marecki_0luk1 13.09.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Mam pytanie odnośnie zmian istotnych a zmian nieistotnych. Nasz projektant przed złożeniem pozwolenia na budowę stwierdził, że zmiana sposobu ogrzewania budynku oraz zmiana sposobu wentylacji budynku to zmiany nieistotne. Dzisiaj natomiast kierownik budowy powiedział, że na takie zmiany potrzebny będzie projekt zamienny. Nie chcę mieć później problemów przy odbiorze budynku i chciałbym Was zapytać: 1) W projekcie znajduje się ogrzewanie na paliwo stałe, natomiast rzeczywiście będzie to pompa ciepła z pionowym kolektorem. W związku ze zmianą sposobu ogrzewania chcieliśmy usunąć również komin w kotłowni, bo nie będzie do niczego potrzebny. Czy zmiana sposobu ogrzewania wymaga projektu zamiennego ? 2) Kolejną zmianą, którą mieliśmy wprowadzić już na etapie budowy miała być wentylacja mechaniczna. Decydując się na rekuperację, również chcemy usunąć kominy wentylacyjne. Czy ta zmiana jest istotna czy nie ? 3) Zmieniamy również materiał z którego będzie budowany domek. W projekcie jest porotherm, a my chcemy mieć dom zbudowany z Ytonga. Nie zmienia się jego grubość, bo zostaje 24 cm. Czy tutaj jest jakieś ryzyko nie posiadania projektu zamiennego ? 4) Dodatkowo chciałbym zapytać jakie formalności trzeba załatwić w przypadku budowy dolnego źródła. Mamy mieć 2 odwierty po 90 m. Jakie formalności trzeba spełnić i gdzie uzyskać stosowne pozwolenia ? 5) Ostatnią rzeczą jest spór projektanta i kierownika co do zmian nieistotnych. Kierownik twierdzi, że po zmianie przepisów zmiany nieistotne wprowadza projektant, natomiast projektant, że jest to w kompetencji kierownika budowy. Ktoś wyjaśni gdzie jest prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 14.09.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Kierownik ma rację - określenie, czy zmiana jest istotna czy nie i wpis do db o zgodzie autora na tę zmianę (i koniecznie słowne zaznaczenie, że uznaje zmianę za nieistotną!) leży w kompetencjach projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 14.09.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Dzięki za informację, a orientujesz się jak wygląda sprawa w innych pytaniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.09.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Niestety nie, bo oprócz pkt 3 mnie nie dotyczyły. Co do zmiany materiału - nie ma żadnego problemu, ani wymiary, ani kubatura budnynku się nie zmieniają, więc jest ok. Na pozostałe tematy musi się wypowiedzieć ktoś kompetentny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radagast20 05.10.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Mam pytanie czy dorobienie balkonu jest zmianą istotną czy nieistitną i co muszę zrobic aby legalnie ten balkon zrobić. Dodam że budowa została rozpoczęta.Z góry dzięki za odpowiedźPozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.10.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Balkon to zmiana istotna.Trzeba zrobić projekt i złożyć o zamienne pozwolenie na budowę.W trakcie oczekiwania na odpowiedz nie można prowadzić dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 09.10.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ja likwidowałem balkony, i była zmiana rodzaju ogrzewania z gazu na paliwo stałe, jeśli chodzi o ogrzewanie to kier wpisał tylko adnotacje odpowiednią do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 09.10.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Mam pytanie odnośnie zmian istotnych a zmian nieistotnych. Nasz projektant przed złożeniem pozwolenia na budowę stwierdził, że zmiana sposobu ogrzewania budynku oraz zmiana sposobu wentylacji budynku to zmiany nieistotne. Dzisiaj natomiast kierownik budowy powiedział, że na takie zmiany potrzebny będzie projekt zamienny. Nie chcę mieć później problemów przy odbiorze budynku i chciałbym Was zapytać: według mnie Ad 1.) usunięcie komina to zmiana w elewacji powierzchni użytkowej i kubatury więc zmiana istotna. Kotłownia też całkiem inna więc projekt chyba potrzebny Ad 2.) j.w. Ad 3.) Materiał nie zmienia wymiarów, kubatury nie pogarsza przewodności cieplnej więc zmiana nieistna Ad 4.) nie wiem Ad 5.) Zmianę nieistotną wpisuje projektant. Dajmy na to że zastosowałeś Ytong zamiast porothermu. Wytrzymałość materiałów jest różna a kierownik nie ma uprawnień projektowych i nie musi liczyć czy ściana wytrzyma ciężar budynku przy zmianie materiału. Projektant to wie bo sam liczył. Poza tym są jeszcze prawa autorskie do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.10.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Punkt 4 to jest według mnie zmiana istotna wymagająca pozwolenia,bo dotyczy zmiany zagospodarowania terenu-prace ziemne.To będzie musiało być ujęte na mapie "remanentowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 14.10.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Mam pytanie odnośnie zmian istotnych a zmian nieistotnych. 1) Nie 2) Nie 3) Nie 4) Projekt robót geologicznych, zgłoszenie robót w starostwie, naniesienie odwiertów na mapę 5) Kierownik ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 07.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam w projekcje nie miałem kominów zostały wykreślone natomiast były ujęte wywietrzaki dachowe.teraz mam wentylację mechaniczną i na jakim przepisie mogę się opierać ze to zmiana nie istotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts