pestka56 14.09.2012 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 O, proszę to jednak nie tak źle. Drążę dalej co z tą wentylacją obudowy. Kratki nie wystarczą? A klej, chyba używa się do tego jakiegoś specjalnego. Czy zduńskie gorzej trzymają kamień? Czy chodzi o różnicę temperatury podczas nagrzewania – kamień wolniej, a płyty kumulacyjne szybciej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.09.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tak, kratki wystarczą... Z tymi klejami to o doświadczenie chodzi bardziej. W klejenie ceramikito się już z 500 lat bawimy, a kamienie to młode pomysły. Ceramika jestdobrze rozpoznana, jej stabilność łatwo stwierdzić. Kamień narowisty,mniej rozpoznany. Zresztą, co tam kamień. Każdy głupi obrobi. Kafleto finezja dla nielicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam. A bo ten pierwszy to jakiś 2007-8 rok był ... Jutro wkleję ... Pozdrawiam. Forest, zapomniałeś o mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2012 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tak, kratki wystarczą... Z tymi klejami to o doświadczenie chodzi bardziej. W klejenie ceramiki to się już z 500 lat bawimy, a kamienie to młode pomysły. Ceramika jest dobrze rozpoznana, jej stabilność łatwo stwierdzić. Kamień narowisty, mniej rozpoznany. Zresztą, co tam kamień. Każdy głupi obrobi. Kafle to finezja dla nielicznych... A kamieniarze tak samo mówią o kamieniach Wracam do pytań. Steatytowe piecyki budują z tego materiału jak z szamotu. Dlaczego nie połączyć jednego z drugim i kumulacyjny środek zrobić z szamotu, a z zewnątrz obudować steatytem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.09.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 (edytowane) A kamieniarze tak samo mówią o kamieniach Wracam do pytań. Steatytowe piecyki budują z tego materiału jak z szamotu. Dlaczego nie połączyć jednego z drugim i kumulacyjny środek zrobić z szamotu, a z zewnątrz obudować steatytem? Nie skumałaś...Zastosowanie kamienia do budowy pieca to młode pomysły. Dobrze wychodzą próby montażu kamienia na sucho, bez kleju. Ta metoda sprawdza się lepiej zarówno w budownictwie ogólnym (fasady budynków), jak i w naszych pracach. Z szamotem w środku i steatytem na wierzchu też Ameryki nie odkryłaś Środki pieców ze steatytu najchętniej budują w Norwegii. Po prostu stać ich na to. PS Dopiszę jeszcze, że zastosowanie kamienia jako okładziny zewnętrznej pieca ...bo mi zaraz z Malborkiem wyskoczysz Edytowane 15 Września 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.09.2012 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Eniu, a jak się to z tym kamieniem na sucho robi, dokładnie jak w budownictwie? Jeśli to nie jakaś zduńska tajemnica. Domyślam się, że Ameryki nie odkrywam, ale jak czegoś nie wiem, to pytam. Ja do Ciebie trochę jak do encyklopedii. Pewnie jak bym poszukała, to bym się naumiała wiedzy sama. Ale tak prościej i nie muszę prawdy od plew odsiewać. Albo podrzuć mi jakąś lekturkę. Z żadnym Malborkiem Ci nie będę wyskakiwać. Trafiłeś na archeologa z głęboko zakorzenioną miłością do materiałów naturalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.09.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 To nie zduńskie tajemnice. Zwykłe zduny w to nie wchodzą. Trzeba kombinatora...Trza łeb uruchomić i tyle...Tak jak kamieniarze musielicoś wymyślić na odpadające kawałki granitu, przyklejone na wysokościnp 17 pietra... Pytaj, pytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.12.2012 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Zostawiłam w w wątku pomocy kominkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts