KK2012 13.09.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam! mam do wykonania około 100 metrów ogrodzenia i zamówiłem już takie płyty betonowe z miejscem do montażu słupków ogrodzeniowych, ze zbrojeniem w formie siatki z drutów. Każda ma wysokość 75 cm (są to właściwie 2 płyty 50 i 25 cm nakładane na siebie) i długość 2 metrów, ponieważ będą służyły jako podstawa do siatki zielonej o wysokości 1,5 metra, ale też jako murek oporowy i tutaj mam zagadkę. Martwi mnie jednak ich grubość, tylko 4-4,5 cm. Obawiam się, że się połamią pod naporem ziemi pomimo zbrojenia. Docelowo będą wchodziły 35 cm w ziemię i podtrzymywały skarpę o wysokości od 20 do 45 cm. Wylewanie ław nie wchodzi w grę, są to zbyt duże koszta dla mnie (szalunki, robocizna, beton, obłożenie czymś aby wyglądało to estetycznie).macie jakieś doświadczenia z takimi zbrojonymi płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 13.09.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 może ich producent miałby jakieś wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 13.09.2012 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 To są płyty robione na zamówienie w miejscowym zakładzie. Twierdzą, że wytrzymają, ale gwarancji nie dadzą. Generalnie słyszałem od jednego z budowlańców, że te płyty są trochę za wąskie i nie nadają się za bardzo jako mur oporowy. Osobiście sam nie postawiłbym czegoś takiego jakby ziemia mocno napierała czy np. same płyty miały wysokość przykładowo 2 metrów. Mają jednak blokować obsuwanie się ziemi po deszczach z sąsiednich działek położonych o 20-40 cm wyżej i zatrzymywać wodę. Ciężarówki przy nich jeździć nie będą. Nie uspokaja mnie to jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 13.09.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Skarpa 20 cm to nie dużo, ale dla pewności daj po dwie płyty na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 14.09.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Skarpa 20 cm to nie dużo, ale dla pewności daj po dwie płyty na raz. Te płyty na 100 metrów ogrodzenia będę mnie kosztowały 4 tys. zł, dając po dwie 8 tys., lepiej już zrobić ławy. Poza tym 2 płyt nie można zastosować, ponieważ co 2 metry wchodzą one w środek betonowych, prefabrykowanych również słupków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts