bazej 12.09.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam! Nie jestem zawodowym murarzem ani osobą zajmującą się wykończeniami. Sam staram się remontować swój dom po pracy. Teraz położyłem nowe tynki i chcę zabrać się za sufit. Jako ozdobę wymyśliłem że położę wokół pokoju styropian na suficie który stworzy taki stopień. tylko usłyszałem od murarza, że styropian nie przepuszcza żadnej wilgoci co spowoduje że pod styropianem na suficie właściwym pojawi mi się właśnie wilgoć a może nawet grzyb i nieprzyjemny zapach co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 12.09.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Moim zdaniem to od usuwania nadmiaru wilgoci jest wentylacja nie sufit.A na poddaszach to się specjalnie kładzie paroizolacje, by odciąć przechodzenie wilgoci wyżej i jakoś grzyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazej 12.09.2012 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 dziękuje za opinię i czekam na kolejne. A może jakieś uwagi jak to zrobić żeby sufit nie pekał. Zaznaczam że to jest stropodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.09.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Swego czasu modne były kasetony na sufitach, a to nic innego jak styropian z jakimś szlaczkiem. U mojej teściowj jest takie coś chyba już z 10 lat i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.09.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 tomek4 zgrabnie to opisał.nic dodać nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 19.09.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jeżeli sufit nie jest od zewnątrz docieplony np styropianem i nad nim nie ma ogrzewanego pomieszczenia, to na suficie z kasetonem (2cm styropianu) lub bez, ma prawo skraplać się wilgoć powstała od np gotowania, suszenia prania. Ważne by takie pomieszczenie było dobrze wentylowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.09.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jeżeli sufit nie jest od zewnątrz docieplony np styropianem i nad nim nie ma ogrzewanego pomieszczenia, to na suficie z kasetonem (2cm styropianu) lub bez, ma prawo skraplać się wilgoć powstała od np gotowania, suszenia prania. Ważne by takie pomieszczenie było dobrze wentylowane. a jak od zewnątrz jest docieplony...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 20.09.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Jeżeli sufit na który chcemy nakleić styropian jest przegrodą termiczna, tzn że nad nim nie ma ogrzewanych pomieszczeń mieszkalnych to powinien być obłożony najlepiej od strony zewnętrznej warstwą izolacji termicznej (wełna, styropian). W przeciwnym razie para znajdująca się w ciepłym pomieszczeniu skraplać się będzie w zimie (różnica temperatur: wewn +20, zewn -15) na chłodnej powierzchni sufitu i mamy doskonałe warunki do powstania grzyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts