej,czy ktoś mający komin wykonany prawidłowo żałuje tego i w związku z tym co przeczytał na forum,niekoniecznie w tym temacie,zmieniłby wymiary na mniejsze ? Czy są tacy którzy mają przewymiarowane kominy ? Problem powstaje kiedy zabraknie tych 5 cm srednicy.Problemu nie ma gdy mamy 5 cm za dużo. I o co tutaj kruszyć kopie? O to chyba, że nie zawsze opłaci się omijać przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 13.04.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.04.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Po co stworzono normy dotyczące kominów." Elementarz " OGRZEWANIE I KLIMATYZACJA Rietchel/RaiB mówi : " Ze względu na liczne czynniki częściowo stale się zmieniające, oddziałujace na warunki przepływu w kominie, prawidłowe obliczenie rachunkowe przekroju nie jest możliwe. Dlatego na podstawie doswiadczeń praktycznych oraz licznych pomiarów znormowano przekroje kominów w zależności od mocy cieplnej kotła. Koniec cytatu. Komentarz uważam za zbędny. Tylko czy przy tym normalizowaniu uwzględniono przekrój okrągły i kominy prefabrykowane? Nic o nich w normach nie ma - norma odnowi się wyraźnie do kominów tradycyjnych. Skoro obliczenie nie jest możliwe, a nie prowadzono badań (bo w normie nie ujęto) to jak można mówić o tym, że taki komin (prefabrykowany z okrągłym wkładem ceramicznym) jest zły? Nie można powiedzieć , że jest dobry ale też nie że jest zły więc uważam, że PN nie ma tu zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 13.04.2004 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Uważam,że norma ma zastosowanie.Norma mówi o minimalnym przekroju kominów. Widocznie autorzy normy uznali,że przekrój jest tak oczywistą sprawą, że nie ma co rozdrabniać tematu.Podano jako przykład kształt najbardziej popularny i najprostszy w wykonaniu.Nie zmienia to faktu,że przy innym przekroju komin nie moze mieć mniejszego przekroju.To o czym piszesz Rafałku jest typowym naciaganiem przepisów na swoją korzyść.Jeżeli jednak przepis budzi tyle kontrowersji,powinien zostać natychmiast zmodyfikowany tak, aby nie było możliwości różnej interpretacji.Polskie Normy,nie oszukujmy się powstały na bazie norm niemieckich.Przykre to,ale nie potrafimy nawet przepisać porządnie gotowej ściągi.Przykładem może być polski przepis dotyczący maksymalnych emisji urzadzeń grzewczych.Wartości zaczerpnięto z Normy Europejskiej,ale pomylono klasy.Wg Normy Europejskiej najwyższą klasą jest trzecia, wg Polskiej pierwsza.Producent ma obowiazek umieszczania klasy wyrobu na tabliczce znamionowej.Którą ma podać ? Ja piszę-klasa najwyższa.Robię przekręt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 13.04.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Piszesz najwyższa?Tzn robisz przekręt-ale niedługo już ci tak łatwo to nie pójdzie-nadchodzi nowa era-nadchodzi Andrzej Lepper-skończą sie przekręty i robienie z ludzi baranów.On wam pokaże jaka jest klasa samą w sobie. PS Zaznaczam że zgodnie z regulaminem forum nie agituje politycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 13.04.2004 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Piszesz najwyższa?Tzn robisz przekręt-ale niedługo już ci tak łatwo to nie pójdzie-nadchodzi nowa era-nadchodzi Andrzej Lepper-skończą sie przekręty i robienie z ludzi baranów.On wam pokaże jaka jest klasa samą w sobie. PS Zaznaczam że zgodnie z regulaminem forum nie agituje politycznie Jego spirala absurdu już trzeszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.04.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Bio ja się ustosunkowałem do postu projektanta. Jeśli on cutyje, że nie da się optymalnego przekroju ustalić drogą obliczeń tylko przez badania, a PN nie wspomina o kominie z okrągłym wkłądem ceramicznym to raczej nie ja naciągam tylko PN jest opóźniona. Jesli nie jest to opisane to równie dobrze można powiedzieć, że Ty naciągasz bo jaką masz gwarancję, że w procesie normowania brano w ogóle pod uwagę takie kominy? O to by trzeba się zwrócić do autora normy. W mojej branży mam całę stado PN które nie nadążają za rynkiem ale nikt nie mówi, że wymagania klienta są bezsensowne - wiem, że to argument, ale w takim ukłądzie PN nie jest dla mnie wiarygodna. Jeśli nie wspomina o takich kominach, a nie da się tego wyliczyć to jaką Ty masz gwarancję że te kominy były brane pod uwagę? Nie staram się naciągnąć bo ja się zdecydowałem. Wybór był przemyślany i poparty różnymi sądowaniami. Z drógiej strony są kominy o większej niż 20 cm średnicy i uważam, że jeśli byłby taki potrzebny to by mnie sprzedawca naciągnął - przecież zapłacił bym mu więcej... Rozwiązaniem tego problemu będzie chyba zwrócenie się do autora PN dotyczącej kominów... lub dokładne jej przeczytanie, powinna ona podawać jaki rodzaj kominów jest przedmiotem jej opisu (?). Najczęściej na początku PN jest krótka wzmianka o tym. Nie mam tej normy czy ktoś może mi podać namiar na nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts