maximus1975 12.09.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam Was. Posiadam nieruchomość i powoli ją remontuję własnymi siłami. Czy możecie mi doradzić jak powinienem zrobić.Chcę przebić się z garażu do piwnicy by wykonać przejście między dwoma pomieszczeniami.Teoretycznie jest to prosta sprawa jednak nie dla mnie głównie dlatego że ściana przez którą musiałbym się przebiajać ma blisko 80cm grubości.Jest to stare budownictwo dlatego ta grubość. Ściana wykonana jest z cegieł ale ta grubość mnie martwi. Jestem tego pewien ponieważ obok wykonywałem przejścia dla rur z wodą i troszkę wysiłku mnie kosztowało przebicie się. Jednak co innego otwór D300 a co innego przejście dla ludzi.Jak to zrobić dobrze. Czy powinienem z jednej strony przebić się przez połowę muru i wstawić nadproże. Czynność tą powtórzyć po około 4 tygodniach dla drugiej strony? Jak beton zwiąże to wybierać to co jest pod nadprożami? Z czego wykonać nadproża? Betonowe? Ja myślałem o dwuteowniku 160 ale zastanawiam się czy nie przesadzam. Będę wdzięczny za wszelki uwagi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 13.09.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Rozumiem, że dużo można zrobić własnymi siłami ale teraz to chyba wysyłasz post "jak własnymi siłami zawalić dom". Wiesz jaki masz strop, gdzie jest podparty, jaki to rodzaj ściany, jakie przenosi obciążenia? Jeśli Ci życie miłe to nie zadawaj takich pytań na forum tylko zgłoś się do odpowiedniego konstruktora, który zrobi oględziny i wykona projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 14.09.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam.Nie strasz kolegi zawaleniem domu. Nadproże betonowe, może być z 2 połówek dla bezpieczeństwa. A co Cię przeraża ta grubość? To tylko cegła i łatwo się demontuje poprzez usunięcie zaprawy wiertarką. Jak by to był lany beton tej grubości to inna sprawa. Myślę że dasz radę - powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts