darecky92 14.09.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam! Kupiłem nowy żyrandol. Mieszkam w bloku z lat 70 od roku. Stary żyrandol był po poprzednim właścicielu. Zdjąłem go, sprawdziłem kable kontrolką. I coś moim zdaniem nie gra, aczkolwiek nie bardzo się znam. Więc tak, gdy mam dwa włączone przełączniki to kontrolka świeci się na niebieskim i czarnym kablu. Na pierwszym włączonym przełączniku świeci się czarny bardzo i niebieski słabo. Na drugim włączonym przełaczniku świeci się niebieski mocno a czarny słabo. Ogólnie ten brązowy cały czas się nie świeci. Czy to normalne że raz się świeci słabo a raz mocniej? Czy powstały jakieś spięcia itp? W żyrandolu mam 4 wejścia: pierwsze oznaczone L1 i podłączony jest do niego czarny kabel drugie L i są do niego podłączone dwa czarne kable trzecie N i podłączone są do niego 3 niebieskie kable czwarte z oznaczeniem uziemienia i kablem żółtozielonym. Jak to podłączyć? Dzięki z góry na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tak, to normalne, słabe świecenie wywołuje maleńki lecz wystarczający do zajarzenia neonówki prąd płynący "pomiędzy" przewodami, mniejsza o szczegóły, nie przejmuj się. Żyrandol podłącz tak: brązowy do Nczarny do Lniebieski do L1zacisk uziemienia zostawiasz wolny. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.09.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 ...zacisk uziemienia zostawiasz wolny. Konkretna rada. Ważne, że świeci. Odbiornik wykonano w I klasie ochronności nie wiadomo w jakim celu. A nie lepiej odnieść ten żyrandol do sklepu i wybrać coś podobnego, ale wykonanego w II klasie ochronności? A może da się zerowanie zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecky92 14.09.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Podłączyłem jak mówiliście i jest ok. Niestety w cenie w jakiej go kupiłem nic innego nie dostane :/ Bo był to najtańszy, za podobne modele na 3 żarówki trzeba dać ok 50zł więcej. Jestem studentem także każdy grosz się liczy. Hmm coś czytałem o robieniu mostka z N do uziemienia? Jeśli tak zrobię będzie bezpieczniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.09.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Hmm coś czytałem o robieniu mostka z N do uziemienia? Jeśli tak zrobię będzie bezpieczniej? NIECH CIĘ RĘKA TWOJEGO boga BRONI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecky92 14.09.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ok to zostawiam jak jest, wszystko działa jak trzeba Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.09.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 NIECH CIĘ RĘKA TWOJEGO boga BRONI. Jednak jesteś chłopie pieniaczem i na dodatek niedouczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 15.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ok to zostawiam jak jest, wszystko działa jak trzeba Dziękuję za pomoc Ważne, że działa! Najważniejsze! Czy jest bezpieczne to już drugorzędne lub wręcz nieistotne. Oby tylko (odpukać/broń Boże- niewłaściwe skreślić) ten żyrandol kogoś nie pierdyknął i oby nie na śmierć. Bo prokuratora niewiele będzie interesowało to, że "przecież działał jak trzeba" i że na forum tak doradzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 15.09.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Jednak jesteś chłopie pieniaczem i na dodatek niedouczonym. Sugerujesz, że osoba o takich Zdjąłem go, sprawdziłem kable kontrolką. I coś moim zdaniem nie gra, aczkolwiek nie bardzo się znam. Więc tak, gdy mam dwa włączone przełączniki to kontrolka świeci się na niebieskim i czarnym kablu. Na pierwszym włączonym przełączniku świeci się czarny bardzo i niebieski słabo. Na drugim włączonym przełaczniku świeci się niebieski mocno a czarny słabo. Ogólnie ten brązowy cały czas się nie świeci. Czy to normalne że raz się świeci słabo a raz mocniej? Czy powstały jakieś spięcia itp? kwalifikacjach powinna łączyć N z PE? To, że ty nie wiesz jak to zrobić to akurat oczywiste, bo gdybyś wiedział, to z pewnością byś napisał żeby pokazać, że posiadasz stosowaną wiedzę. Tylko osoba nie wiedząca jak to zrobić prawidłowo, może polecać ignorantowi podobne rozwiązanie, a to już niestety kretynizm. W końcu dla ciebie montaż gniazdka to wyzwanie na miarę lotu człowieka na księżyc. Ja mimo, że wiem jak to zrobić, pewnie bez pomocy lutownicy nie byłby wstanie tego zrobić. Oby tylko (odpukać/broń Boże- niewłaściwe skreślić) ten żyrandol kogoś nie pierdyknął i oby nie na śmierć. Za to odpowiedzialny jest akurat haczyk w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.09.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Widzisz trollu jak by tam było N to raczej było by i PE. Oczywiście należy upewnić się (jak pisałem wcześniej A może da się zerowanie zastosować? z jakim układem sieci ma się do czynienia a nie najpierw pisać, że autor nie ma odpowiednich kwalifikacji a później brać uproszczenia nazw przez niego podane jako dobrą monetę. Ale czego można się spodziewać po osobie, która w swym awatarze pisze NIE DLA ACTA a w stopce Zgodnie z ACTA ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 15.09.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Widzisz trollu jak by tam było N to raczej było by i PE. Oczywiście należy upewnić się (jak pisałem wcześniej z jakim układem sieci ma się do czynienia A uzyskałeś na to pytanie odpowiedź, która upoważniałby cię do zakwestionowania mojej wypowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.09.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ja sugerowałem rozwiązanie.Ty natomiast nie znając stanu faktycznego zakazałeś konkretnego rozwiązania. Jasnowidz czy troll? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 15.09.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ja sugerowałem rozwiązanie. Ty natomiast nie znając stanu faktycznego zakazałeś konkretnego rozwiązania. Nie sugerowałeś rozwiązania, jak zwykle zresztą. Nawet gdyby w tej instalacji możliwe było zerowanie, to nie oznacza, że ignorant mógłby je wykonać poprawnie. Nawet ty bez użycia lutownicy nie będziesz w stanie wykonać tego poprawnie. Pomijam sytuację, że przewody są aluminiowe, bo byłoby jeszcze trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.09.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 (edytowane) Przestań trollu pieprzyć trzy po trzy, nie dorabiaj ideologii i zacznij w końcu myśleć co piszesz a przestań pisać co myślisz.W przeciwnym wypadku wątek Z matołkiem przez fora http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2362314.html może stać się Twoim drugim domem. Edytowane 15 Września 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 15.09.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nawet gdyby w tej instalacji możliwe było zerowanie, to nie oznacza, że ignorant mógłby je wykonać poprawnie.. Dlaczego w jednych postach karcisz doradzających laikom, a w innych sam doradzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.09.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Przecież troll zawsze musi mieć pożywkę aby coś pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 15.09.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Przecież troll zawsze musi mieć pożywkę aby coś pisać. I w myśl zasady "nie karmić trolla" lepiej byłoby zamilknąć. Ale wtedy co? Siedzieć cicho i patrzeć jak się troll panoszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 15.09.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Sugerujesz, że osoba o takich kwalifikacjach powinna łączyć N z PE? To, że ty nie wiesz jak to zrobić to akurat oczywiste, bo gdybyś wiedział, to z pewnością byś napisał żeby pokazać, że posiadasz stosowaną wiedzę. Tylko osoba nie wiedząca jak to zrobić prawidłowo, może polecać ignorantowi podobne rozwiązanie, a to już niestety kretynizm. W końcu dla ciebie montaż gniazdka to wyzwanie na miarę lotu człowieka na księżyc. Ja mimo, że wiem jak to zrobić, pewnie bez pomocy lutownicy nie byłby wstanie tego zrobić. Za to odpowiedzialny jest akurat haczyk w suficie. No jestem pod wrażeniem! Kolega dendrytus wie, jak zerować żyrandol! Dla lepszego zerowania i pewności że kogoś jednak szlag trafi, powinieneś zalecać owijanie tego haczyka taśmą izolacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 15.09.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Haczyk w suficie to ważna rzecz. Spierdzielenie się ciężkiego żyrandola na łeb może być gorsze w skutkach niż porażenie. Tu koledze dendrytus trzeba przyznać rację, że zwrócił uwagę na istotne zagadnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 15.09.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Oby tylko (odpukać/broń Boże- niewłaściwe skreślić) ten żyrandol kogoś nie pierdyknął i oby nie na śmierć. Za to odpowiedzialny jest akurat haczyk w suficie. ...Uziemienie poprzez posadowienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts