Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie zmian istotnych a zmian nieistotnych.

Nasz projektant przed złożeniem pozwolenia na budowę stwierdził, że zmiana sposobu ogrzewania budynku oraz zmiana sposobu wentylacji budynku to zmiany nieistotne. Dzisiaj natomiast kierownik budowy powiedział, że na takie zmiany potrzebny będzie projekt zamienny. Nie chcę mieć później problemów przy odbiorze budynku i chciałbym Was zapytać:

1) W projekcie znajduje się ogrzewanie na paliwo stałe, natomiast rzeczywiście będzie to pompa ciepła z pionowym kolektorem. W związku ze zmianą sposobu ogrzewania chcieliśmy usunąć również komin w kotłowni, bo nie będzie do niczego potrzebny. Czy zmiana sposobu ogrzewania wymaga projektu zamiennego ?

2) Kolejną zmianą, którą mieliśmy wprowadzić już na etapie budowy miała być wentylacja mechaniczna. Decydując się na rekuperację, również chcemy usunąć kominy wentylacyjne. Czy ta zmiana jest istotna czy nie ?

3) Zmieniamy również materiał z którego będzie budowany domek. W projekcie jest porotherm, a my chcemy mieć dom zbudowany z Ytonga. Nie zmienia się jego grubość, bo zostaje 24 cm. Czy tutaj jest jakieś ryzyko nie posiadania projektu zamiennego ?

4) Dodatkowo chciałbym zapytać jakie formalności trzeba załatwić w przypadku budowy dolnego źródła. Mamy mieć 2 odwierty po 90 m. Jakie formalności trzeba spełnić i gdzie uzyskać stosowne pozwolenia ?

5) Ostatnią rzeczą jest spór projektanta i kierownika co do zmian nieistotnych. Kierownik twierdzi, że po zmianie przepisów zmiany nieistotne wprowadza projektant, natomiast projektant, że jest to w kompetencji kierownika budowy. Ktoś wyjaśni gdzie jest prawda ?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mam pytanie odnośnie zmian istotnych a zmian nieistotnych.

Nasz projektant przed złożeniem pozwolenia na budowę stwierdził, że zmiana sposobu ogrzewania budynku oraz zmiana sposobu wentylacji budynku to zmiany nieistotne. Dzisiaj natomiast kierownik budowy powiedział, że na takie zmiany potrzebny będzie projekt zamienny. Nie chcę mieć później problemów przy odbiorze budynku i chciałbym Was zapytać:

według mnie

Ad 1.) usunięcie komina to zmiana w elewacji powierzchni użytkowej i kubatury więc zmiana istotna. Kotłownia też całkiem inna więc projekt chyba potrzebny

Ad 2.) j.w.

Ad 3.) Materiał nie zmienia wymiarów, kubatury nie pogarsza przewodności cieplnej więc zmiana nieistna

Ad 4.) nie wiem

Ad 5.) Zmianę nieistotną wpisuje projektant. Dajmy na to że zastosowałeś Ytong zamiast porothermu. Wytrzymałość materiałów jest różna a kierownik nie ma uprawnień projektowych i nie musi liczyć czy ściana wytrzyma ciężar budynku przy zmianie materiału. Projektant to wie bo sam liczył. Poza tym są jeszcze prawa autorskie do projektu.

• 10 months później...