wojto_thor 14.09.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam Postawiłem komin systemowy, w istniejącym już budynku komin jest wolnostojący i mam wrażenie że delikatnie drży jak się go mocniej ruszy. Czy jest jakiś sposób żeby go usztywnić , przymocować może do ścian? teraz przy tych wichurach to wszystko jest możliwe. Komin wystaje nad dachem 1 m, czy można go wykończyć płytkami klinkierowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.09.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 ??? stoi na stropie?, na stopie fundamentowej? przez ile stropów przechodzi? jak "przejścia" są wykonane? czy usztywniony jest prętami zbrojeniowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.09.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Opasz go konstrukcją z kątownika i przyśrubuj do krokwi. Płytki to nie najlepszy pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojto_thor 15.09.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Komin jest usztywniony prętami 8 fi, przechodzi przez dwa stropy, w tym przez jeden drewniany. Stoi na stopie fundamentowej, jak narazie przejścia są oddylatowane. Dlaczego nie moge go wykoczyc plytkami klinkierowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.09.2012 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Możesz, ale najczęściej odpadają po czasie...Nawet jak się bardzo postarasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.09.2012 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ja na kominie mam struktonit. Jest o tym osobny wątek.Eniu, czy aby komin systemowy może być "przyśrubowany" do jakichkolwiek elementów konstrukcyjnych domu? Chyba raczej ma być ustrojstwem samonośnym, oddylatowanym, odizolowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Stelaż jest elementem systemu Schiedla. Sposób montażu nie wyklucza dylatacji.W małych typowych domkach z poddaszem użytkowym, generalnie nie ma potrzeby go używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.09.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 24.09.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 jak to przymocowac do krokwi, a czy aby drewniana więźba "nie pracuje" ? o ile mi wiadomo komin systemowy nie powinien chyba przenosić obciążeń, a rozsychająca się więba takie obciążenia generuje co bezpośrednio będzie działać na komin, mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 25.09.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 (edytowane) Obmurujcie go cegłą : http://imageshack.us/a/img33/379/15092012766.jpg http://imageshack.us/a/img33/5340/17092012771.jpg http://imageshack.us/a/img198/4458/17092012781.jpg http://imageshack.us/a/img708/3120/17092012782.jpg Edytowane 25 Września 2012 przez smigloxxx dsdsdfdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.09.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 smigloxxx, po kiego grzyba Ci systemowy? Trzeba było od razu z pełnej cegły wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 28.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam Mam problem z kominem, również schiedel, mam nadzieję że w tym wątku ktoś pomoże, chodzi o pęknięcie które pojawiło się wzłuż łączenia pionu wentylacyjnego i dymnego, jest to komin do kotła gazowego, mam pewne podejrzenie że powstało ono na skutek "ruszenia" kominem w czasie budowy domu- dokładnie deskowania dachu, prawdopodobnie ktoś sięchciał go "przytrzymać", ale tego nie jestem peien, w każdym razie na dole komina widoczne jest rysa, a moje pytanie czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne, czy należy, a jeśli tak to jak to naprawić? Będę wdzięczny za pomoc,spędza mi to sen z powiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.09.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nie ma takiej możliwości, żeby kilka metrów konstrukcji bez przewiązanianie pękło. Nikt tego nie musi ruszać by tak się stało. Wywal te kable z komina izastosuj siatkę do ociepleń. Klej- siatka-klej. W tej kolejności. Możesz daćpodwójnie siatkę (klej- siatka- klej- siatka- klej), ale nie ma potrzeby. Jednocześniemasz otynkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 29.09.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nie ma takiej możliwości, żeby kilka metrów konstrukcji bez przewiązania nie pękło. Nikt tego nie musi ruszać by tak się stało. Wywal te kable z komina i zastosuj siatkę do ociepleń. Klej- siatka-klej. W tej kolejności. Możesz dać podwójnie siatkę (klej- siatka- klej- siatka- klej), ale nie ma potrzeby. Jednocześnie masz otynkowane. Wielkie dzięki eniu za radę, myślę że tak zrobię jak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts