Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy 10m wolnostojący a stabilność

Recommended Posts

Witam

Postawiłem komin systemowy, w istniejącym już budynku komin jest wolnostojący i mam wrażenie że delikatnie drży jak się go mocniej ruszy. Czy jest jakiś sposób żeby go usztywnić , przymocować może do ścian? teraz przy tych wichurach to wszystko jest możliwe. Komin wystaje nad dachem 1 m, czy można go wykończyć płytkami klinkierowymi?

Witam

Mam problem z kominem, również schiedel, mam nadzieję że w tym wątku ktoś pomoże, chodzi o pęknięcie które pojawiło się wzłuż łączenia pionu wentylacyjnego i dymnego, jest to komin do kotła gazowego, mam pewne podejrzenie że powstało ono na skutek "ruszenia" kominem w czasie budowy domu- dokładnie deskowania dachu, prawdopodobnie ktoś sięchciał go "przytrzymać", ale tego nie jestem peien, w każdym razie na dole komina widoczne jest rysa, a moje pytanie czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne, czy należy, a jeśli tak to jak to naprawić? Będę wdzięczny za pomoc,spędza mi to sen z powiek...

DSC_0547.jpg

DSC_0548.jpg

DSC_0549.jpg

DSC_0550.jpg

Nie ma takiej możliwości, żeby kilka metrów konstrukcji bez przewiązania

nie pękło. Nikt tego nie musi ruszać by tak się stało. Wywal te kable z komina i

zastosuj siatkę do ociepleń. Klej- siatka-klej. W tej kolejności. Możesz dać

podwójnie siatkę (klej- siatka- klej- siatka- klej), ale nie ma potrzeby. Jednocześnie

masz otynkowane.

Nie ma takiej możliwości, żeby kilka metrów konstrukcji bez przewiązania

nie pękło. Nikt tego nie musi ruszać by tak się stało. Wywal te kable z komina i

zastosuj siatkę do ociepleń. Klej- siatka-klej. W tej kolejności. Możesz dać

podwójnie siatkę (klej- siatka- klej- siatka- klej), ale nie ma potrzeby. Jednocześnie

masz otynkowane.

Wielkie dzięki eniu za radę, myślę że tak zrobię jak mówisz