Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnowienie elewacji i schodów z piaskowaca.Czy jest tu jakiś ekspert?

Recommended Posts

Witam.

Sytuacja przedstawia się tak że schody zostały dziadosko zakonserwowane przez niby specjaliste.Po zimie zaczęły odpadać pojedyncze płytki piaskowca,miejscami płyty popękały lub się ukruszyły,miejscami powypadały fugi itd.Dzieła zniszczenia dokonały plamy po tłuszczu które nie chciały zejść pod pływem zimnej wody pod ciśnieniem(mam zamiar umyć gorącą pod ciśnieniem)Zakupiłem już środek konserwujący lithofin(czy jakoś tak)Jednak najpierw zamierzam podoklejać uszkodzone elementy i uzupełnić braki.Dlatego też potrzebuje porady jakie środki zakupić,chodzi mi o klej i szpachle i jak dobrać odpowiedni kolor?Przeglądałem troche sklep kamieniarski ale nie mam pojęcia co wybrać.Wydziałem że można zakupić pigmenty do kleju ale czy to dobry pomysł?Jeżeli będzie potrzeba to mogę wstawić jakieś zdjęcia jak to wygląda.

Witaj.

Od razu nie obwiniaj wykonawcy.

Potrzeba ustalić parę rzeczy

1- czy schody są odizolowane od podłoża,jeżeli nie to czy była robiona izolacja pod płytki.

Jeżeli nic takiego nie było robione to najlepsza impregnacja nic nie pomoże.Po prostu pierwsze mocniejsze słońce po zimie robi spustoszenie czy są to schody,tarasy balkony.Jeżeli kiedyś zaobserwowałeś płytki zawsze odpadają wiosna lato.Występuje takie samo podciąganie kapilarne jak przy fundamentach.

Pod płytki trzeba zrobić izolacje tak ja zrobiłem tylko miałem płytki z granitu izolacja schodow Acrinor (Kopiowanie).jpg

A na tak zrobione schody dobry impregnat.Plamy z oleju,tłuszczu,kawy to nie problem mam na to środki.-