Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalana ściana po nałożeniu drugiej warstwy kleju na siatkę.Pomocy?

Recommended Posts

Witam. Wczoraj nałożyłem drugą warstę kleju na siatkę i byłem przekonany, że w piątek zagruntuję. Sęk w tym, że gdy to kładłem pogoda była dobra, aż do wieczora. Rano gdy wstałem to część ściany była zalana wodą. Klej tak jakby lekko podszedł wodą. Gdy wziąłem szpachelkę to odchodził był odspojony (największe płaty odchodziły w miejscach najbardziej nasiąknietych). Nie wiem teraz co robić. Czy czekać aż sciana wyschnie, zeszlifować i położyć na tą odwarstwioną część nową warstę, czy położyć kolejną warstwe kleju na całość, a może polozyc kolejną warstę siatki.

Proszę o pomoc.

Witam

Poczekaj do wyschnięcia kleju. Jeśli wówczas będzie słaby i będzie odchodził z łatwością to należało zastanowić się nad naprawą tej warstwy.

Wg mnie problem w dużym stopniu powstał na skutek nieprawidłowego wykonywania warstwy zbrojonej, która powinna być robiona jako monolit tzn. jedna warstwa, bez doszpachlowywania cienkiej warstwy, która zazwyczaj jest b. słaba i może po prostu się odparzyć.

Reasumując sprawdź po wyschnięciu jeśli warstwa właściwa z siatką jest mocna to zagruntuj ją jakimś preparatem głęboko penetrującym a potem nałóż dodatkowo warstwę o gr. ok.2mm uważając, na warunki w których będzie nakładana. Chodzi mi tutaj aby unikać nasłonecznienia i silnego wiatru, który może szybko przesuszać tę warstwę.