Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana w kalenicy i nie tylko. Prośba o ocenę.

krukin

Recommended Posts

Witam.

Przedwczoraj zauważyłam, że membrana w kalenicy nie łączy się. Nie zachodzi na żaden zakład , wręcz powstała szpara wielkości 2 cm.

20120912433.jpg

Dekarz twierdzi, że tak ma być ponieważ membrana nie będzie się "pocić" :jawdrop:

Czy ma rację?

Membrana na dachu w niektórych miejscach zachodzi na siebie jedynie na 3 cm. Dach już jest ołacony. Czy domagać się, żeby dekarz poprawił zakład na większy, czy wystarczy skleić miejsca łączeń specjalną taśmą ?

Druga rzecz to kosz:

20120912423.jpg

20120912424.jpg

Czy to jest dobre wykonanie?

Trzecia to okno:

20120912425.jpg

Pmóżcie.

3cm to zdecydowanie z mało,na większości folii jest wyznaczony pas na zakładkę. Zastosowaliście kontrłaty z osb,lepsza byłaby deska ,sklejka. Z ostatniego zdjęcia nie widzę błędów. Jeśli w koszu jest folia wzdłużnie i nie jest przebijany środek kosza to powinno być ok. Jak robię szczelinę to folię w kalenicy wywijam na ostatnią łate. W ten sposób jest wylot i śniegu nie podwiewa.

Coś dziwnego jest z Twoim dachem skoro pod oknem zamiast kontry dekarz zastosował paski cienkiej płyty OSB. Wentylacja połaci będzie utrudniona. Okno źle obrobione co prawda jest tam folia ale jest za krótka. Tak jak wspomniał Jan powinno być być tam ocieplenie ale go nie widać. W moim przekonaniu kosz jest źle wykonany. Będą przecieki. Spod foli w koszu wystaje jakiś kawałek drewna. Co on tam robi? Jedna z łat leży bezpośrednio na folii inna ma jakąś cienką białą podkładkę? Widać z tego, że więźba została niestarannie a może nawet źle wykonana. Czy kierownik budowy odebrał więźbę. Wydaje mi się, że ściana szczytowa jest za wysoko podmurowana. Będzie przemarzanie i może dojść do uszkodzenia folii. Folia w kalenicy może być odkryta ale nie ma takiej potrzeby bo to folia wysokoparoprzepuszczalna więc lepiej kalenicę zakryć. Zakłady oczywiście za małe więc teraz pozostaje już tylko sklejenie połączeń taśmą dwustronną. Jak widać miałeś kiepskiego cieślę a teraz masz dekarza też nie za wysokich lotów. Uważaj bo możesz mieć poważne problemy z dachem. Pozdrawiam.

Witam, dziękuję za odpowiedzi. Drogą ścisłości dekarz i cieśla to jedna osoba.

Kontrłaty są drewniane o grubości 2,5cm, ta płyta OSB to podkładka w miejscach gdzie jest nadbitka. Dekarz twierdzi, że musiał czymś zniwelować różnicę wysokości.

W którym miejscu ma być to ocieplenie?

Co znaczy zbyt wysoko podmurowana ściana szczytowa? Na ścianie szczytowej jest położony 8cm styropian.

Załączam inne zdjęcia:

20120912429.jpg

20120912435.jpg

20120912444.jpg

20120912446.jpg

20120915473.jpg

Czy mogę się pocieszać, że mam nadbitkę a nie podbitkę? Czy przepływ powietrza jest lepszy?

Edytowane przez krukin

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy jak masz styropian na wierzchu czyli pomiędzy górą ściany a folią to OK. Natomiast na garażu końcówka ściany szczytowej nad murłatą jest nadmurowana cegłą. W przypadku nadbitki należało zastosować grusze kontrłaty tak aby nad nadbitką pozostało minim 2,5 cm od folii do łaty. Nadal twierdzę że kosz jest źle wykonany. Na załączonym zdjęciu widać zalegające trociny czyli w koszu nie ma swobodnego przepływu. A co z kominem systemowym? Pozdrawiam.

Tak, styropian leży na wierzchu pomiędzy ścianą a folią. Na szczycie garażu faktycznie nie ma styropianu, ponieważ garaż nie będzie ogrzewany, fachowcy mówili, że nie ma potrzeby dawać.

Wczoraj zdenerwowałam się gdy skojarzyłam, że szczelina wentylacyjna na całej długości nadbitki będzie miała jedynie 1 cm.

Ech...

Komin wczoraj zaczął inny fachowiec okładać struktonitem.