nydar 29.09.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 No to masz GGWC,ale to szczegół.Tego co oczekujesz wiąże się z automatyką(kasa) albo sterowaniem ręcznym.Układ musi być max.prosty aby był opłacalny.Jedyna automatyka to włącz-wyłącz.Nasz klimat określa to jednoznacznie.Październik to 10*C gruntu na metrze głębokości,a czym głębiej to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.10.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 chodzi o GWC glikolowy, chyba nie chcę żeby działał gdy temp na dworze 10 i w gruncie 10... http://sterownikicwu.home.pl/gwc/GWC20.html Zadzwoń, poproś o zmianę algorytmy na +1 i +23 oraz dodatkowy włącznik w obudowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 01.10.2012 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Co sądzicie o kombinacji? część mieszkalna - MW z reku (bądź bez)Parter puszczony w posadzce kanałami TERMOKONTROL PE-FLEXPoddasze górą we flexie? piwnicato się zastanawiam czy dać każde pomieszczenie osobno tak jak narysowałem, czy np puścić kanałami i rozwiązać to systemowo WM wyciągową, np wentylator w tym pomieszczeniu pod przedsionkiem, z 1czerpnią i 1wyrzutnią puszczony (może nawet na wierzchu) zwykłymi płaskimi kanałami wentylacyjnymi z tworzywa. Mimo komplikacji na pierwszy rzut oka, zaleta jest taka że daje jeden komplet dziur dodatkowo + do pochłaniacza w kuchni, a nie jak na rysunku praktycznie w każdym pomieszczeniu (na rysunku nie uwzględniłem wyszstkich pomieszczen, a przeciez wszystkiebędą musiały być wentylowane), jeden wentylator, nie musi być mocny, bo kubatura nie jest duża w tym przypadku a i z krotnością wymiany nie trzeba przesadzać. Nie trzeba też przejmować się jak pojawi się jakiś słaby szum. Przy tym układzie szczelne drzwi będą do kotłowni, do piwnicy i między piwnicą a garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 08.10.2012 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Prosba o odpowiedź. Można robić instalacje na różnych przewodach? Pewnie moje pytania sa dla Was trywialne i może nawet można gdzies tu znaleźć odpowiedź. Przeczytałem naprawde sporą wątków o WM (chyba wszystkie z tego działu), ale mam w głowie trochę mętlik. Robił ktoś piwnice w ten sposób? pzdrMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Prosba o odpowiedź. Można robić instalacje na różnych przewodach? pzdr Michał Nie widzę przeszkód do stosowania i łączenia różnych kanałów wentylacji w domu. Trzeba tylko wyliczyć odpowiednie prędkości przepływu i "ożenić" to ze sobą poprzez rozdzielacze czy przepustnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 08.10.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Oczywiście, że można łączyć kanały o mniejszej średnicy z kanałami w innej technologii. W instalacjach z Uniflexplus+ zdarza się to bardzo często. Przy takim połączeniu przyda się przepustnica do regulacji. Co do GGWC uważam, ze dobry sterownik jest niezbędny. żadne tam prymitywne ON/OFF a do tego ręcznie włączane to już katastrofa. Układ WM +GGWC ma pracować oszczędnie a nie zżerać energię bez sensu. Przy naszych dynamicznie się zmieniających temperaturach [ teraz mieliśmy np. lato we wrześniu, za chwilę będzie zima w listopadzie, a potem kto wie??niezbędne minium to włączanie GGWC tylko przy temperaturach poniżej zera. W lecie analogicznie włączanie tylko podczas upałów [ np. temperatura powyżej 25 C] Mam fajny, inteligentny, sterownik COMFORTPLUS+ pisz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 27.11.2012 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Mimo że nie zawsze odpowiadałem na każdy pojedyńczy post, za każdy wpis jestem wdzięczny. Każdy z nich przybliża mnie do celu Dałem zrobić projekt jednej z firm. Na tą chwile dostałem do zatwierdzenia rozmieszczenie anemostatów. Dla mnie ok, ale ja się nie znam Co o tym myślicie? (zastanawiam się nad wiatrołapem, czy czegoś tam nie dać..) Czerwone wywiew, niebieskie nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.11.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Co do GGWC uważam, ze dobry sterownik jest niezbędny. żadne tam prymitywne ON/OFF a do tego ręcznie włączane to już katastrofa. Wyjaśnij tą katastrofę i podaj konkretny wpływ na odzysk ciepła sterownika termostatycznego 2-biegunowego w prymitywnej czarnej obudowie bez wyświetlacza w porównaniu do bardziej rozbudowanego . Tłumaczenie typu " bo ładniejszy z wyświetlaczem i ma więcej funkcji " mnie nie interesują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 28.11.2012 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Na tą chwile dostałem dwie uwagi dotyczące tego umiejscowienia anemostatow- w spiżarce jeżeli już to wyłącznie nawiew. Spiżarka jest pomieszczeniem chłodniejszym od kuchni i są tam produkty spożywcze. Wymagają one obniżonej wilgotności względnej. Wywiew powietrza ciepłego i wilgotnego, przez chłodniejszą spiżarkę - to zostawianie tam zapachów i wilgoci - wszystko będzie pięknie gniło.- w ciągach komunikacyjnych nic się nie robi - powietrze idzie po najmniejszej linii oporu, więc tam umieszczony anemostat "odetnie" jakieś pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.11.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 z tym gniciem w spiżarce bo jest wyciąg to sranie żarem ale reszta ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 07.12.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam, Planuję w domu montaż WM z reku. Czy w takim przypadku konieczny jest komin wentylacyjny w kuchni do okapu nad kuchenką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 07.12.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Wyjaśnij tą katastrofę i podaj konkretny wpływ na odzysk ciepła sterownika termostatycznego 2-biegunowego w prymitywnej czarnej obudowie bez wyświetlacza w porównaniu do bardziej rozbudowanego Krótko: Jeżeli sterujemy pompą na zasadzie włacz wyłącz. to trzeba na oko ocenić, na którym biegu [ typowa pompa ma 3 biegi] pompa ma pracować. Najczęściej stosowane ustawienie to bieg II [ bo taki nie za duży i nie za mały ] albo bieg III czyli na full [niech Klient widzi, ze GGWC pracuje].Pompa załącza się przy powiedzmy -1 C i pracuje tak samo przy - 2 C jak i przy - 20 C analogicznie w lecie.W takiej sytuacji przez pewien okres pracy pompa zżera bez sensu prąd elektryczny pracując na zbyt wysokim [ w stosunku do potrzeb] biegu.Ponieważ w typowej pompie wyższy bieg to prawie 100% większe zużycie energii uważam coś takiego za bezsensowne marnotrawstwo. Bardziej szczegółowo:Wczesne modele naszego GGWC [AQUACOM] pracowały na zasadzie ON/OFF i zastanawialiśmy się, jaka wiekość/wydajnośc pompy jest najbardziej optymalna.Przeprowadziliśmy szereg badań i okazało się, że da się ustalić pewien zakres pracy - przepływ glikolu w części ziemnej - przy którym mamy największy uzysk.Nie będę tutaj podawał szczegółów technicznych [ niech sobie konkurencja sama zbada], ale badania pokazały, że opłacalne jest sterowanie przepływem glikolu.Dlatego powstały sterowniki COMFORTPLUS+ optymalizujące pracę pompy dla uzyskania jak najlepszego stosunku energia zużyta - energia uzyskana. Nowy AQUACOMPLUS ma super energooszczędną pompę [tylko 8W] i sterownik płynnie zmieniający przepływ glikolu co w sumie daje naprawdę oszałamiające efekty [ COP dochodzi do 20 !!!] ponieważ jesteśmy przekonani, że nasze GGWC działają skutecznie pokazujemy to na wyświetlaczu. Widać wszystko jak na dłoni temperatura powietrza wchodzącego i wychodzącego z wymiennika pozwala się przekonać, że AQUACOM działa skutecznie, Już wkrótce pokażemy ONLINE na naszej stronie www pracę jednego AQUACOM łącznie z pomiarem zużycia energii elektrycznej i wszystkimi temperaturami.Wtedy nawet największy sceptyk będzie się mógł się przekonać i to jeszcze przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.12.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 ...powiem Ci Michał, że kogo jak kogo, ale Ciebie należałoby nagrodzić za upór i konsekwencję w reklamowaniu swojego produktu... po prostu wszędzie i przy każdej okazji, w każdym temacie nie potrafisz nawet jednego postu napisać żeby nie pojawiła się w nim nazwa jednego z produktów które reklamujesz... żenada i tyle...ale ja w sumie nie o tym... ...zdarzało mi się nieraz nie zgadzać z Piczmanem, nawet pewnie go krytykowałem, ale tym razem zgadzam się z nim na 101 %...przepływ glikolu dopasowuje się do "potrzeb" wymiennika i nie rozumiem z czym ten Twój CUDOWNY i WSPANIAŁY produkt jest lepszy od zwykłego sterowania najnormalniejszym w świecie termostatem ???może skoro już tyle badań i burzy mózgów robiliście to zróbcie jeszcze jedno i postawcie obok siebie dwa urządzenia pracujące w tych samych warunkach, jedno sterowane zwykłym termostatem a drugie tym Waszym, magicznym i dajcie porównania wydajności, zużycia prądu czy czego tam chcecie jeszcze... niech się Naród dowie jaka jest różnica i niech sam wybierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 15.12.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Piszę w tym dziale pierwszy raz i nie ukrywam, że od razu licze na pomoc. Otóż na moim domu a tak dokładnie to na jego północnej ścianie w bezposrednim sąsiedztwie wyrzutni zrobił się zaciek. Okragły mniej wiecej 20cm wokół kratki. Podejrzewam, ze ciepłe i wilgotne powietrze wyrzucane z domu osadza sie tam. Ostatnio zaciek zamarzł tzn mocno oszroniał (ostatnio dość znaczne mrozy były) . I teraz pytanie: czy to normalne, że tak sie dzieje? I czy w momencie kiedy będzie połozony puc/tynk (narazie mam styro + klej) nie odparzy go i nie spowoduje odpadnięcia fragmentu elewacji?Zgłosiłam problem firmie, która robiła mi reku ale powiem szczerze , że widziałam po minie chłopaków, że nie bardzo wiedzą co jest przyczyną ... Niby maja przyjechac w poniedziałek coś tam pianą docieplić ale widzę że działaja troche po omacku..... Podpowiedzcie proszę co może byc przyczyną i czy to normalne....Zaraz postaram się wkleić jakieś foto zacieku.... Pozdrawiam EDIT.http://img39.imageshack.us/img39/1995/201212061053451.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 15 Grudnia 2012 przez 1976pinacolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Podpowiedzcie proszę co może byc przyczyną i czy to normalne.... Zaraz postaram się wkleić jakieś foto zacieku.... Pozdrawiam EDIT. http://img39.imageshack.us/img39/1995/201212061053451.jpg Uploaded with ImageShack.us normalka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.12.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 normalka ... serio?? Czyli mam swoich panów od reku nie wieszać za ja.. no ale co z moim przyszłym pucem?? Nie odparzy? Nie odpadnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 serio?? Czyli mam swoich panów od reku nie wieszać za ja.. no ale co z moim przyszłym pucem?? Nie odparzy? Nie odpadnie ? dla świętego spokoju załóż sobie coś takiego typu to trochę odsunie strugę powietrza od ściany... http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-scienna-160-chrom-f-vat-i2799926584.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 18.05.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam Odgrzebuję swój stary temat bo potrzebuję pomocy.. Doszedłem do etapu gdzie trzeba całe to ustrojstwo zakupić i zamontować. ALE Jest pare spraw które trzeba przemyśleć. 1. "Błędy" projektu 2. Zmiany układu pomieszczeń 3. pewna zmiana koncepcji wentylacji MAM GORĄCĄ PROŚBĘ O POMOC. W kilku kwestiach pisałem do autorów projektu, ale zostałem po prostu olany. (pewnie mail nie doszedł, albo rzucili wszystko i wszyscy nad tym myślą. Na pewno tak jest) Poniżej oryginalne rysunki z projektu: http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_1dol_zpssb47itgh.jpghttp://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_1rurystrop_zpsu4znw6si.jpg http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_1poddasze_zpsxllhv3en.jpghttp://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_1rurypoddasze_zps1nmjkp7j.jpg Moje uwagi i zmiany: Na tym rysunku zmieniłem układ pomieszczeń w okolicy kuchni i korytarza. Układ wentylacji może zostać? (czy zostawić anemostat przy znaku zapytania nr 2) Zmiana koncepcji o której wspominałem to gabinet i jego rola. Mam tam mieć swoj kącik, a że jestem modelarzem to trochę smrodzę (uwielbiam zapach budasia o poranku - zapachy budaprenu i lakierów). Jak wiadomo pokoje, jako pomieszczenia czyste, mają nawiewy. To znaczy, że całe smród idzie na reszte domu. Co zrobić??Wg mnie zrobić nawiew i wywiew w tym pokoju. Jak w spizarce. Problemy: 1 - są przepusty wg projektu i dziobanie w stropie mnie przeraża - rozwiązanie - zostawić tą dziure co jest, zrobić nową bliżej drzwi na wywiew. 2.- jak przeprowadzić rury do nowe otworu? Po stropie z łazienki nie można, bo po drodze jest rura do dystrybucji powietrza z kominka do łazienki - rozwiązanie, zrobić odnogę nad poddaszem i poprowadzić pionowo obok rury doprowadzające powietrze do nawiewów (obok komina kominkowego). Czy da się to zbilansować? Czy zrobić na stałe nawiew i wywiem w pokoju, obliczyć nowy bilans i niech zawsze tak działa? Czy na tym nowym wywiewie zrobić przepustnicę sterowaną serwem i odpalać jak tylko będę smrodził godząc się na czasowe zachwianie bilansu? http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_2dol_zpsscvcsve3.jpg Poza tym jak widać zmieniłem wyrzutnie i czerpnię. Wg mnie to błąd projektu, przynajmniej niedopatrzenie. Pierwotna wyrzutnia jest zrobiona w rogu między garażem a domem. Powietrze wg mnie zniszczy elewację. Wyrzutnia od tej ścianki była dosłownie 10cm. Dodatkowo dach wystaje za ścianę na tej wysokości tyle, ze ciepłe zuzyte powietrze będzie iść centralnie w podbitkę. Chyba ze zrobię prawie metrową rurę wystającą ze ściany. Mam ja racje? Nową wyrzutnie mogę nawet dać pod balkonem, częściowo chowając w styropian który będzie od dołu przyklejony. CIepłe powietrze idąć do góry nie napotka nic ciekawego do zniszczenia.. Tu miała być wyrzutnia http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_IMGP4769_zpszvkeyajo.jpg To rury na stropie doprowadzające i odprowadzające powietrze z pomieszczen na parterze. Dorysowana rura nowego wywiewu w gabinecie. http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_2rurystrop_zpsuyhfhhmm.jpg Tutaj widzimy anemostaty na poddaszu. Zmienił się ukłąd pomieszczeń na półpiętrze. Skasowałem składzik i garderobę. http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_2poddasze_zpspbqoylxg.jpg Tu mamy rury nad poddaszem. Skasowałem rury do garderoby i składziku i dorysowałem odnogę do tego nowego wywiewu. Przyznam się szczerze że nie mam pojęcia jak to zbilansować, co z tym zrobić. Prośba o pomoc. Okazało się że czas mnie goni i nie mam niestety czasu na naukę projektowania instalacji WM... Help... http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_2rurypoddasze_zps3hixnfkt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Wywiewy robi się wyłącznie w łazienkach i mniejszy w kuchni. Przy większej ilości wywiewów nie ma szans zbilansować cokolwiek. Nawiewów można dać dowolnie dużo. Z tym, że wszystko powyżej powierzchni ( suma pól kanałów odchodzących od rozdzielacza) króćca z centrali, nie ma znaczenia dla strumienia. Jest stanowczo za dużo wywiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.05.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Jest stanowczo za dużo wywiewów. Im więcej wywiewów tym mniejsza skuteczność usuwania wilgoci i zapachów w czasie. Ale ruch powietrza trzeba zapewnić w każdej części mieszkania a nie wszędzie wywiew można zastąpić nawiewem . W garderobach cokolwiek, aby tylko "ruszyć" to co wisi . W pralniach i kolejnych 3-4 łazienkach raczej wyciąg, choćby słabszy . Może nie będzie w tym zjawisku dynamiki ale swoją funkcję spełni . I to dobrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts