pestka56 13.09.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam się w Kominkach po raz kolejny Trafiłam dziś na stronę firmy HOSTAL. Zasadniczo ich oferta to schody, ale grzebnąwszy dalej trafiłam na inne obszary produktów, które ta firma oferuje. W galerii znalazłam kominek w obudowie, jak podaje opis, chromoniklowej. Brak tam jakichkolwiek dodatkowych informacji, ale kominek wygląda ultranowocześnie i nawet mi się podoba. Tylko co dalej, czy poza urodą ognia i bryły może oferować coś więcej? Poza tym ciekawi mnie jak ten materiał – chromonikiel – reaguje z ciepłem, nagrzewa się, czy nie i jak się nagrzewa jeśli już? Panowie ZDUNI co sądzicie ? Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam. Pierwowzory i inspiracje dla tego kominka tutaj: http://www.guenter-matten.de/ Pan Matten robi takie cuda mniej więcej w przedziale 80 - 130 tys. złotych polskich, więc fajnie że w naszym kraju porwał się ktoś na robienie podobnych rzeczy ze stali, bo i pewnie będzie to inny przedział cenowy niż "oryginały". Jedno małe ale ... jak już się robi taki kominek to wsadza się do niego albo zaprojektowane też pod niego palenisko albo coś naprawdę niezłego technicznie ... a nie wyglądającego brzydko, starego "żeliwnego łupa" ... Reszta pytań do wykonawcy - bo można tak wyglądające kominki robić na wszelakie sposoby ... izolowane, nieizolowane, konwekcyjne, akumulacyjne, wodne, grzejące, niegrzejące ... bez ograniczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dzięki Forest za tego linka i info o cenie. Dwie pieczenie – dizajn na świetnym poziomie i ocena przypadkowości działania naszego polskiego wykonawcy.Spróbuję zapytać Hostal o resztę. Ciekawa jestem. Z tym starym modelem paleniska bym dyskutowała. Może chodziło o kontrast nowoczesnej bryły i stali z „żeliwnym łupem”. Czemu nie, w końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Zaczęłam od chromoniklu, ale mam pytania o inne materiały, którymi można obłożyć obudowę kominka.Ostatnio bliski mi jest temat kominka obudowanego płytami Rath lub szamotem lub czymkolwiek podobnym. Pomysł zakładał obłożenie go czarnym łupkiem. I tu problem – czemu to jest niemożliwe? Dlaczego niby płyty kamienne miałyby odklejać się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam.Dlaczego uważasz że to jest niemożliwe?Jak najbardziej ...Tyle że nie z każdego rodzaju okładziny kamiennej.Jak wejdziesz na wątek Kominki Nasze to znajdziesz na jednej z ostatnich stron taki kominek "ciepły" z łupkiem, a jak grzebniesz dalej to i drugi będzie - właśnie z czarnego łupka fillytowego, ciętego w fileciki.Pozdraiwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Forest, uwielbiam Was wszystkich forumowych Zdunów :hug:To nie ja uważam, że nie możliwe, ale taką informację dała firma kominkowa. Dlatego pytam, bo mi się wierzyć nie chciało.Lecę czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.09.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Forest, uwielbiam Was wszystkich forumowych Zdunów :hug:To nie ja uważam, że nie możliwe, ale taką informację dała firma kominkowa. Dlatego pytam, bo mi się wierzyć nie chciało. Lecę czytać Nie sądzę by tu o kontrast chodziło. Ten chromonikiel nie najlepiej obrobiony świadczy raczej o tym, że Forest ma rację. Popatrz na to: http://www.kominki-batura.pl/kaflowy2_7s.html Jest i chromonikiel, jest i kumulacja za ścianą z płyt szamotowych, otynkowanych jak szara stal. Można wszystko, tylko nam pozwólcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam. Kochane pieniążki ... pozwólcie nam robić ... :D:D Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam. Dlaczego uważasz że to jest niemożliwe? Jak najbardziej ... Tyle że nie z każdego rodzaju okładziny kamiennej. Jak wejdziesz na wątek Kominki Nasze to znajdziesz na jednej z ostatnich stron taki kominek "ciepły" z łupkiem, a jak grzebniesz dalej to i drugi będzie - właśnie z czarnego łupka fillytowego, ciętego w fileciki. Pozdraiwam. Forest HELP Czytam od ostatnich wpisów i do 6961 postu nie ma, albo przegapiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Nie sądzę by tu o kontrast chodziło. Ten chromonikiel nie najlepiej obrobiony świadczy raczej o tym, że Forest ma rację. Popatrz na to: http://www.kominki-batura.pl/kaflowy2_7s.html Jest i chromonikiel, jest i kumulacja za ścianą z płyt szamotowych, otynkowanych jak szara stal. Można wszystko, tylko nam pozwólcie Jak zawsze fascynacja nowym i nie widać tego co ważne. Fachowiec patrzy inaczej. Masz rację, że tu i ówdzie nie gra. Pozwolić bym pozwoliła na wielkie kominkowe szaleństwa, ale ta kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam. A bo ten pierwszy to jakiś 2007-8 rok był ... Jutro wkleję ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Super, a ja sobie poczytam kominkowe forum po kolei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Skoro zaczęłam od chromoniklu, a Forest podrzucił link do Güntera Mattena, to muszę wkleić. Cena ceną, ale wzornictwo niesamowite. Wybrałam 5 bo tyle tylko się w jednym poście mieści. No, i oczywiście są to te, które podobają mi się najbardziej. Są to też obudowy, które mogą zainspirować do zbudowania takiego nie tradycyjnego w kształcie kominka z całkiem tradycyjnego materiału:) Przedstawiam stalową bajkę Güntera Mattena: http://www.guenter-matten.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.09.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Chyba nie mamy się czego wstydzić. Matten to firma bez dwóch zdań wybitna, ale bawić się materiałem, bryłą i kolorem potrafimy. Z pewnością nie zawsze musi to być worek pieniędzy, ale z kolei arcydzieło zobowiązuje i jak to Forest powiedział, łupa do środka nie wypada montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2012 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Panowie znam chyba wszystkie Wasze strony www i sporo z tego o czym piszecie na forum. To prawda, że nie macie się czego wstydzić, choć gusta są różne, więc nie wszystko mi się podoba. Wiem też, że przeważnie kształt zewnętrzny Waszych dzieł nie zależy od Was. Sama tego doświadczam realizując zlecenia – klient nasz pan. Bywa, że ten układ owocuje smutnymi efektami. Dla mnie ważniejsze są te wszystkie cuda, które robicie i skrzętnie ukrywacie w obudowach kominków i pieców Ad meritum interesuje mnie jak się ma ciepły kominek, kominek z masą kumulacyjną, piec, hypocausta, czy cokolwiek, co oddaje ciepło przez obudowę, do możliwości zastosowania kamiennych okładzin. Jak można to zrobić i jaki efekt osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.09.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Unikać kamienia, chyba że to jest lawa...ale ona jest nudna jakflaki z olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2012 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witaj Eniu.Ale to nie jest odpowiedź. Ja poproszę szeroko i jasno, łopatologicznie. Dlaczego ten kamień taki zły? Czy każdy zły? Czy każdy zły jest tak samo.Bo może on tylko kłopotliwy. Kafle bywają piękne, ale ciągnie mnie do kamienia. Ława tak, bo co? Bo kamień leży płasko? I jeszcze dołożę STEATYT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.09.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Nie ława, ino lawa (czyli steatyt) Rozwijać za bardzo siem nie chcem, bo mię znów zbanują... Kamień trzeba chronić przed ciepłem raczej, bo niezbadane są wyroki, któren może pęc bardziej, a któren mniej. Do grzania jest ceramika. Najlepiej wypalana. Tu chyba nie pytanie dlaczego pasuje. Tak jest po prostu, taka jest konstrukcja, budowa kamienia. Jeden wytrzyma więcej, inny mniej. Czasem ten sam gatunek z jednej partii pęka, z innej nie. Ukryte żyłki, sztychy niewidoczne i takie tam Panie cudactwa. Natura. Piękna, ale nieodgadniona...Możesz zaryzykować, może się uda. Ryzyko jednak lepiej weź na siebie, bo kamieniarza w to wrabiać jest niemoralne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Kominkarze straszą, że kamień odkleja się i odpada. A on fakt jednorodny nie jest, ale, żeby zaraz odpadał??? A jak z łupkiem ? To piękny kamień. Tu kominek kryty łupkiem http://www.zabudowakominka.pl/tag/lupek/ Ty się Eniu nie zasłaniaj strachem przed zbanowaniem. Każdy może pisać co ma do powiedzenia, byle grzecznie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.09.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Nie pamiętam kiedy niegrzeczny bylem... Zdjęcie przedstawia kamień w płytkach. Tu niebezpieczeństwo pękaniapraktycznie nie istnieje. Odpaść jednak może w ciepłej obudowie, w takiejbez wentylacji na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts