Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się zorientować jaki jest koszt robotnika-pomocnika który by wykonywał nast

prace: wykopy w ziemi (łopata), nanoszenie mas izolacja, przenoszenie porządkowanie itp.

Gość miałby mi pomagać w zarówno cięższych pracach jak i prostych jak coś przytrzymać, zaznaczyć itp.

https://forum.murator.pl/topic/171892-roboty-og%C3%B3lnobudowlane-ile-da%C4%87-quotpomocnikowiquot/

to zależy pewnie w jakim rejonie kraju.

U nas (miejscowość kilka tys mieszkańców 30km od Warszawy) zawsze rano koło 7 ludzie chętni do takiej pracy ad hoc stoją na dawnej nieczynnej stacji kolejowej i czekają na pracodawcę do zatrudnienia do właśnie takich drobnych prac budowlano-remontowych lub do okolicznych sadów.

Życzą sobie 10zł /godzinę.

Ja korzystałem z usług takiego człowieka do wykopania rowu pod kabel, to dogadałem się z nim od mb, chciał 5zł /mb rowu o głębokości 80cm wraz z zakopaniem kabla.

Do takich prac można też często zatrudnić przybyszów ze wschodu. U nas to głównie Ukraińcy. Jak dasz mu zatrudnienie na tydzień dwa to chcą nieco mniej niż te 10zł, zależy od roboty.

Edytowane przez homecactus

W moim przypadku to wioska jakieś 13 km ok Krakowa. Niby nieco bliżej ale Kraków to nie Warszawa ;) wiec

myślę że tymi 10 zł się powinni zadowolić za przyzwoicie wykonana robotę.

Moja stawka godzinowa przy byle jakiej robocie - malowanie , szpachlowanie , inne pierdoły wykończeniowe wynosi 30 zł bez przemęczania się , przeliczałem kiedys metry mniej wiecęj tyle wyszło , czasem trafi się dniówka i 1000zł , no ale ja robię sam , mam zarejestrowaną działalność i udzielam gwarancji na robotę...
ta średnia to tak mało rewelacyjna - leniwy jesteś :):):)

Nie leniwy tylko stary .I te 3 dychy to nie średnia tylko najniższa .

Edytowane przez jar.os