Łosiu 20.05.2015 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Dzięki Macie jakieś pomysły na moje problemy?Co z tym pokojem, co z wyrzutnią?Czy może ten pokój jako "brudny" potraktować i zrobić tylko wywiew? Skasować wtedy ten w korytarzu? Tylko ze na parterze jako nawiew zostałby tylko salon. Zbilansuje się? (chyba żeby w tym korytarzu nawiew zrobić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 11.09.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Panowi i Panie mam pytanie, domek zawiera wentylacje grawitacyjna - czyli rozumiem, ze są w projekcie kominy wentylacyjne najpewniej w łazienkach, kuchni, kotłowni.pytanie do Was, jeśli chcę wykonać wentylację mechaniczną z rekuperatorkiem w kotłowni to jak to wygląda od strony technicznej? co z kanałami z wentylacji grawitacyjnej? nie budujemy? po wybudowaniu zasłaniamy? trzeba to gdzieś zgłaszać ze zmieniamy? jakaś adaptacja?chce wykonać przepusty w terivie w każdym pomieszczeniu pod kanały wentylacyjne. projekt takiej wentylacji można wykonać za około 200-300 PLN, co z odbiorem domu z taką wentylacją, podczas gdy w projekcie jest grawitacja? nurtujący problem i nie wiem co, jak i gdzie... dziękuję zapomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 11.09.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nie budujemy kominów wentylacyjnych. Najlepiej zaprojektować WM i zaimplementować w trakcie budowy. Unikniesz konieczności obniżania pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 11.09.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 można ich tak poprostu nie zbudować? taka zmianę wprowadzi kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 11.09.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 co z kanałami z wentylacji grawitacyjnej? nie budujemy? po wybudowaniu zasłaniamy? trzeba to gdzieś zgłaszać ze zmieniamy? jakaś adaptacja? chce wykonać przepusty w terivie w każdym pomieszczeniu pod kanały wentylacyjne. projekt takiej wentylacji można wykonać za około 200-300 PLN, co z odbiorem domu z taką wentylacją, podczas gdy w projekcie jest grawitacja? nurtujący problem i nie wiem co, jak i gdzie... Nie stawiaj kominów do grawitacyjnej. Oszczędzisz kasę, którą przeznaczysz na WM. Projekt, nawet bez pieczątek i protokół odbioru są pełną dokumentacją niezbędną dla instalacji WM. Co z odbiorem? Nie ma kominów, czyli nie ma kominarzy najwiekszej zmory forumowiczów co do odbiorów WM. Mozesz wprowadzic zmiane w projekcie ktora zatwierdza kierownik i to wszystko. Przynajmniej u mnie tak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 11.09.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nie ma kominów, czyli nie ma kominarzy najwiekszej zmory forumowiczów co do odbiorów WM. będzie komin w kotłowni dla pieca (jako alternatywny kocioł na paliwo stałe, jakby prąd jakoś mega podrożał), ale kominów wentylacyjnych po prostu nie budować ? rozumiem, ze w łazienkach, a co z okapem w kuchni ? i co z kotłownią, tam nie ma czasem wymogów że musi być komin wentylacyjny? czyli rozumiem, że ktoś wykona dla mnie projekt- dołączamy go do projektu i ewentualnie architekt nanosi taką zmianę i wsio? bez problemów w dalszej części.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 11.09.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 w kotłowni i garażu musisz mieć wentylacje grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 11.09.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 W takim wypadku masz komin do spalin i wentylacji kotłowni więc kominiarza potrzebujesz, ale nie do odbioru WM. Okap - najlepiej pochłaniacz bez wyrzutu na zewnątrz. Jeśli z wyrzutem też można, przez ścianę. Jest temat na forum o okapie. czyli rozumiem, że ktoś wykona dla mnie projekt- dołączamy go do projektu i ewentualnie architekt nanosi taką zmianę i wsio? bez problemów w dalszej części.. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 11.09.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 w kotłowni i garażu musisz mieć wentylacje grawitacyjna Jeżeli kocioł ma zamknieta komore spalania to nawet w kotłowni mozna robić WM z rekuperacją, tyle że wentylacja musi być zbilansowana i kumaty kominiarz musi odbierać kotłownie. W garażu mozna zrobić mechaniczną, ale bez odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 11.09.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Panowie bo nie wyjaśniłem.... w projekcie mam kotłownie na GAZ, jako, ze na działce ani też w okolicy go nie ma zakupiłem aneks na paliwo stałe.Sprawa wygląda tak, że chcę ogrzewać wodną podłogówkę prądem w II taryfie. Nie mam zamiaru póki co tam wstawiać jakiegoś kotła CO. Jak to wygląda w takiej sytuacji? skoro wsadzam tam jedynie bufor i ewentualnie drugi do CWU to komin też potrzebny (od WM ) ? czy zrobić go i ewentualnie zamknąć szczelnie jakby kiedys odwidziało mi się z tym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Panowie bo nie wyjaśniłem.... w projekcie mam kotłownie na GAZ, jako, ze na działce ani też w okolicy go nie ma zakupiłem aneks na paliwo stałe. Sprawa wygląda tak, że chcę ogrzewać wodną podłogówkę prądem w II taryfie. Nie mam zamiaru póki co tam wstawiać jakiegoś kotła CO. Jak to wygląda w takiej sytuacji? skoro wsadzam tam jedynie bufor i ewentualnie drugi do CWU to komin też potrzebny (od WM ) ? czy zrobić go i ewentualnie zamknąć szczelnie jakby kiedys odwidziało mi się z tym prądem. To droga instalacja i straty ma większe niż zyski z II taryfy. Najtaniej i najbardziej komfortowo wychodzi mariaż klimatyzacji (pompa ciepła powietrze powietrze ) kanałowej z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym. Przy stałej pracy inwertera mamy najtańszą kWh w ogrzewaniu i chłodzeniu. Nie należy też pod żadnym pozorem łączyć ogrzewania cwu i domu. To inne parametry i czas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 12.09.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 nie oczekuję zysków, a jedynie porównywalnych kosztów ogrzewania, ale z tą różnicą zeby nie latać z łopatą i dokładać. węgiel czy ekogroch też tanie nie są. wg mnie czasy kotłowni na paliwo stałe mijają. Zostawiam komin, na wypadek gdyby prądem rzeczywiście było mega drogo i nieopłacalnie. Bedzie komin to będzie można podłączyć cokolwiek co podgrzeje wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 nie oczekuję zysków, a jedynie porównywalnych kosztów ogrzewania, ale z tą różnicą zeby nie latać z łopatą i dokładać. węgiel czy ekogroch też tanie nie są. wg mnie czasy kotłowni na paliwo stałe mijają. Zostawiam komin, na wypadek gdyby prądem rzeczywiście było mega drogo i nieopłacalnie. Bedzie komin to będzie można podłączyć cokolwiek co podgrzeje wodę. Prawidłowo wykonana instalacja zużywa na utrzymanie komfortu temioeczno-wilgotnościowego od 5 do 10 zł za m2 przy cenie kWh do 60gr . Rozpiętość 5-10 zależy od izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 12.09.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 można jaśniej? będzie bardzo drogo? co w takim razie proponowałby Pan zrobić, aby nie zrobić sobie "kuku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.09.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 (edytowane) można jaśniej? będzie bardzo drogo? co w takim razie proponowałby Pan zrobić, aby nie zrobić sobie "kuku"Weź pod uwagę, że Brzęczkowski to dziwoląg jakiś. Uczyć mu się nie chciało ale pęd do pisania ma kosmiczny. Jego teorie, szczególnie dotyczące izolowania i ogrzewania budzą powszechny śmiech. Jest monterem wentylacji więc na tym się trochę zna. Jeżeli chodzi o resztę to równie dobrze możesz szukać porady u babci klozetowej. Podłogówka wodna + kocioł elektryczny + druga taryfa to rozsądny wybór. Jeżeli dobrze ocieplisz dom, to będzie to nie tylko bardzo wygodne w eksploatacji ale też niedrogie. Inwestycja też jest tania, porównując choćby do ogrzewania gazem czy węglem plus komin. Do tej wodnej podłogówki, zamiast gazu czy węgla możesz później podłączyć pompę ciepła P/W. Trochę droższa inwestycja (choć jak doliczysz komin to wyjdzie na jedno) ale eksploatacja bardzo tania. WM nie wymaga kominów. W takim rozwiązaniu czyli WM + wodna podłogówka + kocioł/pompa ciepła kominów nie potrzebujesz wcale. To bardzo obniża koszty a jednocześnie w użytkowaniu jest zupełnie bezproblemowe, czego nie można powiedzieć o węglu czy w mniejszym stopniu gazie. Komin możesz dołożyć zawsze. Stalowy, przez ścianę, to nie problem ale ja nie widzę sensu. Edytowane 13 Września 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 13.09.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 hmm kolego perm, to proszę o jeszcze jedno sprostowanie, mam juz projekt a tam ogrzewanie gazowe ... nie mam i nie bede mial gazu więc kupilem aneks na paliwo stałe (dla spokojnego snu).projekt ma komin w kotłowni i kominki wentylacyjne w kuchnu i lazince - projekt prawie juz w adaptacji, ale problem mi sie narodział, że chcę wentylację mechaniczną z rekuperacją. Mogę tak poprostu nie budować kominków wentylacyjnych? nikt nie zrobi z tego problemu ?takie coś musi mi zrobić architekt adoptujący? czy podczas budowy kieras może wpisać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.09.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 (edytowane) hmm kolego perm, to proszę o jeszcze jedno sprostowanie, mam juz projekt a tam ogrzewanie gazowe ... nie mam i nie bede mial gazu więc kupilem aneks na paliwo stałe (dla spokojnego snu). projekt ma komin w kotłowni i kominki wentylacyjne w kuchnu i lazince - projekt prawie juz w adaptacji, ale problem mi sie narodział, że chcę wentylację mechaniczną z rekuperacją. Mogę tak poprostu nie budować kominków wentylacyjnych? nikt nie zrobi z tego problemu ? takie coś musi mi zrobić architekt adoptujący? czy podczas budowy kieras może wpisać ?Jak masz WM nie musisz mieć kominów wentylacyjnych ale zdaje się (sorry ale nie jestem pewny) nie wystarczy wpis kierbuda, by kominy zlikwidować. Poczytaj może tu. Edytowane 13 Września 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.09.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 hmm kolego perm, to proszę o jeszcze jedno sprostowanie, mam juz projekt a tam ogrzewanie gazowe ... nie mam i nie bede mial gazu więc kupilem aneks na paliwo stałe (dla spokojnego snu). projekt ma komin w kotłowni i kominki wentylacyjne w kuchnu i lazince - projekt prawie juz w adaptacji, ale problem mi sie narodział, że chcę wentylację mechaniczną z rekuperacją. Mogę tak poprostu nie budować kominków wentylacyjnych? nikt nie zrobi z tego problemu ? takie coś musi mi zrobić architekt adoptujący? czy podczas budowy kieras może wpisać ? Wystarczy wpis KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.09.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 hmm kolego perm, to proszę o jeszcze jedno sprostowanie, mam juz projekt a tam ogrzewanie gazowe ... nie mam i nie bede mial gazu więc kupilem aneks na paliwo stałe (dla spokojnego snu). projekt ma komin w kotłowni i kominki wentylacyjne w kuchnu i lazince - projekt prawie juz w adaptacji, ale problem mi sie narodział, że chcę wentylację mechaniczną z rekuperacją. Mogę tak poprostu nie budować kominków wentylacyjnych? nikt nie zrobi z tego problemu ? takie coś musi mi zrobić architekt adoptujący? czy podczas budowy kieras może wpisać ? A po co przy paliwie stałym rekuperacja?? Tylko pogorszy Pan komfort. Na oszczędności nie ma co liczyć!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 14.09.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 paliwo stałe to alternatywa, nie mam w planach takiego paliwa, a jedynie zostawiam komin w kotłowni, aby w razie" draki" można było bez kombinowania zamontować jakiś piec, nie wiem śmieciuch żeby podgrzewać wodę. przy takiej kotłowni na paliwo stałe wymagają wentylacji grawitacyjnej więc zostawię również komin wentylacyjny, z tym, że będzie zaślepiony. Jeśli ogrzewanie prądem okaze się bardzo kapitałochłonne to bez bólu wstawię coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts